Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

Taksim'e çıkan yollar

Taksim'e çıkan yollar
 

gezi parkı en güzel resimler


TAKSİME ÇIKAN YOLLAR

İkimizde biliyoruz, sevgilim

Öğretebiliriz:

Dövüşmeyi insanlarımız için

Ve her gün biraz daha candan

                                      Biraz daha iyi

                                                              Sevmeyi

                                                                                     (Nazım Hikmet)

Belleğimizde daha dün gibi, direnen güzel insanlarımızın manzaraları.  Onlar direnmeyi yürekli şairlerden, Denizlerden, Şeyh Bedrettinlerden öğrenmişlerdi.  Nazım’ın dediği gibi hepimize öğretebilirlerdi:  insanlarımız için dövüşmeyi, biraz daha candan sevmeyi.  Evet, mesele sadece ağaç meselesi değildi. Koskoca bir ormanda bir ağaç gibi tek ve hür yaşama meselesiydi. ( yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine .N. HİKMET)

Şimdi iki yıl sonra tekrar kapatıyorsun taksime çıkan bütün yolları. Belleğin daha dün gibi. Bu kadar insanı bir araya getiren duyguyu anlayamıyor, anlayamadıkça öfkeleniyorsun. Taksime çıkan yolları kapatabilirsin ama beyinlerdeki özgürlüğe çıkan yolları kapatamazsın. Yürekteki direnme gücünü  yok edemezsin.

 Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak artık.  Gençliğini  ölüme sunan cesur yüreklerin acılarını yaşadı tüm analar. Herkes sussa,  o analar susmayacak artık. Dünyada değişen birçok şeyin yanı sıra değişmeyen bir öz var insanda. Sen tam her şey yolunda derken  yeniden o insani öz doğar.  Yakıcıdır, HAZİRAN güneşi gibidir. Kadın ,erkek, genç , çocuk fark etmez  herkeste bir olur. İnanç dinlemez, ideoloji dinlemez, mezhep dinlemez,  hangi milletten olduğuna bakmaz. Neydi sanki bu kadar farklı düşünceden insanı bir araya getiren? Sadece insan olmak için gerekli olan ne varsa sahip çıkma çabası. Neydi bize gerekli olan biz onu yüreğimizle biliyorduk. Siz aklınızla sadece bizi yönetme derdindeydiniz ve aklınız tutuldu.

Hayatımızı karmaşık hale getirenler, bizi kentlerde betonlara mahkum edenler , yaşamlarımızı ipotek altına alanlar, sert ve katı adamlar bu kavga bitmeyecek.  Öldürdükçe yeniden dirilecek  umut. Tohumlar çatlayacak. Ağaçlar yeşile dönecek. Gökyüzü maviye boyanacak. Ne yazık sizin katı yürekleriniz  bunları görmeyecek .

Dansla, müzikle, kitapla nasıl direnilir gördünüz. Ellerinizdeki silahlar kadar katı yürekleriniz daha da katılaştı. İki yıl geçti üzerinden belleğimde  hala taptaze yaşananlar…

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 36
: 2748
Kayıt tarihi
: 14.10.08
 
 

1970 Kaş doğumluyum. Trakya üniversitesi edebiyat fakültesinden 1992'de mezun oldum. Halen edebiy..