Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Tarih
 

Takvimlerin tarihi ve 29 Şubat hikayesi

Takvimlerin tarihi ve 29 Şubat hikayesi
 

Her ne kadar ana sayfamızdaki takvimde Şubat ayı 28 olarak görünüyorsa da yetkililerin bu düzeltmeyi yapacağını düşünerek, bu yıl 29 gün olan şubatla ilgili bir yazı yazmak istedim.

İnsanlar zaman birimlerini belirlerken dünya, güneş ve ay hareketlerini esas aldılar.

Ömer zamanında hicretin 17. yılında alınan bir kararla hicretin yapıldığı 16 Temmuz 622 yılı, Muharrem ayına rastgeldiğinden Muharrem ayı birinci ay olmak üzere, ayın hareketlerini esas alan Hicri-Kameri takvim kullanılmaya başlandı. Ayın dünya etrafındaki dönüşüne göre hazırlanan bu takvimde sırasıyla aylar, Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, ve Zilhicce adı verilen 12 aydan oluşur. Kameri yıl 355 gün sürdüğünden, bizim kullandığımız miladi takvime göre 10 gün azdır, bu yüzden bayramlar her yıl 10 gün öne çekilir.

Osmanlı imparatorluğunda Tanzimata kadar hicri takvim kullanılırken, Tanzimatta yılbaşı Mart ayına alınarak Rumi takvime geçildi. Osmanlı Türkçesine göre sırasıyla aylar, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Teşrin-i evvel, Teşrin-i Sani, Kanun-i evvel, Kanun-i Sani diye adlandırılmıştı. Cumhuriyette miladi takvime 26 Aralık 1925 de geçildi. 1 Marta başlayan mali takvim uygulaması ise 1983 yılına kadar devam etti. Hatırlanıldığı gibi bu tarihler arasında devlet bütçesinin başlangıç tarihi Mart ayı idi.

Rumi takvim mali takvimdir. Bu julyen takvimine göredir. Julyen takvimi Jul Sezar tarafından M.Ö. 46 yılında kabul edilen ve batı dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılan bir takvimdir. Artık yıl hesaplamasındaki ufak bir fark sonucu yaklaşık her 128 günde bir kayma olduğundan yerini Gregoryen takvimi de denilen miladi takvim almıştır. O zamanlar yılbaşı mart ayında başladığından şubat son ay oluyordu. September=7, October=8. November=9, December=10, da buradan geliyor. Böylece şubat ayı 4 yılda bir 30 gün, diğer yıllarda 29 olmuş.

Sezar bununla da yetinmeyip, aylardan birine kendi ismini vermiş. Julius, yani July (Temmuz). Sonradan imparator olan Augustus, Sezar’dan aşağı kalmamış, sonraki aya kendi ismini vermiş. August (Ağustos) Ancak Juluis Sezar’ın ayı 31 günken, August’un ayı hiç 30 olurmu demiş? O da emir vermiş.yılın son ayından bir gün daha alın, benim ayımı da 31 yapın. Şubattan 1 gün daha alınmış ve Ağustosa eklenmiş. Şubat ayı 4 yılda bir 29, diğer yıllarda da 28 çeker. Sezar’ın ve Augustus’un ayı ise her zaman 31 çeker.

Yıl eğer 4 e bölünüyorsa şubat 29 çeker. Ancak 100 e de bölünüyorsa o zaman 29 çekmez. Ancak bu 100 e bölünen yıl 400 e de bölünüyorsa şubat yine 29 çeker. (Örneğin 2000 yılı).

Türkiye’de 1927 yılında kullanımına giren, Gregoryan takvimine verilen isim, İsa’nın doğumunu Milad (başlangıç) olarak aldığı için bu adla anılır.

İşte 29 Şubatın hikayesi.

Biraz karışık değil mi?

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..