Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '11

 
Kategori
Güncel
 

Taliban, Türk mühendisleri serbest bıraktı.

Taliban, Türk mühendisleri serbest bıraktı.
 

serbest bırakılan Türk Mühendislerin ilk görüntüsü...


Afganistan’da, faaliyet gösteren bir inşaat firması için çalışan ve yaklaşık 8 buçuk ay önce, Taliban militanları tarafından kaçırılan 4 Türk mühendisi, dün serbest bırakıldı.  

Taliban tarafından yapılan açıklamaya göre, “kaçırılan Türkler, kardeşlik duyguları göz önünde bulundurarak, Ramazan Bayramı dolaysıyla serbest bırakılmıştır.”  

Açıklamada, “söz konusu mühendislerin serbest bırakılmaları için, hiç kimse ile herhangi pazarlık yapılmamıştır.”  

Türk mühendisleri, yerel aşiret liderleri tarafından Kızılhaç aracılığıyla Kabil’de TC Büyükelçiliğine teslim edildiler.  

Serbest bırakılan mühendislerden Metin OK, “ tutuklu oldukları süresi boyunca, Taliban militanları tarafından, çok iyi davranıldıklarını söyledi.” OK, “ biz Taliban lideri Molla Mohammad Omar’ın emriyle serbest bırakıldık. Sekiz ay aradan sonra, ailelerimizle buluşacağımız için çok mutluyuz.” dedi.  

Türk mühendisleri, Afganistan’ın güneyindeki bir askeri üssün inşaatından, 2010 yılının Aralık ayında, Taliban militanları tarafından kaçırılmış ve dağlık bir bölgede tutuluyorlardı.  

Serbest bırakılan mühendislerin sağlık durumu iyidir. Türk mühendislerin ilk görüntülerinde, Afgan kıyafeti giymiş ve sakallı oldukları gözüküyor.  

( KISA BİR NOT: Afganistan’ın güney illeri, güvenlik açısından, özellikle yabancılar için çok tehlikelidir. Bölgede yapılan inşaat çalışmaları, genelde askeri amaçlar için yürütülüyor. Bu yüzden bölgedeki faaliyet gösteren inşaat firmaları, sık sık Taliban militanların saldırılarına hedef oluyorlar. Buna rağmen, güney bölgesinde, sadece Türk inşaat firmaları faaliyet gösteriyor. Nedeni ise, bölge halkının, Türkiye’ye ve Türklere özel sempati duymasıdır. Zira Türkleri kardeş olarak bilirler. Türk inşaat firmaları de bu ayrıcalıktan yararlanarak, normal şartlarda Afganların bile gidemediği kırsal alanlarda çalışmalarını yürütüyorlar.  

Serbest bırakılan mühendisler, Türk oldukları için çok şanslılar. Zira Taliban militanlarınca, ABD ve NATO ile her türlü işbirliği yapanlar düşman sayılır. Nitekim 2002 yılından beri onlarca yabancı elemanlar kaçırılıp öldürüldüler. Belli pazarlıklar neticesinde serbest kalanların sayısı ise yok denecek kadar azdır.  

Umarım, serbest kalan mühendisler, en kısa zamanda ailelerini kucaklayacaklar. )  

Seyit CELAL  

 
Toplam blog
: 16
: 1326
Kayıt tarihi
: 16.06.11
 
 

1986 da Afganistan’da doğdum. Mart 2008’den beri TRT’de gazeteci olarak çalışıyorum. ..