Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '08

 
Kategori
Dostluk
 

Talihli talihsizler

Talihli talihsizler
 

Umutlar “Milli Piyango Bileti” denilen bir kâğıdın üzerinde yazılı rakamlara yüklendi. Ya size de çıkarsa sözü ya bana da çıkarsa ile değiştirildi. Daha çıkmadan öylesine hayaller kurdular ki.

Kimi fabrikalar açacak işsizler ordusuna çözüm bulacaktı. Kimi hayatını yaşayacak yoksulluk günlerini geride bırakacaktı. Kimi cami yaptıracak kimi okullar açacaktı. Kimi huzurevi yaptıracak güçsüzlere kucak açacaktı. Hatta bazıları bir gün mutlaka çıkacağına öylesine inandı ki akli dengesini bile kaybetti.

Her şey ya bana da çıkarsa diye başladı.

Peki ya kazananlar?

Kazananlar gerçekten kazanmışlar mıydı? Milli Piyango biletiyle mutluluk mu gelmişti yoksa mağduriyet mi? Kazananlar hayallerini gerçekleştirebilmişler miydi? Kimi almadığına kimi aldığına bin pişmandı. Kimi kazanamadığına kimi kazandığına.

Bunlar arasında keşke bana çıkmasaydı diyenlerin sayısına her geçen gün bir kişi daha ekleniyor. Aşağıdaki tabloya bakınca sanki Tutankamon hazinelerine ulaşmak isteyenlerin başlarına gelenler gibi, Milli Piyango’dan ikramiye kazananların da başlarına o güne kadar yaşamadıkları olaylar gelmeye başlamış.

Kazandıklarını zannettiğimiz bu talihliler listesine bakınca aslında onların kazanmak şöyle dursun nelerini kaybettiklerini daha iyi anlıyoruz. İşte o tablo; Kazandılar mı yoksa kaybettiler mi karar sizsin.

Salih BAYRAKTAR 1985 ve 1997'de iki büyük ikramiye kazanmış. Para eline geçer geçmez Bahtiyar'ın huzuru kaçmış. Bununla da kalmamış "Mafya beni bulacak" diye bunalıma girip, evine kapanmış. Sonrası malum. Aklın olmadığı yerde paranın ne değeri olabilirdi ki?

Salih GÜMÜŞÇAY: Milli Piyango Biletinden 1989'da 5 milyar kazandığında kendisine Salih Dede diyorlardı. Talih kuşu onu ihtiyar yaşta bulmuştu. 1 yıl sonra da öldü. Tek başına yaşıyordu. Ölümünden hemen sonra parasına mirasçı olabilmek için yüzlerce akrabası ortaya çıkmış. Yaşlı adam mezarında bile rahat bırakılmamış DNA testi için mezarı bile açılmış.

Ayhan YALÇINKAYA: 1995’in Milli Piyango zengini olmuş. O güne kadar sürdürdüğü memuriyet hayatına noktasını koymuş. Ticarete atılmış. İşler beklediği gibi gitmemiş. İşyerleri elinden gidince "Memurluğa geri dönmek istiyorum" demiş.

Semra KOZAN’a 1998 yılında 100 milyar TL çıkmış. İşte bu tarihten sonra başına gelen olayları gözden geçirince “Beni piyango talihlisi olarak nitelendiriyorlar. Oysa piyango talihlisi değil; piyango mağduruyum. Çok para huzur getirmiyormuş. İkramiyeden önce daha huzurluydum. Bir yuvam vardı. Şimdi yok” diye cevap vermiş. Bir süre sonra 18 yıllık eşinden boşanmak zorunda kalmış. Oğlu doğum günü hediyesi olarak aldığı araba ile kaza geçirmiş. Eğitimine ara vermek zorunda kalmış.1998 ‘te Çınarcıkta aldığı yazlık 1999 depreminde tamamen yıkılmış… Sonrası keşke çıkmasaydı diyerek başlayan acı bir hayat.

Yeşim AKYOL’ a 2003’te tam 2 trilyon çıkmış. Evliliklerinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen o güne kadar kavga etmeyen çift birbiriyle kavga etmeye başlamış. Yeşim Akyol 8 yıllık eşini boşamış. Boşandıktan sonra kocası "Para çıkınca beni boşadı" diye suçlamış. Yani bir aile dramı yaşanmış.

Necmi YILDIRIM’ ın başına gelenlerde aslında diğerlerinden farklı değil. 2004'te 10 trilyonun dörtte birini kazanınca en yakınındakilerin bile ona bakışları değişmiş. İkramiye den çıkan para yüzünden kavga çıkaran oğlu, bıçakla Yıldırım'ı boğazından yaralamış. Bir babanın öz oğlu tarafından parası için bıçaklanmasını düşünmek bile kolay değil.

Mehmet SARIOĞLU’ da bunlardan birisi. Geçtiğimiz günlerde 81 yaşında Denizli'nin Sarayköy İlçesi'ne bağlı Tırkaz Köyü'ndeki barakasında, soğuktan donarak hayatını kaybeden Mehmet SARIOĞLU’ da bir Milli Piyango milyarderiydi. Tırkaz Köyü'nde, çiftçilik yapan Mehmet Sarıoğlu, 30 yıl önce Milli Piyango'dan büyük ikramiyeyi kazanınca, İstanbul'a taşınmış. Uzun yıllar İstanbul ve diğer büyük şehirlerde yaşayan Mehmet Sarıoğlu, kazandığı büyük ikramiyeyi 10 yılda bitiren Sarıoğlu, tekrar köyüne dönerek, yaptığı barakada yaşamaya başlamış. Ancak, 4 yıl önce barakasında sobadan sıçrayan kıvcılcım nedeniyle yangın çıkmış. Yangında, barakası ve eşyaları tamamen yanan Sarıoğlu, sokakta kalmış. Bu durumuna üzülen köylüler, aralarında para toplayarak, kendisine yeni bir baraka yaptırmışlar. Sarıoğlu, yeni barakasında çevredekilerin yardımlarıyla yaşamını sürdürmeye başlamış. Tek başına yaşayan Sarıoğlu donarak hayatını kaybetmiş. Ardında yastığının altında eski milli piyango biletleri ve bir liste bırakarak ayrılmış.

Volkan ATEŞ’ in başına dertler ikramiye çıkan Milli Piyango biletini kaybettiği gün gelmeye başlıyor. 2004’te Tokat’ın Turhal ilçesinde yaşayan Halil Ateş ve oğlu Volkan Ateş’in sakin yaşantıları, Milli Piyango’nun 10 trilyonluk ödülünün isabet etmesiyle hareketlenmiş. Dörtte birlik biletleri aile için 2, 5 trilyonluk bir servet anlamına geliyormuş. Turhal bu haberle çalkalanmaya başlamıştı ki Volkan Ateş’in bileti kaybettiği haberi bütün ilçeyi yayılmış. Bileti kaybeden Volkan; olayın şokuyla kalp krizi geçirmiş. Biletin çalınmış olabileceği düşüncesiyle savcılığa yaptığı başvurudan da sonuç alamayan Ateş, uzun süre kabuğuna çekilmiş.

Sayısal Loto’dan kazananların durumunda da değişen bir şey yok. 1999 yılında Sayısal Loto’dan 340 milyar lira ikramiye kazanan Osman Kaplan, ilk iş olarak eşini boşamış. Denizli’nin Çivril ilçesinde yaşayan ve marangozluk yapan Kaplan, iki daire verip boşandığı eşinden sonra İzmir’de Pınar Şirin adlı şarkıcıyla 20 milyar lira harcayıp Hilton’da muhteşem bir nişan yapmış. Ancak, 6 ay sonra nişanlısından ayrılmış. Parasının nasıl bittiğini kendisinin de anlayamadığını anlatan Kaplan’ın şu sözleri nasıl bir hayat yaşadığını ortaya koyuyor; “Hızlı bir hayat yaşadım, para bitti, her şey bitti.”

Bir başka Sayısal Loto “talihlisi” Samsunlu Ekrem Çetin ise, 7 çocuğunun annesi 45 yıllık eşinden ayrılmış. Eşi Bakiye Çetin’in ve çocuklarının kendisini tehdit ettiklerini ileri süren Ekrem Çetin, açtığı boşanma davasında eşine milyarlarca lira ödemiş.

Burada adı geçenler binlerce mağdurun içerisinde sadece birkaçı. Her gün talihli diye tarif ettiğimiz bu talihsizler arasına kim bilir kaç kişi daha ekleniyor. Meğer madalyonun öteki yüzü hiç de sanıldığı değilmiş.

Ansızın ve hazırlıksız gelen paralarla bir anda başları dönenlerin hayatları da değişmiş. O güne dek sürdükleri hayat bir anda kâbusa dönüşmüş. Daha sonra tıpkı bir rüyadan uyanırca uyanmışlar. Fakat rüya ile aralarında bir fark vardı; Onlar o rüyadan sonra gerçekten mağdurdular. Bunu az ve öz cümlelerle dile getiriyorlardı. Kazandığımızı zannetmiştik oysa biz o gün kaybetmişiz.

Keşke demenin bir anlamı yok.

Öyle de olsa ne yazık ki Milli Piyango hâlâ binlerce kişinin hayalleri süslemeyle devam ediyor.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..