Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '18

 
Kategori
Futbol
 

Talisca'nın Bonservisi Alınmalı mı?

Talisca'nın Bonservisi Alınmalı mı?
 

Kümede kalma umutlarını tüketen ve kadrosundaki birçok oyuncuyu göndererek önümüzdeki yılın plânlamasına odaklanan zayıf Karabük ekibi karşısında kolay bir galibiyet elde ettik. Atılan 5 golün yanında kaçan bir düzine gol pozisyonunda biraz becerikli, biraz da şanslı olabilseydik tarihi bir skora daha imza atabilirdik.  

Karabükspor maçı ölçü mü?

Elbette değil. Oyuncular ve takım hakkındaki kesin kanımızı, Bayern Münih, Fenerbahçe ve Başakşehir maçları başta olmak üzere sezonun geneline bakarak vermeliyiz.

Ancak, ülke olarak henüz mental olgunluğu yakalayamadık. Sevinmenin, üzülmenin, övgünün ve sövgünün ne dozajını ne de sınırlarını ayarlayamıyoruz. Bir gün önce kahraman ilân ettiklerimizi bir gün sonra yerden yere vuruyoruz. Bu devran böyle geldi ancak böyle gitmemeli. Çünkü bu tarz yaklaşımlar, ne akılcı ne de çözüm odaklı. Bize hiçbir kazandırmadı, kazandırmayacak. Artık skor yazarlığını bırakmalı ve başarıya giden yolda yapıcı ve yol gösterici eleştirilerde bulunmalıyız.

Talisca

Çok değil, daha bir hafta önce taraftarından skor yazarlarına kadar herkesin yerden yere vurduğu Talisca, bugün yine aynı kesim tarafından Brezilya Milli Takımına yakıştırılıyor. Peki değişen ne?

Değişen bir şey yok. Talisca henüz olmamış ve kendisini çok fazla geliştirmesi gereken bir potansiyel. Devamlılık sorunu yaşayan, bugünkü durumuyla 45 dakikalık hamle oyuncusu olabilecek, kendisine tam bir mevkî biçemediğimiz, bunun yanında muazzam gollere imza atabilen bir oyuncu. Aslında kendisi hakkında çoğu kimseyi “fikir muallağında” bırakan bir isim. Karabük maçında yaptığı 5-6 pas denemesini taca ya da rakibe göndererek saç-baş yolduran Talisca, bu kadar rahat bir maçta sadece Quaresma’ya gollük bir ara pas gönderebildi. Attığı ilk golde, ancak 3. denemesinde ama mükemmel bir vuruşla çerçeveyi bulabildi. Sezon başından beri attığı ilk frikik golü ise fizik kuramlarını hiçe sayan bir güzellikteydi.

Talisca’nın bonservisi alınmalı mı?

Bildiğimiz kadarıyla Talisca’yı 25 milyon euroluk bir bedelle alma opsiyonumuz var. Kira bedellerini düştükten sonra 20 milyon civarı bir bedeli yatırdığımız takdirde bonservisini alabiliyoruz. Bizim gibi FFP kriterlerine uyum sürecindeki bir takım için bu rakamların karşılanması çok zor. 8-10 milyon civarında bir paraya alınabilirse –ki bana göre ederi bu kadardır- düşünülebilir. Çünkü bizim gibi mali sıkıntılar yaşayan bir takım öncelikle ihtiyaç duyduğu mevkilere yatırımı yapmalıdır. En başta 10 numara ve 8 numara mevkilerinin işler hale getirilmesi gerekmektedir. Ondan sonra da yaşlanan kadronun gençleştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Talisca gibi büyük maçlarda göremediğimiz ve devam sorunu yaşayan bir oyuncuya bu kadar büyük paralar verilmesi bana çok mantıklı gelmiyor. Avrupa’da top koşturan gurbetçilerin yatırımda öncelikli olması en mantıklı olanıdır.

Uzak mesafeli frikikleri Talisca kullanmalı.

Benfica maçında attığı muhteşem golün ardından Karabük maçında attığı gol şunu gösterdi. 25-30 metrelik mesafelerdeki frikikleri Talisca kullanmalı. Daha yakın mesafelerdeki vuruşlarda ise Lens ve Caner tercih edilmeli. Quaresma mümkün mertebe duran toplardan uzak tutulmalı.

Babel

Kanatlarda oynayan oyuncular sağda ise sağ ayaklı, solda ise sol ayaklı oyuncular olmalı. Robben gibi son vuruşları mükemmel oyuncular olmadığı sürece böyle olmalı. Babel sol kanat olmasına rağmen sol ayağını dengede kalmak için kullanıyor. Bu da takımı yavaşlatan bir durum. Babel’ in Karabük maçında rakip sağ bekin yanından muhteşem bir deparına tanık olduk. Rakibine neredeyse 2 metre fark atan Babel topu sağ ayağına çekene kadar savunmanın yerleşmesiyle birlikte avantajını yitirdi. Attığı müthiş deparın bir anlamı kalmadı.

Bayern maçlarında sol kanat nasıl olmalı?

Bu sebeple sol kanatta özellikle Bayern maçları için Kimmich ve Robben gibi iki etkili ismin karşısında Tosiç-Adriano ikilisinin düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Sol önde oynaması gereken Adriano’ nun etkili ortalarıyla daha verimli olabileceğimizi düşünüyorum.

Medel

Ve Medel. Orta sahaya dinamizm getirdi. Tek pasları ve basit oyunuyla oyunu hızlandıran bir yapısı var. Atiba’ nın yükünü hafifletti, yeri geldi stoper, yeri geldi sağ bek oynadı. Hiçbirinde sırıtmadı. Tam bir görev adamı. Maşallah diyorum. Allah nazardan, sakatlıktan korusun.

Psikolojik destek

Çok zor bir fikstüre girdiğimiz şu dönemde her oyuncumuzdan azami faydalanmak zorundayız. Bu durumda Şenol Hoca’ mıza büyük iş düşüyor. Tolgay, Oğuzhan, Caner, Gökhan Töre ve Tosiç’ in bir an önce devreye girmesi gerek.  Negredo ve Quaresma’ nın da psikolojik destek alması lazım. Çünkü son vuruşlardaki sıkıntılarının en büyük sebebi rahat olamayışları. Her maçta varını yoğunu ortaya koyan Negredo ve Quaresma’nın da skor anlamında devreye girmesi bizi daha güneşli günlere götürecektir. 

 

 
Toplam blog
: 30
: 137
Kayıt tarihi
: 07.04.16
 
 

Şair, araştırmacı-yazar. 1980 İstanbul doğumlu. İ.Ü İşletme Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Spor Yö..