Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '06

 
Kategori
Dilbilim
 

Tam bir Türkçe savaşçısı: Oktay Sinanoğlu

Tam bir Türkçe savaşçısı: Oktay Sinanoğlu
 

Bilmiyorum tanıyor musunuz onu. Belki de tüm dünya nın tanıması gereken önemli kişilerden biri o. Çünkü yaptığı işlerle Türkiye'yi gerektiği gibi tanıtan önemli bir insan. Adı Oktay Sinanoğlu. 26 yaşında Avrupa'da (yani tüm Dünya'da) son 300 yılın en genç profesörü oldu. Tam bir deha. Ama diğer keşfedilmemişlerden değil. Yaptığı işlerle keşfedilmeyi başaran bir bilim adamıdır o.

Oktay Sinanoğlu'nun "Bye bye Türkçe" adlı kitabıbı okuduysanız bunu hemen anlarsınız. Ama okumadıysanız hemen küçük açıklamalarda bulunayım.

Oktay Sinanoğlu tam bir bilim adamı. Ama bir bilim adamı gibi değil. Aynı zamanda bir gönül adamı Türkçe aşığı da. İşte bu kitapta da üniversitelerdeki yabancı dil kaymasını ciddi şekilde kınıyor. Türkiye'de eğitim dilinin Türkçe olmasını istiyor. (Üniversitelerdeki tabi daha orta okul seviyesine inmeye cesaret edemediler)

Oktay Sinanoğlu'na göre Türkçe dünyadaki Matematiğe en yatkın dil. Hem kelime türetmesi kolay ve kelime haznesi bakımından geniş olduğu için Dünya'nın bilim dili olduğunu söylüyor.

Oysa hiçbir Türk kökenli bilimci Türkçeyi savunmamıştır. Hep varsa yoksa aglomanlaşmış İngilizceleri.

Böyle bir ülkede yaşıyoruz. İngilizce bilsin yeter. Ama kendi dili ile öğrenemeyen toplumlar gelişemezler ki.

İşte asıl sorun da burada. Dünyaca ünlü, gururumuz dediğimiz üniversitelerimizin eğitim dili İngilizce. Bir öğrenci İngilizce gramerini mi öğrensin yoksa zaten zor olan fizik yasalarını mı?

Bir ülkenin dilini unutturmak bir ülkeyi içten parçalamanın en iyi yoludur. Bu emperyalist düzen Türkiye'ye oynanırken bizim aydınlarımız İngilizce konuştukları için övüne dursunlar.

Aynı şey yüzyıllar önce İrlandca'nın da başına geldi. İngilizler baktılar kültürlerini yok edemiyoruz bari dillerini unutturalım demişler ve İrlanda'da tam bir kültür soykırımı başlamış.

Biz Türkler kendi dilimize sahip çıkmalı Avrupalıların emperyalist oyunlarına kanmamalıyız. En köklü dil Türkçe'dir. Ve bunla gurur duymalıyız.

NOT: Oktay Sinanoğlu üniversite sözcüğü İngilizce "university" sözcüğünden türediği için artık üniversiteye "evrenkent" diyor. Bu kullanımı arttırırsak bir yabancı sözcükten daha kurtulmuş oluruz.

 
Toplam blog
: 8
: 1195
Kayıt tarihi
: 03.11.06
 
 

Adım Gencay. Setbaşı İlköğretim Okulu'na gidiyorum. Tam bir Harry Potter hayranıyım. Kitaplarını del..