Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Hukuk
 

Tanıma ve tenfiz davası ve tüm merak edilenler

Tanıma ve Tenfiz Davası

Türkiye’de yoğun bir şekilde yabancı ülkelere uzun senelerdir yaşanan göçlerin neticesinde hukuksal olarak da bazı olgular ön plana çıkmaktadır. Bunların en belirgin olanı yurt dışında boşanma, evlenme ve bunların hukuki sonuçları olarak çıkmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları evlenme işlemini sonlandırmak için Türkiye’de ve bulunduğu ülkede sonlandırabilirler. Yurt dışında yapılan boşanma işleminin Türkiye de geçerli olması içinde Tanıma ve Tenfiz davası açılması gerekmektedir. Tanıma ve Tenfiz davası nedir sorusuna verilecek kısa cevap ise, Yurt dışında alınan ve kesinleşmiş boşanma kararını, Türkiye’de tanınması ve hukuksal yaptırımların olması için Tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir. Yani yurt dışında alınmış kesinleşmiş boşanma kararının Türkiye’de geçerli kılınması işlemidir.

 

Tanıma ve Tenfiz Davası – Gerekli Belgeler

 

Tanıma Tenfiz davası açılırken en önemli hususlardan bir tanesi, yurtdışı mahkemesi tarafından verilen yabancı mahkemenin  BOŞANMA KARARININ ASLI

 

Tanıma ve Tenfiz davası açılırken en önemli hususlardan diğeri ise yabancı boşanma kararın KESİNLEŞME ŞERHİ  ( Örnek, İlgili Mahkemece verilen şu karar şu tarihte kesinleşmiştir şeklinde ibare olmalıdır APOSTİL ŞERHİ yapılmalıdır (özel tasdikname)

 

Yeminli tercüman tarafından Türkçe tercüme edilmiş ve resmi kurumlar  (Noter, Konsolosluk) tarafından tasdik edilmiş onaylı sureti. (Yurtdışında tercüman ile yapılan işlemler,  Türkiyede tekrara yapılmaktadır

 

Pasaport ve nüfus cüzdan fotokopisi, Davalı karşı tarafın kimlik bilgileri, T.C kimlik numarası ve tebligata yarar açık adresi.

 

Türkiye’de boşanma ile ilgili tanıma davası açılması için avukata vereceğiniz noter tasdikli veya konsolosluktan resimli boşanma vekaletnamesi (Vekalet içerisinde boşanma, tanıma ve tenfiz ibaresi geçmelidir.)

 

Tanıma ve Tenfiz Davası – Yetkili Mahkeme

 

Yurtdışında Alınan Boşanma Kararının Tanıma Ve Tenfizini  Ankara  İstanbul veya İzmir’de bulunan Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi) ‘nde açılabilir.

 

Tanıma ve Tenfiz Davası Kim Açar

 

Tanıma davası , boşanma kararının tanınmasına dair davayı eşlerden birisi diğerine karşı açmalıdır.

 

Tanıma ve Tenfiz Davası – En Hızlı Nasıl Sonuçlanır

 

Yurtdışında ( Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan,Belarus, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti , Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan) yabancı bir mahkemeden alınmış boşanma kararının Türkiye’de Türk Mahkemeleri tarafından tanınmasında en çok zaman alan konulardan birisi tebligatın geç yapılmasıdır.

 

Tanıma ve tenfiz davasının açılması sırasında ve dava sonunda davalı yani karşı tarafa tebligat yapılacağından, Davalı tarafın yurt dışında olması nedeniyle tebligat için uzun bir süre geçmesidir.

 

Tanıma ve tenfiz davasında Tebligat ve karşı cevap haklarını en kısa süreye düşürmek için yapılması gereken en mantıklı durumun  tarafların her ikisinin de Türkiye’den ayrı birerr avukata vekaletname vermesidir.

 

Tanıma tenfiz davasında davalı ve davacı her ikiside avukata vekalet vermesi durumunda  yurtdışına tebligat yapılmasına gerek kalmayacak, dava kısa sürede sonuçlanacaktır.

 

Tanıma ve Tenfiz Davası – Nasıl Görülür

 

Tanıma davası açıldığında hakim tekrar boşanmaya ilişkin konuları ele alıp yargılama yapmaz. Tanıma davaları genellikle tek duruşma ile karar verilen davalardır. Tanıma davasında  hakimin dikkate alacağı konular, tanıma için gerekli şartların oluşup oluşmadığı, kanunen gerekli belgelerin dosya içerisinde yer alıp almadığıdır.

 

Yabancı mahkeme tarafından verilmiş olan boşanma kararının Türk Kamu düzenine aykırılık teşkil edip etmediği hususlarıdır. Tanıma ve tenfiz davaları takip edilmesi gereken davalardandır. Davanın tarafları duruşmada bulunmaz ise , H.U.M.K gereği dosya işlemden kaldırılır. Tanıma ve tenfiz davaları Adli Tatilde de görülebilir

 

Tanıma ve Tenfiz Davası – Tebligat

 

Tanıma ve tenfiz davası açılırken ilk dava dilekçesi karşı tarafa tebligat yapılması gerekmektedir. Ayrıca Tanıma tenfiz davası sonunda da Mahkeme tarafından gerekçeli karar yazılarak taraflara tebliğ edilir. Yani Tanıma tenfiz davasında en az iki kez karşı tarafa tebligat yapılması gerekmektedir. Bu durumda da tanıma ve tenfiz davalarında karşı tarafın yurt dışında olması durumunda bir tebligatın yapılması en az üç ay sürmektedir.

 

Tanıma tenfiz davasında kısa sürede çözüm bulmak için, Davalı tarafın yurtdışında olması nedeniyle tebligat için uzun bir süreceğinden,  bu durumun çözümü için tarafların her ikisinin de Türkiye’den ayrı birerr avukata vekaletname vermesidir. Bu durumda tanıma davası bir ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

 

Karşı taraf başka ülke vatandaşı ise, gerekçeli kararın da yine o dile çevrilmesi ve bu şekilde tebliğ için gönderilmesi gereklidir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten ve boşanma kararı kesinleştikten sonra Türkiye’deki ilgili nüfus müdürlüğüne yazı yazılarak kişinin Türkiye’de de boşanmış olduğu bildirilir.

TANIMA TENFİZ DAVASINDA TARAFLARIN TÜRKİYE’YE GELMESİ GEREK VAR MI

Yurt dışında yabancı mahkemelerden alınan boşanma kararının Türk mahkemelerinde Tanıması ve Tenfiz edilmesi için açılacak Tanıma Davası veya Tenfiz Davası ile ilgili olarak Türkiye’de bulunan bir Avukata vekalet vermeniz durumunda, Tanıma ve tenfiz davası  için Türkiye’ye gitmeniz gerekli değildir.Açılan  tanıma davası için eski (davalı) eşin duruşmaya gelmesi gerekli değildir. Ancalık davalı karşı tarafa  Türk Mahkemesi tarafından tebligatın yapılması gerekmektedir. Davada davalı eşe tebligat ulaşmadan tanıma kararı verilmesi mümkün değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu durumda  her iki tarafın Türkiye’de birer Avukat’a boşanma tanıma ve tenfiz için vekalet vermesi gerekmektedir.

TANIMA TENFİZ DAVASI DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR

Tanıma ve Tenfiz davası Dava dilekçesinde şu hususlar bulunur: Mahkemenin adı, Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri, Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,  Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri,  Davanın konusu ve mal varlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri, Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri, İddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği, Dayanılan hukuki sebepler,  Açık bir şekilde talep sonucu,  Davacının, varsa kanuni temsilcisinin veya vekilinin imzası ile dilekçe hazırlanarak ilgili mahkemede dava açılır.

TANIMA TENFİZ DAVASINDA APOSTİL NEDİR

Yurtdışında verilmiş yabancı bir mahkeme kararların, resmi bir merci tarafından verildiğini izah eden işlemdir. Lahey anlaşmasını imzalayan ülkelerden alınan kararlarda “apostille” onay yerine geçer. Türk mahkemeleri karar üzerinde konsolosluk onayı ya da apostille görmeden tanıma kararı vermez.

 TANIMA TENFİZ DAVASI ARASINDAKİ FARK NEDİR

Yurtdışında bulunan mahkeme  karar verirken, aleyhinde tenfiz istenen kişiyi , usulüne uygun şekilde dinlenmemiş, çağrılmamış, kendisine savunma hakkı verilmemiş ise, tenfiz davası esnasında aleyhinde tenfiz istenen kişi bu duruma itiraz ederse tenfiz davasının reddine karar verilir.

Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tenfizi için yabancı mahkeme tarafından usulüne uygun savunma hakkının verilmiş olması gerekir.Tanıma davasında böyle bir şart yoktur. Tenfiz yapılması için Türkiye Cumhuriyeti ile , tenfiz edilecek mahkeme kararının verildiği ülke arasında Tenfiz yapılabilmesi için yurt dışında kararın verildiği ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında hukuki karşılıklılık anlaşması veya sözleşme gereklidir

İlkay UYAR KABA

https://ilkayuyarkaba.av.tr

 
Toplam blog
: 12
: 1061
Kayıt tarihi
: 14.02.15
 
 

EĞİTİM: Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2004  Arabulucu: Arabuluculuk daire Başkan..