Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '09

 
Kategori
Müzik
 

Tanıştığımıza memnun oldum Zülfü Livaneli

Tanıştığımıza memnun oldum Zülfü Livaneli
 

www.google.com görsellerden alıntıdır


Doğru dürüst televizyon bile izlemeyen bir insan evladı olarak bendeniz, son günlerde sık sık Vodafone’un reklamını yakalayabilmek için televizyonun karşısında kurulup duruyordum. Reklam çıkar çıkmaz da gözlerimi kapatıp, parmaklarımla müziğe tempo tutuyordum.. Reklam müziği beni derinden etkiledi, bana huzur verdi ve kime ait olduğunu bilmediğimden dolayı reklamları yakalayarak ruhumu bu şarkıyla şımartıyordum. Görüntülü konuşmayla ilgili olan yazımda da zaten bunu belirtmiştim. Sonra bir gün, bir gazetede şarkının adının “Özgürlük” olduğunu okudum. Ama sahibinin kim olduğunu yine öğrenememiştim. Nedense google kütüphanesine girip aramadım da. Sadece dinlemekle yetiniyordum ve enstrümantel çalındığında çok başarılı bulduğumdan bu şarkının bir Türk’e ait olduğunu tahmin etmiyordum.

Dün akşama kadar… Atv’de yayınlanan Bir Şarkısın Sen isimli programda Deniz isiminde ufacık bir kız çıkıp da Zülfü Livaneli ile söyleyene kadar. Mest olmuş şarkıyı dinlerken aklımda sürekli Zülfü Livaneli kimdir sorusu beynimi kurcalayıp durdu. Hayır sonuçta bildiğim, ismini sıkça duyduğum bir insan ancak bir kez bile ne bir yazısını okumuşumdur, ne bir şarkısını dinlemişimdir. Bilmiyorum işte denk gelmedim… Bu eksikliğimi fark ettiğimde kendimden çok utandım ve sabah uyanır uyanmaz Zülfü Livaneli ile tanışmaya karar verdim. Önemli olan geç de olsa böyle güzel bir şarkıyı ortaya çıkartan insanla tanışmaktır. Wikipedia sağolsun o kadar ayrıntılı anlatmış ki, oraya gitmekten üşenenler olduğu gibi aşağıda okuyabilirler. Beş veya on kişi daha okuyup da hem şarkıyı hem Zülfü Livaneli’yi tanırsa bu hepimiz için kardır.

1946 yılında Konya, Ilgın’da doğmuştur Zülfü Bey. Wikipedia’da Türk özgün müziği sanatçısı, politikacı, yazar ve yönetmen olaran tanımlanıyor. ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Z%C3%BClf%C3%BC_Livaneli)
“Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri Joan Baez, Maria Farandouri, Maria del Mar Bonet, Leman Sam gibi onlarca yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300'e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı.
Türkiye’den ansızın ayrılarak İsveç’e sürgün yıllarında bulaşıkçıklık dahil muhtelif işlerde çalışan Livaneli’nin en büyük arzusu bir gün Türkan Şoray ile tanışabilmek ve o zaman Türkiye’de suçlanan kişilerin uğrak yeri haline gelen İsveç’te bulunan ünlü yazar, gazeteci veya şairlerle karşılaşabilmekti.

Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti: “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis” ve “Şahmaran”. Valencia Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ve 1989'da Montpelier Film Festivali’nde “Altın Antigone” ödülüne layık görüldü. “Sis”, “En iyi Avrupa Film Ödülü”ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı.

Ekim 1986'da Cengiz Aytmatov’un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan Issyk – Kul Forumu’nda yer aldı.

Livaneli, Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu.

1996 yılında Paris’te merkezi bulunan UNESCO (Birleşmiş Milletlerin Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, 1978 yılında yaptığı “Nazım Türküsü” adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi.

“Arafatta bir çocuk”, “Geçmişten Geleceğe Türküler”, “Sis”, “Orta Zekalılar Cenneti”, “Diktatör ile Palyaço”, “Sosyalizm öldü mü”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma” ve “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm” ve “Mutluluk” ve Leyla’nın Evi kitaplarının yazarı olan Livaneli, hâlen Vatan Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etmektedir. Sanatçı uluslararası kültür çevrelerinde tanınmakta ve saygı görmektedir.

Ömer Zülfü Livaneli Ülker Hanım’la evlidir ve bir kızı vardır. Kızı Aylin Livaneli eğitimi ve yaptığı pek çok işten sonra müzik ile ilgilenmiş. 5 albüme imza atmıştır. Müziğe ara veren Aylin Livaneli şuan yurt dışında ekonomi üzerine eğitim almaktadır. Yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Livaneli vejeteryandir.

19 Mayıs 1997 tarihinde, Ankara Hipodrom meydanında verdiği konsere 500.000 kişinin katılmasıyla Türkiye’nin en büyük konserini gerçekleştirme ünvanını kazanmıştır.[1]

Siyasi kariyeri [değiştir]Livaneli 1994 yerel seçimlerinde, Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday oldu. Anavatan Partisi’nin adayı İlhan Kesici, Refah Partisi’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğru Yol Partisi’nin adayının Bedrettin Dalan olduğu çekişmeli seçim sürecinde oyların %20.30'unu alan Livaneli üçüncü geldi.[2] Erdoğan ise %25.19'luk bir oranla Belediye Başkanı seçildi.[2] Livaneli, 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’den İstanbul milletvekili seçildi. Partinin 13. Olağanüstü Kurultayı’nda yeter sayıda imza bulamadığı için genel başkan adayı olamadı ve parti yönetimini ağır şekilde suçlayarak istifa etti.”g>

Aldığı ödüller ise:
1987 San Sebastián Uluslararası Film Festivali OCIC Odülü Yer Demir Gök Bakır
1989 Valensiya Akdeniz Sineması Festivali Altın Palmiye Sis
Montpellier Akdeniz Film Festivali Altın Antigone
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi İkinci Film
2000 Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü
2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Müzik Mutluluk

1997 Balkan Edebiyat Ödülü Engereğin Gözündeki Kamaşma
2001 Yunus Nadi Roman Ödülü Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm
2006 Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarları Keşif Ödülü Mutluluk

1999 Premio Tenco Ödülü Kazandı
2005 Soranos Dostluk Ödülü Kazandı
2005 Mikis Theodorakis Ödülü

Videoblog sayfasında “Özgürlük” şarkısının üç değişik videosunu koydum mutlaka izleyin derim. Kendisinin bir de web sitesi bulunuyor, http://www.livaneli.net/ gerçi son yazıları yok ama oldukça güzel hazırlanmış bir site.

Görüyorsunuz işte nerden nereye geldik, beğendiğim bir müzik parçası sayesinde hiç tanımadığım bir insanla tanıştım ve iyi ki de tanıştım.

Hayatıma hoş geldin Zülfü Livaneli, sırada yazıların, kitapların, albümlerin ve filmlerin var.

>
Kaynak: http://www.livaneli.net
http://www.tr.wikipedia.org
http://www.cosmoturk.com
http://www.turuncutime.com
http://www.gabrielaolaru.com/

 
Toplam blog
: 125
: 1808
Kayıt tarihi
: 24.05.07
 
 

Bir gün elle tutulabilen, mürekkep kokusu içine çekilebilen GERÇEK bir gazetede köşe yazıları yaz..