Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '20

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Tanrı-Kent: Vatikan

Orta Çağ boyunca Papalık Devleti olarak bilinen,1929’da Güney İtalya’da  etrafını çevirerek bağımsızlığını ilan eden,91 yaşında köklü bir ağaç gövdesi gibi halka halka ,etiyle kemiğiyle devlet içinde devlet olan ,monarşizmi kana kana içen 16. yy. itibaren Reform hareketlerinin de etkisinde kalan ,aynı zamanda  44 hektarlık  alanıyla dünyanın en küçük, kafa açıcılığıyla en büyük ülkesidir ve %100 Katolik inancını benimsemektedirler.

 

Vatikan’a gitmek için Roma sınırlarında olmanız yeterlidir ki sadece demir parmaklıklarla ayrılan ülkeye adım attığınızda , adeta dudak uçuklatacak görsel ve tinsel şölene maruz kalacaksınızdır. Bu ülke ne vize ne de pasaport sorgusu gibi ayinlerle uğraşmaktadır. Ülkenin kendine ait pasaportu da olmakla birlikte sadece has vatandaşlarına verilmektedir.

 

Bu Kutsal-Kent içerisinde yaşamak ya da vatandaş olabilmek için de bu ülkeye hizmet edenlerden olmanız gerekmektedir. Eğer 18 yaşından küçükseniz ve ebeveynleriniz hayattaysa hala Papa’nın kolları arasındasınızdır . Ancak tam burada sorum şudur ki ;Sevgili Papa,18 yaşından gün aldıysam ve matematiksel olarak 19 olmadıysam ,velilerim de sağ ise hala Vatikanlı mıyım ?:)Ama iyi haber;19’una adım atan , ergenliğinin doruklarında iseniz, hemen bir İtalyan vatandaşı olmuşsunuz demektir. Bu duruma benzer olarak da ;ülkenin dünyada suç işlemede rekortmen(nüfusun 1000 kişi olmasını da göz önünde bulundurarak)olmasıyla birlikte , aktif hapishanesi olmadığından ve 1 hakimle işleri götürdüğünden, ülke,suçluları ülke vatandaşlığından İtalyan vatandaşlığına sürmektedirler.  Aman ne büyük ceza(!) .

 

Nüfusun %95i erkeklerle doluyken , % 5 lik kısım  o erkek din adamları ve memurların eş ve çocuklardan oluşmaktadır. Tabi kutsal görev biterse ,hop hangi vatandaşlığa ? Evet :) Ayrıca sıradan bir kadınsanız ve illa da Vatikanlı doğmadım, Vatikanlı öleceğim derseniz, pek kudretli ülkemiz ,100 kişilik sembolik ordusu olan İsviçreli Muhafızlardan herhangi biri ile ,hiç  bir baskı altında kalmadan, tamamen kendi iradenizle evlenmek kaydıyla ki üniversite okumayan gelin olamaz levhasına dikkat ederek, bu kutsal vatandaşlığa hak kazanabilmektedir. Tabi Papa ,kız isteme merasimini onaylarsa. Eğer onbaşı bulursanız, sadece gelin olabilir miyim diye Papa’nın elini öpüp, oğlunuza talibim , ,istesem verir misiniz demeniz yeterlidir. Bu arada boşanma yasası yoktur, yani ona göre evinin yarısı, arabasının ¾ ü, yok efendim kilomca altın hırsları burada aksi kararlaştırılmadıkça sadece sizin günah amelinize yazılmış birer cümle olmaktadır.

 

Krallara tacı düz giydiren Papaların yaşadığı bu ülkede, Seferoğulları İtalya devletleri adına Faşist Diktatör Mussolini ve Tellioğulları Papalık tarafından dönemin dış işleri bakanı Kardinal Pietro Gasparri’nin imzaladığı Laterano Antlaşması ile Vatikan’ın bağımsızlığının ilan edilmesinden beri ,bu ülkede dini çalışmalarla birlikte , Dünyevi/Seküler çalışmalar da yapılmıştır  ve ülkenin içerisinde gördüklerinize inanıp,hazmetmeniz gerekmektedir.

 

Vatikan’ a giriş yaptığınızda dünyanın en büyük Katolik kilisesi olan San Pietro Bazilikası(Aziz Petrus Kilisesi) göze çarpacaktır. Eğer Saint Anne Kapısı’nın önündeyseniz İsviçreli Muhafızlarını Michelangelo tarafından tasarlanan kıyafetleriyle ister istemez göreceksinizdir.  Bazilikanın 222 metre uzunluğunda 138 metre uzunluğunda olması  ve 60 bin kişiyi aynı anda ağırlayabilmesi göz kamaştırıcıdır. Alman düşünür Goethe bile ‘Sanki sonsuzluğa girer gibi’ demiştir ilk gördüğünde.(Ben ise ilk gördüğümde insanoğlu neler yapıyor, diye şaşırıp, garip bir ürperti içerisine girmiştim). Bazilikaya ve meydana, Aziz Petrus adının verilmesi de mezarının  da burada olduğuna inanılmasındandır. Bazilikanın tepesindeki heykelde, elinde anahtarla Aziz Petrus’u görebilmektesinizdir. Rivayete göre, bu heykelin sebebi, Michelangelo’ nun tasarladığı dev kubbenin etrafında yazan ayettir.  Bknz. İncil matta 16:18-19. (Petrus:Kaya)

 

Rönesans Dönemi’nin en ünlüsü,incisi ve batı sanatlarının başyapıtı ise Sistina Şapeli’dir.  Botecelli ve Michelangelo’nun emeğiyle ortaya çıkmıştır.4 yıl geceli gündüzlü tek başına tavan üzerine çalışan Michelangelo ‘nun etkisi daha fazladır. Tavanda insanın kutsal kitaptaki(Tevrat, Zebur, İncil ) 3 öyküsü vardır ve tavanın ortasında da ‘Tanrının yaşam vermek için Adem’e uzattığı el’ bulunmaktadır.

 

Vatikan’daki çoğu esere dokunuşta bulunan  Michelangelo’nun Aziz Petrus Bazilikası’nda türünün ilki olarak belirtilen , bir heykeli bulunmaktadır. En değerli eserlerden biri olan  ‘Pieta’ Meryem’in genç kız,İsa’nın yakışıklı bir erkek olarak  görüldüğü heykeldir. İsa’nın çarmıha gerilmesinden hemen sonra Meryem’in İsa’yı kucakladığını gösteren bu heykelin en belirgin özelliği ise sanatçının imzasını attığı tek eseri olmasıdır. Henüz 24 yaşında olmasını toyluk olarak görmelerinden ve heykele yapılan genç ,yakışıklı olmaması gerektiği konusundaki eleştirilerden sonra, eserini sahiplenmek için Meryem’in heykeldeki yakasına adını kazıması eseri daha da değerli kılmıştır. Hatta bu durum üzerine sanatçının eleştirilere cevabı da şöyle olmuştur: ’ Namuslu kadınların diğer kadınlara göre daha genç kaldıklarını bilmiyor musunuz?’

 

Bu ülkenin doğum oranı sıfırdır, çünkü doğum hastanesi yoktur ve vatandaşları Roma’da doğum yapmaktadır. Ve bunun yanı sıra , ticari amaçlı mal verilmediği için GSYİH’ ya sahip değildir. Okur yazar oranı ise nüfusu da göz önünde bulundurmamız adil olacaktır ki yine de listenin en üstündedir.

 

Vatikan’ nın İtalya Büyükelçiliği İtalya’dadır, çünkü yabancı temsilciler asla ve katha ülkemize yerleşemez diye Roma’da arsa alınmıştır.1 adet nevi şahsına münhasır  bir benzin istasyonu olan ülkede ise vatandaşı olmayanların ağzını sulandıracak derecede  hiçbir şekilde vergi işlemediğinden, ucuz benzini sahiptir. Ancak yabancı plakaya namahrem var muamelesi yapılmaktadır. Vatikan Postası dünyanın en hızlısıdır ve İtalyan vatandaşları bu sebeple sıkça tercih etmektedir, ayrıca postaneye ve eczaneye ‘yassak’ dememeleri de şaşırtıcıdır:)Hali hazırda marketler bile ‘Ne olursan ol yine gel’ bakışına çok terstir. Ülke dışına göre 1/3 fiyatına her şeyi alabileceğiniz süper süper marketlerde güvenliği geçip, içeri girebilirseniz, Rahip ve Rahibelerin sepet sepet yumurta yerine  şişe mişe şarap ve paket paket sigara aldıklarını görebilmektesinizdir. Bu yüzdendir ki yıllık kişi başına düşen  54 lt şarap nasıl olur diye asla sorgulanmamaktadır:)

 

Para biriminin Euro olduğu, bağışın akıp gürlediği, bağışın bağışı, bağışın faizinin olduğu, varlıklarının tüm dünyada 1.35 milyar dolar olabileceği ve bankasında 17.400 müşteriyle birlikte 66 milyar dolarlık varlık yönettiğini, ayrıca dini yönetim olduğu için emlaklarını hep vergisiz aldığını da belirtmek istemesem de belirtmekteyimdir.

 

20 farklı dilde yayın yapan radyo istasyonu,1 km uzunluğunda ve sadece 300 kmsi Vatikan sınırlarında olan demiryolu, Şövalye Milli Futbol Takımı bulunmaktadır ve Latince atmsi olan dünyadaki tek ülkedir.

 

Şu an Vatikan’ın başkanlığını yapan  266. Papa, İlk kez Amerika Kıtasından birinin seçildiği ,Arjantinli Papa Francis  2013’ten beri görevini sürdürmektedir ve ölünceğe değin hakkında ve ınstagramında bir çok haber alacağız demektir. Parmağındaki Balıkçı Yüzüğü de her Papaya kendisine özel yapıldığından, vefat ederse imha edilecek ve yeni papaya devrolmayacaktır. Bu yüzük Havari Petrus ’ un varisi olduğunun ve kilise otoritesinin sembolüdür. Papa , her çarşamba Aziz Petrus Meydanı’nda (Piazza San Pietro) konuşma yapmaktadır, ancak sadece özel izinle bu konuşma halk tarafından dinlenebilmektedir. Pazar günleri ise Havariler Sarayı’ndaki dairesinin penceresinden kısa vaazler verip, halkı kutsamaktadır.

 

Unesco Dünya Mirası Listesi’nde tamamının koruma altında olduğu tek ülkedir, her bina ise bir cazibe merkezi olarak kabul edilmektedir. Değerliliğinin ve daha çok fazla üzerinde durulacak özelliği olan bu Kutsal kente ,yolunuz  düşmese de düşürün , sonra müzeden çıkar gibi ülkeden çıkıp, Roma’da bir tiramusu patlatın :) Giriş ücretlerinin biraz yüksek olmasına rağmen ,özel şapelleri mutlaka gezin. Ve dikkat edin, makam sahibi de olsanız şapellerde fotoğraf çekmek yasaktır. İçeriye girdiğinizde çokça sessiz olmanız gerektiği uyarısını alacaksınız ki nutkunuz dolunay gibi tutulacağından pek de sesiniz çıkmayacaktır. :)

 
Toplam blog
: 4
: 70
Kayıt tarihi
: 01.07.20
 
 

Bir gün hayata müteşekkir olmayı bekleyen,duygulardan lisans almış,güneşin doğduğu yere ait,değer..