Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '12

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Tanrılar Çıldırmış Olmalı: Dubai

Tanrılar Çıldırmış Olmalı: Dubai
 

Burj El Khalifa 828 m


Eski ve Yeni Dubai

Dubai için söylenecek tek söz budur. Bir similasyon oyunu düşünün, bellli bir bütçeniz olur ve oyuna başladıktan bir süre sonra eğer doğru yoldaysanız geliriniz artar.
 
İşte Dubai de bunun gibi hatta bu oyunun hilelisine daha çok benziyor. Bazen oyun dergilerinde bilgiler olur ctrl+m dediğinizde paranız devamlı artar... Çünkü kralın mal varlığı burada böyledir. İnsanoğlunun yapabileceği herşey yapılmış. Dubai 1971 de sadece çöldü. Bir tarafında okyanus var  ve şehrin %80 i çölmüş ( büyük ihtimalle okyanustan uzak taraflar ) bu çölün üzerine düzenli olarak sokaklar caddeler binalar dikilmiş. Ama dikilen gökdelenlerin hepsi birbirinden farklı mimariye sahip . Emirates mall(avm) içinde kar pisti var inanabiliyormusunuz, çölün üzerine önce avm yapılmış ve onun da içine kar pisti inşa edilmiş.

Bazen insanlar piramitlerin hala sırrı olduğunu, yapılamayıcağını çünkü onu uzaylıların yaptığını düşünürler. İlk piramitin yapımı günümüzden 4000 yıl öncesine dayanıyor. Bu süre içinde mimaride insanlığın geldiği aşama Burj El Khalifa' dır. Tam tamına 828 metre. Aslında binanın yanındayken bunu uzaylıların yaptığını düşündüm. Biraz da aklıma cahilce sorular geldi. Ya arkdaşım demiri ,camı nasıl taşıdın 828 metre, dostum hadi taşıdın bunun tuvaleti nerde,asansör 1günde çıkar ,bunun camlarını kim temizliyor...

En tepede Dubai Emiri El Maktum' un(Dubai kralı) ofisi yer alıyor. Heralde ofisinine çıktığında dünyaya hükmettiğiini düşünüyordur. Bunların yanında yapay göl şehrin içinden geçiyor. 5 şeritli otobanlar, kare kare caddeler, klimalı otobüs durakları, lüks arabalar. Bir de bunların tersi bir durum okyanusa adalar yapmak. Palmiye şeklinde ve dünya şeklinde. Yedi yıldızlı dediğimiz (Aslında bu mümkün değil) ihtişamın son noktası Burj El Arab. Kalmak belki mümkün değil ama burada 200-300 tl ye öğlen yemeği yemek mümkün. Zaten adaya geçmenin başka bir yolu yok güvenlikten geçiyorsunuz. Atlantis hotel de aynı şekildedir. Bunlara ek olarak Burj Khalifa' nın yanında havuzda dans gösterisi var. 18:00-22:00 arası her 30 dakikada bir farklı şarkılar ile fıskiyeler şarkıya göre püskürüyor. İnanın bana kulağa bu kadar basit gelmesinin sebebi benim bunu açıklayacak kelimeleri bulamamdır. Bunun yanında Dubai mall(avm) var. Dünyanın en büyük alışveriş merkezi. İçinde akvaryum ve buz hokeyi sahası var. Dünyanın bütün lüks markaları bu avmde. Dubai' de elektronik, giyisi ve cep telefonu kesinlikle ucuz değil. Örneğin 1000 tl lik bir ürünü 875 veya 900 e alabilirsiniz ama taksit seçeneğiniz yok ki büyük elektronik firmaları da kampanyalarında bu şekilde düşebiliyor.
 
Dubai Tuvalet( Klozet)

Tavsiye olarak söyleyebileceğim 4-5 gün kalmak idealdir. Şeriat diye birşey yok gece klupleri var, alkol serbest. Sigara yarı yarıya ucuz. Yakıt tabiki çok ucuz. Benzinin litresi 80 kuruş civarı. Bütün arabalar klimalı ve otomatik vites. Taksiler de çok ucuz her yere taksiyle ulaşımı sağlayabilirsiniz. Her yerde klimalar açık. Şöförler araçtan indiğinde bile kontağı kapamıyorlar. Bütün taksi şöförleri Pakistanlı. Arap mutfağı diye birşey yok. Lübnan, İran (Pers) veya Hint mutfağı yaygın. Akvaryuma değinmeden geçemeyeceğim, Turkuazoo daha güzel diyebilirim ama bunun farkını anlamak için çölde olduğununzu hayal etmeniz gerekir ( Duba mall un içindedir ). Burası 2008 de en büyük tek parça akvaryum olarak guiness rekorlar kitabına girmiştir. Bunların dışında halk plajları, balon turu, helikopter turu, paraşütlü atlama, golf sahası mevcut. Restuarantlarda Tayvanlı, Filipinliler çalışıyor. Zengin Araplar ise öğlene kadar uyuyor. Bu sebepten halkın durumu iyi ki zaten dışarıdan kesinlikle vatandaşlık almıyorlar. Vatandaşlık için başvurabileceğin bir yer bile yok. Zaten çevre de Arap da göremedim,  her yer turist dolu. Yerel kıyafetli insanları sadece havalimanında gördüm. Bu arada bir önemli nokta ülkeye girişte göz taramasından geçiyorsunuz. Çölde düzenlenen safari turları da harika, son model chevrolet jiplerle otelinizden alınıp çölün ortasına geliyorsunuz, dans şovu, açık büfe yemek, çölde atv ve jeeplerle çölde yolculuk mükemmel. Kısaca turzim burada zirvede. Çölü bile nakite çevrebiliyorlar.

Tanrılar çıldırmış olmalı dedim başlarken. Çünkü Araplar tanrı gibi, her istediklerini yapabiliyorlar çölde aqua park,kayak pisti, 828 m lik bina... İnsalıkla oyun oynuyorlar.  Zevklerine göre Dubai diye bir şehir kurdular. Sadece 40 yıllık bir şehir, tarihi yok . Bir insan ömründen kısa. Burada tabiki marifet Araplar' da değil mimarlar işçiler herkes ithal. Ama zevk ve fikir onların . Hatta bir iddia Burj el Arabın mimarı kasıtlı olarak Burj el Arabı haç şeklinde yaptım demiştir. Denizden bakıldığı zaman bu şekilde gözükmektedir. Tek kelimeyle herşey mükemmel, yalnız nisan olmasına rağmen hava 35 derece. Doğru zamanda gitmelisiniz.
 
www.emirergin.blogspot.com

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..