Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '19

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Tanzim Fiyat Değil İnsaf Ayarı

Tanzim satış mağazalarının açılmasıyla halde örneğin sivri biberin kilosunun 13 liradan 5 liraya kadar düşmesi sadece ticari değil ahlaki ve vicdani bir sorunu da ortaya koyuyor; tanzim satış mağazaları açılınca 5 liraya düşüyorsa 13 liraya niye satıyorsun, insanları mı kazıklıyorsun!

Gerçekte fiyat 13 lira da 5 liraya zararına mı satıyorsun? Durum buysa sana da yazık!

Ben Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin yürümeyeceğini söylüyorum çünkü insanlar dürüst değil. Hem Türkiye’de serbest piyasa serbest değil, isteyen istediği fiyata satamıyor; yukarıya doğru serbest, piyasadan düşük satamıyorsun.

Burada pahalı şuradan alayım diyemiyorsun çünkü birbirine bakarak fiyat koyuyorlar.

Çiftçi diyor ki 1 liraya sattım. Yani bu ürün pazarda markette en fazla 3 lira olması lazım. 5 liraya 6 liraya satılıyorsa kimse kusura bakmasın bu, terör ve ihanet var.

Söylenen masraf kalemlerinin hepsi doğru ama bu masraflar 1 liralık ürünü 5 lira 6 lira yapıyorsa o zaman daha değişik bir sorunla karşı karşıyayız.

Madem öyle bir markette gördüm 5 liraya aldığım soğan tanzim satış mağazaları açılınca 2 lira olmuş. 5 liraya satıyor idiysen neden 2 liraya düşürdün? Kar etmeden ve zararına mı satıyorsun? Bu fiyatlardan hangisi doğru?

Tanzim satış mağazalarını destekliyorum, muhalefet boş konuşuyor. Yalnız şu doğru; bunlar esas çözüm olamaz.

Esnafın durumunu da masaya yatırın. Gösterilen masraflarla hesabını yapın belki de haklılar. Kaça almışlar? Masraflar eklenince kaça mal oluyor? Karlarını da koyun üzerine…

Milyonlarca işsiz var ülkede, tarıma yönlendirilsin. Sanki Oxford okudular, çiftçilik yapsınlar ne olacak! İstekli çok kişi çıkacaktır, organizasyon lazım. Hem tarım bilinçli kişilerin eliyle yapılmış olur.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..