Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Tapınak

Tapınak
 

Mescid-ün Nebi


Sevgili Milliyet Blog okurları,

Yıllardır üzerinde çalıştığım bir proje gerçek oldu ve "Tapınak" adlı tarih-araştırma kitabım okurlarla buluştu. Uygarlığın beşiği Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Antik Yunan'da yaşamış insan topluluklarının, buralardan dünyanın diğer bölgelerine yayılmış inanç sistemlerini ve kurdukları tapınakları incelediğim, çoğunu bizzat görüntülediğim bir inceleme ve araştırmanın heyecanını yaşıyorum. Çeşitli gazetelerin kitap eklerinde tanıtımı yapılan, İstanbul Kitap Fuarında sergilenen ve şimdi de büyük kitap evlerinin çoğunda raflara çıkan bu kitap, Türkiye'de ilk kez ele alınan bir konuyu ortaya getiriyor. Binlerce yıllık insanlık tarihinde tapınmanın, Tanrı'nın, varoluşun temel gerçeklerini tartışmaya açıyor. Tapınak'ın çağlar boyunca tarihini, mimari yapısını, süreç içerisindeki gelişimini anlatırken okuyucuya geçerli argümanlar sunuyor.

Tarih öncesi dönemden başlayarak, Pagan, Yahudi, Hıristiyan, İslam, Ortadoğu, Uzakdoğu dinleri ve Maya, Aztek ve İnka tapınaklarını incelerken "Dinler Tarihi"ne de girmek kaçınılmazdı. Başta monoteist (tektanrılı) dinlerin "Kutsal Kitapları" olmak üzere geniş bir arşiv taraması yapmak, her üç kitabı da okumak gerekti.

Bu kitap aslında sadece bir başlangıç yapmakta. Konuya ilgi duyan okurlar için kitabın sonuna geniş bir kaynakça eklenmiştir. Metotlu bir okumayla çok daha detaylı sonuçlara ulaşmak elbette olasıdır. Böylesine geniş ve kapsamlı bir konunun içindekiler bölümündeki her bölüm başlığı kendi başına bir araştırma kitabı olma özelliğini taşır.

Okurların kitabın içeriğiyle ilgili soruları olması veya daha öte açıklama istemeleri durumunda, seve seve yanıt vereceğimi peşinen bildirmeliyim. Bildiklerimi yaşam boyu öğrenmek isteyenlerle paylaştım. Sanırım bu prensibimden asla vaz geçmeyeceğim. İnanıyorum ki "Bilgi paylaştıkça çoğalır."

 
Toplam blog
: 11
: 2289
Kayıt tarihi
: 02.05.08
 
 

Henüz emekli olmuş Öğr. Görevlisiyim. Asıl mesleğim dilbilim (linguistics) , yanısıra 42 yıllık prof..