Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Taraf'tan yana taraf olmak..!

Taraf'tan yana taraf olmak..!
 

Türkiyedeki Basın-Yayın/Medya endüstrisi, genel olarak belli bir sermaya gücünün desteğiyle hayatını idame ettirir. Kendi yağı ile kavrulan gazete veya görsel medya yok denecek kadar azdır bugün. Zaman zaman, herhangi bir sermaye grubuna bağlı olmaksızın çıkarılan gazeteler veya yayına giren televizyonlar da zaman içerisinde, genellikle ekonomik zorluklar nedeniyle, sözünü ettiğimiz sermaye gruplarının eline geçer.

Oysa, bu türlü ekonomik anlamda "bağımsız" olan Medya'ya, özellikle bizim gibi Demokrasisi düşe kalka yol alan ülkelerde şiddetle ihtiyaç vardır. Çünkü, ekonomik anlamda bağımsız olan gazete, fikri, felsefi ve siyasi anlamda da bağımsızdır.. Bu diğerleri mutlaka "bağımlıdır" anlamına gelmese de tümüyle bağımsız olamayacakları da tartışma götürmez..

Taraf Gazetesi, yayın hayatına böyle bir bağımsızlıkla doğdu.. Halk tabiriyle "göbeğini kendi kesti".. Bu bağımsız başlangıcı, Taraf'ı, fikri, siyasi anlamda kimseye taraf olmamak anlamında özgür kıldı..

Eğer, içerden veya dışardan çeşitli güç odaklarıyla gizli bağlantıları yoksa, tarafsız bir Medya organı, halkından yana taraf demektir. Tarafsız bir gazete, okuyucusunun yanındadır. Çünkü, onu bağlayan, onun bağımsızlığına dizginleyen bir başka güç yoktur.. Bağımsız bir gazete gücünü okuyucusundan alır..

Şu günlerde ekonomik anlamda zor günler geçiren Taraf, böyle bir gazete... Aktütün baskını ile ilgili olarak, Genelkurmay'ı, demokratik duruş açısından Başbakan'ı eleştirmekten geri durmadı. Hatta, bunları "sertçe" bir üslupla yaptı.

Yeri gelince Ordu'ya, yeri gelince siyasi iktidara haklı eleştiriler getirebilen bir gazete, yukarda değindiğim gibi, henüz demokrasisi olgunluk çağına erişmemiş bizim gibi ülkeler için gereklidir ve aslında bir şanstır.

Ancak, böyle gazetelerin, kendi yağıyla kavrulmaları kolay değildir.. Çünkü, kendi yağları onları kavurmaya yetmeyebilir.. Hele eleştiriler açık ve sert olursa, bu sefer reklam gelirlerinden de olursunuz.. Hem Ordu'ya hem Hükumete çakan bir gazeteye reklam verecek babayiğit az bulunur bu ülkede..

Taraf gazetesi bu hal-i pür-melali yaşıyor.. Gazetenin hayatiyetini devam ettirebilmesi için, geriye sadece okur desteği kalıyor. Okur desteği, yani para verip bayiden bir Taraf gazetesi almak..

Kendi adıma ben bunu yapmak istiyorum. Daha başka bir şey yapamadığım için.. Ancak, internete ayda elli lira ödeyip gazeteleri buradan takip etmek durumundayken, ayrıca para verip "kağıt" gazete almak, benim gibi emekli adamlar için kolay değil.. Eğer, internetten okumalar, gazetelere bir gelir sağlıyorsa, bunu yapıyorum.. Haberlerini, yorumlarını ve yazarlarını okuyorum; diğer pek çok gazete gibi..

Taraf'tan yana tarafız, ancak bizim taraflığımız, günümüz dünyasının acımasız ekonomik şartlarında ne işe yarar, bilemiyorum...

Keşke, Taraf için yapabileceğimiz bir şeyler olsaydı..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..