Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '07

 
Kategori
Futbol
 

Taraftar sayısını doğru belirlemek için bir öneri

Taraftar sayısını doğru belirlemek için bir öneri
 

Futbol takımlarının ne kadar taraftarı olduğu konusunda yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçları zaman zaman basında yayınlanıyor. Yanında değişik yüzdeler yeralsa da hep iki çeşit sıralama oluyor:

Sonuç 1:
1. Fenerbahçe
2. Galatasaray
3. Beşiktaş
4. Trabzonspor

Sonuç 2:
1. Galatasaray
2. Fenerbahçe
3. Beşiktaş
4. Trabzonspor

Bu iki sonuçtan birinin doğru olduğunu hemen hemen herkes kabul eder.

Ülkemizde lig maçları Futbol Federasyonunun yaptığı ihale sonucu belirlenen bir televizyon kanalında şifreli olarak yayınlanıyor. Şu anda maçları yayınlama hakkı Digiturk Lig TV’de. Buradan maç seyretmek isteyenler belli bir süre için abone olabilecekleri gibi tek maç satın alabiliyorlar.

Futbol takımları bu yayınlardan çeşitli kriterlere göre farklı miktarlarda paralarını alıyorlar. Bu payların eşit olmasının eşitlik ilkesine aykırı olacağı çok açık.

Futbol Federasyonu takımların alacakları payların hesabında kullandığı kriterlerden birini yayıncı kuruluş abonelerinin tercihlerine göre belirleyebilir.

Lig TV’ye başvuran her aboneye hangi takım için abone olacağı sorulur. Abone tek takım adı bildirebileceği gibi değişik takımlara belli yüzdelerle paylaştırabilir. Bir Galatasaray taraftarı yüzde 100 Galatasaray derken, Kayseri’deki bir Beşiktaş taraftarı iki Kayseri takımı ve Beşiktaş’a üçte bir oranında pay verebilir. Evde 2 Fenerbahçeli 1 Galatasaraylı olan bir abone üçte iki Fenerbahçe diyebilir.

Lig TV’nin abone gelirlerindeki takımların yüzdesi gelirin bir bölümünün takımlara paylaştırılmasında seyircinin tercihine göre belirlenmiş iyi bir kriter olur. Bu sayılar takımların taraftar yüzdelerini belirlemekte somut veriler olur.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..