Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tarçın sağlığı tehdit edebilir!

Tarçın sağlığı tehdit edebilir!
 

Tam sekiz yıldır tarçın yok diyene kadar az tüketiyorum, çocuklarıma ise hiç vermiyorum. Çünkü 2006 yılında Almanya’nın Devlet Risk Değerlendirme Enstitüsü tarçın konusunda uyarıda bulunmuştu. Çok ciddi bir uyarıda üstelik.

Tarçın kumarin adlı doğal bir aroma maddesi içeriyor. Kumarin yaygın satılan ve ucuz olan Cassia grubu tarçınların içinde çok, nadir satılan ve pahalı olan Seylon grubu tarçınlarda az oranda bulunuyor. Enstitüsünün araştırmalarına göre hayvanlar üzere yapılan deneylerde yüksek miktar kumarin tümör oluşumuna neden olduğu ve az miktarda bile karaciğere zarar verdiği tespit edilmiş. Ancak karaciğerdeki hasar kalıcı olmayıp karaciğerin genelde birkaç hafta sonra iyileştiği de görüldü.

Enstitünün hazır gıdalarda zararsız olarak gördüğü miktar vücut ağırlığı kilogram başına 0,1mg kumarindir. Açık kullanılan tarçın tozunun içerdiği kumarin miktarı değişken olduğu için çocuklarda günde 0,5gr tarçından fazla kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Kumarin başka ürünlerde de bulunuyor. Kozmetik ürünlerinde, özellikle vücut yağları ve kremlerinde yaygın olarak kumarin kullanılıyor. Ödemlere karşı ilaçlar da kumarin içerebiliyor. Bunun yanı sıra kumarin, tonka fasulyesi, kayısı, çilek, kiraz, lavanta, akasya gibi birçok bitkinin meyve, gövde, kabuk, dal ve yapraklarında ile yeşil çayda bulunuyor. Yani gündelik kumarin alışımızda tarçın ve tarçın içeren gıdalar sadece küçük bir rol oynuyor. Diğer ürünleri de hesaba katıldığında üst limite çok kolay ulaşılabiliyor. Bu tarz karışık hesapları sağlıklı olarak yapacağımızı inandığım için biz tarçını baharat olarak sadece çok, çok nadir kullanıyoruz. Çocuklarımıza ise hiç vermiyoruz.

 

 
Toplam blog
: 8
: 2776
Kayıt tarihi
: 09.10.13
 
 

İstanbul yakınlarında bir köyde alternatif ve renkli olduğu kadar da çılgın ve sıradışı bir hayat..