Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

22 Ekim '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tarçın

Tarçın
 

Şekeri düşürmede çok etkili bir baharat


Ana vatanı Güney , Güneydoğu, Asya olarak bilinen tarçın en eski baharatlardandır.

Çin’de binlerce yıldır kronik ishal , romatizma, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve karın ağrısı için tarçın kullanılmaktadır. Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarçını baharat , ilaç ve tütsü olarak kullanmıştır.

İçerdiği antioksidan, insülin etkisini artırıp kan şekerini düşürüyor. Bu yararları, tarçında bulunan (MHCP) Melihidrosikalkon Polimer  adlı  polifenol ( bitkilere renk veren bir molekül ) sağlıyor. Tarçın elbette ki şeker hastalığını tedavi etmez ama şeker hastalarının şekerinizi düşürmek adına bu baharatı tercih edebiliriz.

Tarçın , ağrı, kas ve eklem sertleşmesi ve adet sancılarının hafiflemesine yardımcı olabilecek antinflamatuar bileşkelerde içerir.

Tarçında aynı zamanda kılcal damar fonksiyonunu geliştiren antisiyoninlerde mevcuttur. USA’da araştırmlar yapan bir bilim insanı olan C. Leigh Broadhurst  ekibiyle yaptığı araştırmalarda tarçına çok benzer moleküler yapıdaki bir bileşke farelerde ,ülser oluşumunu engelledi ve mideye giden kan akışını arttırdı. Broadhurst’un büyük bir heyecanla  bahsettiği  çok güçlü antioksidandır. Bu güçlü antioksidan tarçında da vardır. Bu sebeple tarçının faydalarını saymaya devam edersek ; sindirim sistemini destekler, iştahsızlık, hafif mide krampları ve gaz şişkinliklerinde ve diş ağrılarında da kullanılabilir. Aromalı bir kokusu  ve tatlı , yakıcı baharatlı bir tadı olan tarçının yağıda iyi bir antiseptik, bakteri ve mantar öldürücüdür. Süper besin olarak adlandırılmayı hak eden tarçın çok paralar harcamandan alabileceğimiz yararlı bir baharattır.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..