Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Tarhana çorbası

Tarhana çorbası
 

Tarhana çorbası


Tarhana çorbasını yapmanın nasıl olduğunu birlikte öğrenelim. Yen nesil bunun ne kadarını biliyor?

Önce bir semt pazarına gideceksiniz, alacağınız mazemeyi aramaya başlayacaksınız. Pazardan kırmızı biber, domates, soğanı seçip alacaksınız getireceksiniz. Daha sonra marketten un ve yoğurt alacaksınız. Evde, mazemeleri yıkayacak, büyük bir kapta içini temizleyip doğrayacaksınız. Soğanları soyup doğradıktan sonra birazda domates doğrayarak karıştıracaksınız. Bunların miktarları çok olduğu için o kadar çabuk olmamaktadır.

Doğradğınız soğan domates, kırmızı biberi bir tencerede kaynatıp, soğumaya bırakacaksınız. Soğuyan mazemeye yoğurt ve un katıp belli bir kıvamda yoğuracaksınız .Yaklaşık on gün boyunca karıştırmaya devam edeceksiniz.

Bu arada zamanla tarhana mayalanıp ekşiyecek kabarıp durulacaktır. Artık tarhanayı beze serme zamanı gelmiştir. Büyük temiz bezlerin üzerine tarhana yayılır kuruması beklenir. Bu arada sürekli bir kaç kez ıslanmış bezler değiştirilir, üç veya dört gün içinde yavaş yavaş tarhana kurur.

Epey kuruyan tarhana rondodan geçirilme kıvamına gelmiştir artık. Rondodan geçirildikten sonda tekrar güneşte iki gün daha bekletilir ve sofralarımızdaki yerini böylece alır.

Keloğlanın anasının yaptığı, köylünün kentlinin vazgeçilmez çorbası hiçte kolay yapılmıyor Her tanesinde emek, her kaşığında ayrı bir lezzet var. Bize ait kültürümüze aitl çorbamıza gereken değeri verip günümüze ve geleceğe taşımalıyız

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..