Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '18

 
Kategori
Tarih
 

Tarih Boyunca Ruhsal Hastalıklara Bakış (1.Bölüm)

Ruhsal hastalıklarla ilgili ilk tedavinin yaklaşık yarım milyon yıl önce Taş Devri zamanında mağara insanları tarafından uygulandığı sanılmaktadır. Özellikle baş ağrılarından yakınanlar için kafatasında yuvarlak bir delik açılıyor,böylelikle açılan delikten kişi rahatsız edecek kötü ruhun çıkarıldığına inanılıyordu. Size ilginç gelse de bu uygulamaya maruz kalan insanların uygulama sonrası yıllarca yaşadığı ve deliğin çevresinde iyileşme belirtileri olduğu kanıtlanmıştır.

 

 İlk insanlar doğada meydana gelen gök gürültüsü,şimşek,deprem gibi olayların iyi ya da kötü ruhlar tarafından yapıldığına inanırdı. Onlara göre kişinin normal dışı davranış sergilemesi de kişinin içine kötü ruhların girmesinden kaynaklanıyordu. İyilik yapan ve sevilen insanların içlerinde de iyi ruhlar vardı.

 

İçine kötü ruhun girdiğine inanılan kişiler için dualar okunuyor, kötü ruhun kaçması için gürültü yapılıyor, kişiye kötü kokulu karışımlar (koyun pisliğiyle karıştırılmış şarap gibi) içirilerek ruhun kişinin içinden kaçmasını sağlanmaya çalışıyordu. Bu tedaviler ilk tıp adamları sayılabilecek şamanlar tarafından yapılmaya başlanmış, Yunanistan, Çin ve Mısırda bu görev din adamlarına bırakılmıştı. Daha sonra yeni yöntemler geliştirilmeye başlanmış, giderek daha insani yöntemler bulunmuştur.

 

Bugün ilk çağlardaki uygulamaya değindim. Bu bir yazı dizisi olacak. İlerleyen tarihi dönemlerde de ruh hastalarına olan yaklaşımlara da değineceğim. Şimdilik bu kadar. Sağlıkla kalın...

 
 
Toplam blog
: 6
: 207
Kayıt tarihi
: 25.05.18
 
 

Rehberlik ve Psikojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunu Aile Danışmanı   ..