Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Eğitim
 

Tarih dersi müfredatı

Tarih dersi müfredatı
 

İlköğretim okulu 4.sınıftan başlayarak üniversite eğitimine kadar uzanan süreç içerisinde okullarımızda zorunlu olarak tarih dersleri okutulmaktadır. Okutulan bu tarih dersleri öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun mu?

İlköğretimde sosyal bilgiler dersi çerisinde yer alan tarih dersine ait konular liselerde okutulan konuların sadece kısaltılmış halinden başka bir şey değildir. İlkçağ uygarlıkları da dâhil olmak üzere lise tarih ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredatında yer alan bütün konuları ilköğretim sosyal bilgiler müfredatında da yer almaktadır.

İlköğretim öğrencisi, lisede ders kitaplarında diyelim iki sayfa olarak yer alan bir konuyu sadece özet hale getirilerek bir sayfa olarak mı işlemesi ve öğrenmesi gerekiyor? Yoksa çocuk psikolojisi de dikkate alınarak sosyal bilgiler müfredatında yer alması gereken konular yeniden mi ela alınmalı? Evet, bence çocukların yaşlarına göre psikolojik özellikleri de dikkate alınarak yeniden ele alınması gerekli. Aksi takdirde tarih dersi en sevilmeyen ve en çok kopya çekilen dersler içinde yerini almaya devam edecektir.

Üniversitede tarih bölümünde okumakta olan öğrencilere derse giren profesör tarafından Türkiye’nin devlet başkanının kim olduğu sorulmuştu ve öğrencilerin yarısı maalesef doğru cevabı verememişti. Liselerde de durum bu konuda pek parlak gözükmemektedir. Tarih öğretmeni tarafından 9. ve 10. sınıflarda okuyan öğrencilere cumhuriyetimizin ilan tarihi sorulmuş ve birçok öğrenciden doğru cevap almak mümkün olmamıştır?

Çok şeyi öğretmeye çalışmak yerine; özellikle öğretilmesi istenilen konular, milli eğitimin amaçları ve dersin amaçları da dikkate alınarak yeniden belirlenmeli. Müfredatta yer alan konuların belirlenen amaçlara ne derece hizmet edip etmediği oluşturulacak çalışma gruplarında tartışılmalı ve müfredat programı acilen yeniden oluşturulmalıdır.

İlköğretim sosyal bilgiler dersi içerisinde yer alan tarih konularındaki bilgi yükü azaltılarak daha çok öğrencilerde milli bilincin oluşmasına hizmet edecek ve tarih dersinin sevilmesine katkı sağlayacak okuma parçası niteliğinde yazılara ağılık verilmelidir. Çok şey öğretmeye çabalamakla çok şey öğretilemeyeceğini bilmemiz gerekir.

Liselerde bütün alanlarda zorunlu alınması gereken tarih dersinin bilgi içiriği azaltılarak; sosyal bilimler alanı öğrencilerin alacağı tarih dersinin içeriği geliştirilmelidir. Şu haliyle sosyal bilimler alanı ile fen bilimleri alanındaki öğrencilerin okudukları tarih dersinin müfredatı aynıdır.

Mevcut tarih dersi müfredatının ve dersin amaçlarının geniş katılımlı çalışma gruplarında tartışılarak yeniden belirlenmesi zorunluluk gibi durmaktadır.

 
Toplam blog
: 53
: 2753
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Eğitimciyim. Evli ve Hüseyin Kürşat ve Mehmet Çağrı adında iki oğlum var. Bilgisayar ve psikoloji..