Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

Tarih milletleri değil devletleri yazar; devlet kuramamış milletlerin tarihi yoktur

Tarih milletleri değil devletleri yazar; devlet kuramamış milletlerin tarihi yoktur
 

Bu konu yapısında devlet kuramamış azınlıkları barındıran ülkeleri rahatsız edecektir; çünkü bu aynı zamanda bu azınlıkları kışkırtma anlamını taşır ama ne çare ki gerçekleri de yazmak zorundayız.

Öte yandan dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış bu halkların/milletlerin kendileri için önemli ve öncelikli bu konuya duyarlı olmadıklarını hayretler içinde görüyoruz.

Bu etnik köken ya da milliyetçilik konusu değil, sosyolojik bir gerçek; tarih sizi yazmayacaksa yoksunuz demektir. Bu durumda ya tarihin yazım formatını değiştireceksiniz ya da devlet kuracaksınız.

Daha önce devlet kurmamış hangi milletin adını biliyoruz. Dünyada sanki sadece kurulup yıkılan devletler kadar millet mi var? Çoğu bağlı olduğu devletin(imparatorluğun/krallığın) varlığı içinde kaybolup gittiler.

Devletiniz yoksa milletiniz de yok; milletiniz yoksa siz de yoksunuz. Gerçi milletler kolay kolay kaybolmazlar ama bir organizasyon içinde olmadıkları sürece de var olamazlar.

Milletlerin/halkların varlıklarının sürdürülmesinde kendilerini ifade etmeyen devlet etiketleri anlam ifade etmez. Yani bir millet için kendi adına kurulmuş değilse bir devletin bağlı halkı olarak yaşamak sorundur.

Aslında devlet kuramamış milletlerin tarihinin de olması gerekir. Ve tarih devletleri değil tek tek halkları milletleri yazmalı. Ama tabii ki egemenler buna izin vermezler.

Ancak bu bir demokrasi sorunudur ve demokrasinin kurallarını egemenler değil demokrasiyi kullanacak dünya halklarının desteği belirler.

Günümüz dünyasında halkların/milletlerin tek tek devlet kurabilmeleri mümkün görünmüyor. Devletlerin mevcut egemen yapısı da onların kendilerini ifade etmelerine izin vermiyor.

Bu yüzden resmi olarak dünyada var olan 222 devlet, aynı zamanda bu sayıda millet olduğunu kabul etmek zorundayız. Oysa biz biliyoruz ki dünyada belki bunun iki katı sayıda millet/halk var. Bu durumda dünyanın yarısı diğer yarısının emri altında yaşıyor, yani kimlikleri yok. Kimlikleri yoksa kendileri de yok.

“Ben Alman’ım, dünyanın şurasında yaşıyorum” Almanların devleti var, yani olabilir. “Ben Çerkes’im, Rusya’da yaşıyorum” Olmaz; çünkü tarih seni Rusya diye yazacak. Nerede, kimin emrinde yaşarlarsa yaşasınlar milletlerin/halkların da tarihi olmalı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..