Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Tarih tekerrür edecek mi?

Tarih tekerrür edecek mi?
 

İMKB Önceki hafta Cuma günü trend desteğinden başlayan yükseliş hareketini dün de sürdürdü.

Güne hafif negatif başlangıç yapan endeks daha sonra gelen alımlarla ilk seans 74.800 – 75.000 bandına kadar yükselişini sürdürdü ve ilk seans 74.863 puan seviyesine kadar yükseldi.

İkinci seans yine bankalar öncülüğünde hafif alıcılı seyir izleyen endeks kapanışa doğru gelen ve adeta sanki bitecekmiş gibi gelen alımlarla günü yüzde 1,65 yükselişle TL bazında yeni kapanış rekoru olan 75.522 puan seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi ise 3.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yükselişin temelini S&P ve Moody’s’ten beklenen not artırımları ve faizlerin tarihi dip seviyelere gerilemesi oluştururken son harekette önceki gün gelen ve beklentilerin altında kalan enflasyon verisiyle birlikte Merkez Bankası’ndan faiz indirimi geleceği yönünde beklentiler etkili oldu.

Hatırlanacağı üzere daha önceki yazılarımda İMKB’nin orta vadeli yükseliş trendi üzerinde pozitif seyrine devam edeceği yönündeki beklentilerimi sıralıyordum ve bu manada 69.500 trend desteği üzerinde açılabileceğini söylediğim pozisyonlar için 73.800 – 74.000 bandını hedef olarak görüyordum. Beklentilerime paralel trend desteğinden tepki veren endeks yukarıda gördüğüm dirençleri geçti, geçildiği gibi de dün ve bugün konuştuğum, takip ettiğim analistlerin hemen tümü 85.000 seviyelerine hareket etmesi yönünde beklentiler sıralıyorlar ki ben bu söylemleri ciddi bulmuyorum. Zira İMKB değerleme bakımından artık muadili olan borsalara göre oldukça pahalı oldu.

Son dönem hareketini nasıl okumalıyız.

FORMÜL

İMKB 100 grafiğini geriye doğru incelediğimizde orta vadeli yükseliş trendlerinin sonlarında kısa vadeli sert yükseliş hareketleri yaşandığını görüyoruz. Sert yükselişlerin sonunda ise bir süre (yaklaşık 1 ay) son hareket başlamadan önceki direnci ve gördüğü en yüksek seviyede yatay hareket etmekte. Bu bir aylık sürenin sonunda öncelikle  çıkarken zorlandığı direnci sonrada orta vadeli trend desteğini aşağı kırdığı ve minimum yüzde 38,2’lik düzeltme seviyesine kadar satışların yaşandığını görmekteyiz.

ÇÖZÜMÜ

Yukarıdaki geçmişte yaşanan hareketleri bugüne uyarlarsak orta vadeli yükseliş trendinde hareket eden endeks önceki hafta trend desteğinden başladığı kısa vadeli sert yükselişi ile 73.800 - 74.000 direnç bandını geçtiğini ve 76.000 seviyelerine kadar yükseldiğini görüyoruz. Bu noktayı zirve kabul edersek aşağıda, yukarı çıkarken izlediğimiz 73.800 direnci (şimdiki destek) seviyesine kadar sert bir geri çekilme ve ardından yaklaşık bir ay süre ile 73.800 – 76.000 bandında yatay hareketin ardından öncelikle orta vadeli trend desteği aşağı kırılıp ardından minimum yüzde 38,2’lik düzeltme seviyesine yani 67.500 seviyesine kadar bir geri çekilme senaryosu oluşturulabilir.

Bakalım tarih tekerrür edecek mi?

Analiz ve yorumlar kendi kişisel görüşüme dayanmakta olup, asla yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.
 
Esra YILMAZ
https://twitter.com/yilmazesray
 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..