Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '16

 
Kategori
Tarih
 

Tarihçi dediğin yaşlı olur ki tarihi biraz da ondan okuyalım

Tarihçi dediğin yaşlı olur ki tarihi biraz da ondan okuyalım
 

Bilinen tarihçilerimiz yaşlı maşallah. Dünyaca ünlü Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ (102 yaşında) yakında kaybettik yine dünya çapında tarihçimiz Halil İnalcık(100 yaşında), İlber Ortaylı (69 yaşında maşallah henüz delikanlı) vs.

Tarihçiler çok yaşıyor gibi bir görüntü de var sanki. Olabilir, işin sırrı buradadır, belki geçmişte yaşamak ömrü uzatıyordur. Felsefi olarak da tarihçi deyince akla tarih gibi/tarih olmuş insanlar geliyor zaten.

Hani tarihçi de yaşlı olsun yani, ne kadar yaşlı olursa bizim için o kadar iyi, otuz yaşındaki tarihçinin anlattığına kim inanır. Yaşlı olursa sanki o günleri görmüş yaşamış da anlatıyor gibi algılarız.

Tarih zaten tarih olan insanların işidir. Hepsinin de sağlıkları maşallah, maziye gittiklerinde Lokman Hekim’e tedavi mi oluyorlar ne. 102 yaşında Muazzez İlmiye Çığ, inşallah 102 yıl daha yaşar. Şimdi 102 yıl önce, 1900’lü yılları canlı canlı yaşamış(değilse bile babası dedesi anlatmıştır), yani o yılları öğrenmek için tarihe bakmaya gerek yok, işte karşınızda tarih.

Tarihçilerin hafızaları da güçlü oluyor, yaşlandıkça bilgileri derinleşir. Araştırmalar, yazılar, kitaplar… Dünyanın başlangıcına gidip gelirler, kendilerini bin yıllık insan gibi görürler. Masalcı nineler, dedeler hep yaşlı/eski insanlardır. Eski zamanlarda bir şey merak edildiğinde o devirde yaşamış olmasa bile köyün en yaşlısına sorulur, babası dedesi anlatmıştır en azından.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..