Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Tarihi Ahşap Evler, SİT canavarının elinden böyle kurtarılıyor

Tarihi Ahşap Evler, SİT canavarının elinden  böyle kurtarılıyor
 

Bartın'da tamamen ahşap, tarihi ortaokul binası. Binayı yıktılar. Aynısının yapımı için temel atıldı. Temel şimdi, ellerde dolaşıyor.


 

 

 

Her Bartın’lının gönlünde, “Bartınlı’lık” yatar. Bartın, Bartın olalı, bu “amentü” değişmez. Bu Bartınlılık olgusu ve gururu, onların milli hasletlerindendir. Bartın’lılıkları laf söyletmezler. Söyleyenlere, ebedi sırtını dönerler.

Bartın’lılar, mallarına çok sahip çıkarlar.  Her taşın altından fışkıran doğal güzellikleri ile gururludurlar.

Bartın’ın 60 yıl önceki halini bilirim. Koskoca bir mahalle, SİT alanı ilan edilmiştir. Ağaçlara tünemek isteyen aceleci karganın, kanat çırpışları gibidir bu günkü evlerin durumu ve görüntüsü. Hepsi ahşap. Ha yıkıldı, ha yıkılacak. Bartın’lılar çaresizdir. Göz göre göre elden gitmekte olan ülkenin varlıklarıyle yine öğünürler ama,  içleri buruktur hep.

BARTIN VALİ YARDIMCISI SİBEL TURSUN, SANAT ESSERLERİNE ÇOK DUYARLI.  BARTININ MAKET EVLERİNİ HABER ALINCA, ONLARI BULDURDU  VE ESKİ BELEDİYENİN DEPOSUNDAN  GÜNIŞIĞINA ÇIKARTTI. ŞİMDİ BUNLARI, SERGİLEMENİN BARTINI BU ŞEKİLDE DE TANITMANIN YOLLARINI ARIYOR. MAKET SANATÇISINI, ÖZVERİSİNDEN DOLAYI KUTLAYAN VALİ YARDIMCISI, ESERLERİ FUARLARA TAŞIMAYI, OLMAZSA  BARTIN'IN SANATSAL GÜNLERİNDE TOPLUCA TEŞHİR  ETMEYİ PLANLIYOR. RESİMLERDE, BARTIN VALİ YARDIMCIISI SİBEL TURSUN' UN İKİ CAZİP POZU GÖRÜLÜYOR. (ALTTA VE ÜSTTE)

Çocukluğum oralarda geçti. Aynı evler, şimdi içleri boş. Hayalet gibi esen rüzgara, kara yağmura karşı aslanlar gibi savaş  vere vere geriye çekilmiş duruyor bu evler. Çocukluğumda, altlarından geçmeğe korkardım bu evlerin. Bu gittiğimde de kaldırım değiştirdim. Her an üstünüze yıkılacakmış gibi duran bu evlerden.

Bu tahta evlerin maketçisi olan Ahmet Güldür’den bahsediliyor epeydir. Eski Belediyenin eski hizmet binasında, bu gördüğünüz  maket evleri yapıyor hala. “Nostalji kaybolmasın. Bartın’ımız tanıtılsın” diyormuş. Ne güzel duygu.

Fakat Asma  Mahallesine giden caddenin sağlı sollu evleri, her an yıkılacakmış  gibi duruyor. Bunlar için tedbir alınmamış. Payanda ile sağlamlaştırılmamış. Hep  SİT bahane olmuş. Böyle olunca da , ilgililer SİT’i basamak yapıp, olanları, olacakları  görmezden gelliyorlar. Bütün Türkiye böyle. Hiç olmazsa, gelen geçen, altında kalmasın diye caddeye bir ikaz, işaret konamaz mı İlgisiz ilgililerin bu kadar da pratik olma durumları yok mudur bre!

Bartın’ın Google’u Çetin Asma’nın arşivinden yararlanılarak yapılan Bartın’ın eski evleri maketini, Vali Yardımcısı Sibel Hanım da görmüş ve bayılmış onlara. Onları EMİT Fuarında sergilemek istiyormuş. Maketçi ustasını da, özverili çalışmasından dolayı kutlamış.

Bartın’ın Vali Yardımcılarından Sibel Tursun, önemli bir isim. Böylesi fantezi, akılda kalan, iz bırakacak olan, halkının gözünde büyüyecek olan davranışların tümü, kendisinde mevcut. Şimdiden kollarını sıvamış. Şöyle diyor telefonda: “Eserlere bayıldım. Bu Yıkılan, yakılan bu tarihi evler dursaydı şimdi yerinde,  Bartın’ın turizmine katkı olurdu. Yeşili ile, ırmağı ve denizi ile Bartın, daha çabuk tanınırdı. EMET Fuarında bu Bartın evleri, görücüye çıkarılırsa güzel olur. Yahut da Bartın Kültür günleri tertiplenerek bu eserler, devamlı sergilenebilir.. Bunda öncülük edeceğim için, şimdiden çok heyecanlıyım.” dedi. Yıllardır bu tarihi maket evler, yıllardır kapalı kapılar altında bulunyor.  Durumun farkıuna varan Vali Yardımcısı, konuyu Valiliğe sunacağını da sözlerine ilave etti tekrar.

Biz şimdi bu maketlere bakıp bakıp, Bartın’ın var olan güzellikleri arasında bir zamanlar var olan  bu muhteşem evlerle teselli bulacağız.

Resimlerde Bartın’ın simgeleri olan, ama yıktırılan  talihsiz Hükümet Binası, eski belediyesi, eski Açıkhava sineması, İş Bankası’na baka baka teselli bulacağız. Bu maketlere baka baka “Bir zamanlar Bartın” diyeceğiz.

 

Dikkatimizi çekti. Yine yıktırılan, tamamen ahşap  Ortaokul Binası neden maketlerde yok?  Doğrusu merak ettik. Yapımı çok zor olmalı. Tamamen ahşap ve sanat eseri olan bu  bina sanatsal mimariye de sahipti. Maketçi dostumuzdan bu binayı da koleksiyonuna almasını rica ederiz. Ve kendisini kutlarız.

 "S İ T " ÜZERİNE BİR MANİ  DE BİZ PATLATALIM DEDİK:

“Asırlık evler şahane / SİT dersen bahane / Ölü evi bekler gibi / SİT’ler de bekler bizleri / Al başına çal sen eserlerini / Ülen bu nasıl iş / Elemtere şiş / Kem gözlere şiş “

“Gelin uyandıralım SİT’leri / Diyelim asırlarca uyuttun bizleri / Hiç arlanmaz utanmaz mısın ki / Seninle veriyoruz sinir harbi / Ve de üçüncü Dünya Harbi / Bu yüzden çıkacak, dünyanın çivisi / Çıkıyorsun  karşımıza hep adım başı / SİT kadar “SİT düşsün tepene” e mi? “

“Bu fasulye iki buçuk lira / Hem kaynasın hem oynasın / Men Dakka men duka / Ne hakla otuz beşe bakla / Demezler mi adama / Ey SİT Efendi SİT efendi / Yıkıl git karşımızdan şimdi / Yedin, yuttun sen bizleri / SİT'sen,  bil  SİT'liğini / Sittin sene bekleyemem ben  seni

 

                     İŞTE MAKET USTASI AHMET GÜLDÜR 'ÜN  ELİNDEN ÇIKMA  BARTIN'IN MAKET EVLERİ

İŞTE BARTIN'IN SİMGELERİNDEN ESKİ HÜKÜMET KONAĞI. AMA  ZELZELEDE BİRAZ YIPRANDI DENİLEREK TAMAMEN YIKTIRILDI. HER BARTIN' LI,  BUNUN ACISINI KALPLERİNDE DUYAR. (YUKARIDAKİ)

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..