Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '13

 
Kategori
İzmir
 

Tarihi asansör İzmir

Tarihi asansör İzmir
 

Fotoğraf dostları Özer Kızıldağ çekimi.


Şu tarihi Asansör. İzmir'in bir nostaljisi. Projelendirilmesine, tasarımına tanık oldum. Çalışmalarına. O cepheleri, caddeleri Mithatpaşa caddesine de bakar değil mi? Şu İzmir'e işlerim nedeniyle geliyorum. Özel gezmek için gelmem gerek. Şu Latife Hanım köşkü tarihin görkemi ve derinliği saklı, okuduktan sonra tüm dizileri ve köşkü gezmek ve tarihe, o çağa tanıklık etmek izlerini bulmak, ne farklı heyecan dalgaları yaratıyor, bende. İzmir'e sevdalı Dario Moreno'su o muhteşem şarkıları ile yaşamak.

Asansör'de gezmek, şöyle çevresine bakmak, dokunmak o duyguya, o ruha. İzmir'le ilgili yaşamsal güzellikte bir kitap var, arşivimde. Derleyen Yaşar Aksoy muydu? İzmir'i tarihinde yaşadığı sahnelerle bulabilirsiniz, özel bir kitaptı. Ne demişti şair? İzmir'in kızı deniz, denizi kız kokar. İzmir'in kızları güzel oluyor.

Ve tarihi, körfezi zırhlıları üstünden atmak için çırpınan o deli dalgalar, Mustafa Kemal Paşa'nın alev alev gözleri ile keskinleşen duruş, şeref, şan. İzmir ne tarih, ne kültür, ne aydınlığı barındırıyor bağrında, dağlarında çiçek.

Ve Ahmet Piriştina'da geldi geçti o dev adam dev projeleri ile yarım kaldı. Hayat işte, acımasızca. İzmir'e bu taraftan girişte girdiğinizde karşı yamaçlarında gecekondular vardır, İzmir'in silüetini bozar.İşte buraları için dev projeleri vardı Piriştina'nın. Şimdi Aziz Kocaoğlu tamamlıyor, diye biliyorum.

İzmir'in her karış toprağı, her karış dağları, her karış denizi demokrasi kanallarıyla dolup taşmakta. Yeryüzünün görkemli İzmir'i. Ve İzmirlileri. Tarihinin daha derinlerinde sakladığı Talat Paşa'lar. İlk Türk Müslüman ailesi Evliyazadeler değil miydi? Ve sonra on müslüman Türk ailesi kolları katipzadeler, uşak-ı zadeler v.s. İlk belediye Başkanlığı dönemleri. O sokakları, caddeleri, tarihin siyasetini yazdığı yerler.

Fotoğrafınız tarihi Asansör beni çok duygulandırdı, çok nefis çekim yapmışsınız, çok teşekkürler, gönlünüze, güzelliklerinize. Şu tarihi Asansör'e sakladım kalbimi. Dokunabilmek o duyguya, dokunabilmek o ruha ve İzmir'e..

 

(İzmir tarihi Asansör'ü Zehra-Oktay Ekinci çizmiştir)

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..