Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '18

 
Kategori
Öykü
 

Tarihi Eser Restorasyonu

Ülkenin birinde, tarih, kültür ve doğal güzellikleriyle ünlenmiş bir yöresinde yapılan kazılarda çok önemli ve tarihe ışık tutacak öneme sahip bir kilise ortaya çıkarılır. Dünyanın en önemli keşfi sayılan bu tarihi yapı derhal kültür bakanlığına bildirilir. Bakanlık birçok toplantıdan sonra bu yapının onarımını o bölgenin belediyesine aktarır.

Belediye başkanı derhal belediye meclisini toplar ve onarım işini konuşmaya başlarlar.

Yapının orijinal resimleri var. Çatısı tahta ve özel bir bitki yaprağıyla kaplanmış kubbe şeklindeymiş.  Ancak biz bu bitkileri bulamayız. Zaten tahtalar da yağmur ve kar etkisiyle kısa sürede bozulacaktır. En iyisi biz bu yapının çatısını zamanımıza uygun düz beton ve kiremitli çatı olarak yapalım. Bu iş için tanıdık şirket var. Benim teklifim bu.

Salonda alkışlarla teklif kabul edilir ve tarihi yapının kubbe tavanı,  beton ve kiremitlerle kaplı modern bir çatıya dönüştürülür.  Bir diğer meclis üyesi kasılarak düşüncesini açıklar;

Bu yapının pencere ve kapıları çok eski, rüzgar estiğinde tahta kepenklerin içinden geçiyor. Kapı zaten yüklensen kırılacak tahta kısımları dökülüyor. Demirleri paslanmış.. Bunların adam gibi elden geçirilmesi gerekir. Benim şirketim bunları birinci kalite PVC kapı ve pencerelerle yenileyebilir.

Alkışlar içinde bu teklif de kabul edilir.

Diğer bir meclis üyesi ayağa kalkar. Etrafa şöyle bir göz gezdirir ve tok bir sesle,

Arkadaşlar yapının taban mermerleri de kırık dökük. Renkler ve desenler de solmuş gitmiş. Yer mozaikleri desen yarısı dökülmüş. Ben bunları yeni nesil özel tahta parkelerle değiştirmeye talibim. Gelen yabancılara restorasyon nasıl olurmuş gösterelim.

Bir diğeri duvardaki fresklerin çok eskimiş ve yer yer silinmiş olduğunu halkın bunlardan bir şey anlamayacağını, bunun yerine duvarların iyi bir duvar kaplamasıyla restore edilmesi ve güncel doğa resimleriyle süslenmesinin yerinde olacağını belirtir.

Alkışlar, alkışlar. Bravo sesleri arasında bu teklif te kabul edilir. Daha sonra diğer vatansever meclis üyeleri de söz alarak yapılması gereken diğer değişiklikler hakkında düşüncelerini sunar.

Toplantı sonunda her bir meclis üyesi zafer kazanmış edasıyla toplantı salonundan çıkar.

Kısa süre sonunda tarihi yapı restore edilerek ziyarete açılır. Ancak ne hikmetse tarihe ışık tutacağı düşünülen bu keşif yabancıların yeterince ilgisini çekmemiş ve ziyaretçi sayısı giderek azalmıştır.

Vatansever meclis üyeleri ise restorasyon işlerinden oldukça memnun şekilde yeni keşiflerin yapılmasını ve vatana daha çok hizmet etmeyi beklemektedir.

 

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..