Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '07

 
Kategori
Rüyalar
 

Tarihi Rüyalar -1

Tarihi Rüyalar -1
 

Fatih’in Gerçekleşen Rüyası :

Konuya ilişkin örneklerden biri de II. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) Otlukbeli Savaşından önce gördüğü rüyadır. Ordusuyla birlikte Otlukbeli’ne giderken bir gece ilginç ve etkileyici bir rüya gören II. Mehmet bunu sadrazamına anlattı: “Rüyamda, ya bayram ya da düğün gibi bir kalabalık ortasında bulunuyordum. Kalabalık arasından Uzun Hasan bir pehlivan kispeti giymiş bir şekilde ortaya çıkıp durdu: ‘Var mı benimle güreşecek kendine güvenen pehlivan?’ diye bağırmaya başladı.
Bunları bana bakarak ve meydan okuyarak söylüyordu. Ben de bir pehlivan kispeti giyerek meydana çıktım. Dövüş sırasında bir aralık Uzun Hasan benim gafletimden yararlandı. Üzerime hücum ederek beni dizlerimin üzerine çökertti. O anda dünya başıma yıkılmıştı sanki. Uzun Hasan’ın ikinci hamlesini yapmasına fırsat bırakmadan ayağa kalktım. Bana yaklaştığında göğsüne öyle bir yumruk vurdun ki, dayanamayarak sırtüstü yere düştü. Hıncımı alamamıştım. Bir elimi göğsüne sokup ciğerinden bir parçasını koparıp yere attım. Bunun üzerine ter içinde ve heyecanla uyandım.”

Sadrazam ise bu rüyayı şöyle yorumladı: “Rüya yorumunu bilmem. Ancak buradaki ifadelerden önce bir sıkıntı çekileceğini, sonra ise bizim tarafın galip geleceğini söylemek mümkündür.”
Bu yoruma üzülen II. Mehmet, aynı rüyayı diğer yakınlarına da anlattığında onlar da sadrazamın yorumuna katıldılar.
Gerçekten de Otlukbeli Savaşı, rüyayı yorumlayanların söyledikleri gibi gelişti. II. Mehmet’in komutanlıkla görevlendirdiği Has Murat Paşa, ordunun asıl büyük kısmını beklemeden düşmanla savaşarak yenilmiş ve askerlerinin çoğu ölmüştü. Kaçanlar ise ordunun büyük kısmına katılmışlar ve ikinci savaşta II. Mehmet galip gelmişti.
İstanbul’un Fethi ve Bir Rivayet :
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u almadan önce Boğaz’ın Avrupa yakasındaki en dar yerine, Yıldırım Beyazıt’ın yaptırdığı Anadoluhisarı’nın tam karşısına boğazları kontrol altına almak için bir hisar yaptırmak isteğindeydi... Buna paralel olarak da 24 Nisan-28 Ağustos 1452 tarihleri arasında 30.000 metrekare alan üzerine ve 17 kulesi birbirine bağlı olan Rumelihisarı’nı yaptırmıştır...
Ne var ki Fatih, devrin ünlü mimarı Müslihittin Ağa bu eserin planlarını çizerken gece gündüz onun başında durarak ona nezaret etmiştir...Fatih özellikle kulelerin yerleri ve hisarın iç düzenlemesi için her yerin konumunu arazi arızalarına uyum göstermeksizin ayrı ayrı belirtiyordu...

Fatih’in amacı neydi?.. Niçin planları Müslihittin Ağaya bırakmıyor da konumlar üzerinde ısrarla duruyordu...İlliyet yasalarına göre bunun bir sebebi olmalıydı...Bu veriler ışığında yola çıkan yola çıkan günümüz araştırmacıları,Rumelihisar’ı üzerinde havadan bir inceleme yaptılar.

Çok garip ama bir gerçek ortaya çıkmıştı, çünkü yaklaşık 500 metre yükseklikten, deniz tarafından bakıldığında Rumelihisarı’nın konumu, Osmanlıca bir tür el yazısı şekli olan Hattı-Küfi ile yazılmış Muhammed sözcüğü yazıyordu, bir başka açıdan bakıldığında ise, bu kez Arapça Mehmet sözcüğü ortaya çıkıyordu...
Fatih’in bu işin üzerinde titizlikle durmasının önemli nedenleri varmış demek ki!

Peki bu sırrı Fatih’e kim,nasıl ve neden vermişti?..
Olay her yönüyle bize haberci bir rüya izlenimini veriyor...Fatih bir rüya görmüş, ona İstanbul’u alacağı müjdelenmişti, belki Rumelihisarı’nın teknik planları da bildirilmişti, çünkü bu görünümün tesadüf olasılığı oldukça azdı.
Hayber’in Fethi :
Hz. Peygamber Hudeybiye seferine çıkmadan önce bir rüya görmüş ve emniyet içerisinde ömre haccını ifa edeceklerini Ashab-ı Kiram’a bildirmişlerdi. Fakat Mekke’ nin fethi ertesi yıla kalınca, imanı zayıf bazı kimseler “münafıklar” dedikoduya başladılar. Bunun üzerine bu ayet-i Kerime nazil olmuştur.
"And olsun ki Allah, gerçekten peygamberine o rüyayı hak olarak doğru gösterdi. And olsun ki, İnşallah emniyet içinde bulunan kimseler olarak başlarınızı tıraş etmiş ve kısaltmış olduğunuz halde korkmaksızın mutlaka Mescid-i Haram’a gireceksiniz. Fakat Allah sizin bilmediğiniz şeyleri bildi de Mekke fethinden önce, yakın bir fetih (Hayber fethini ) yaptı"

resim: nokiacep.

 
Toplam blog
: 113
: 5180
Kayıt tarihi
: 11.09.06
 
 

Kişisel gelişimde, düşüncelerin kullanımını sanat gibi gördüğümden, 1986yılından itibaren çok sevdiğ..