Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '12

 
Kategori
Spor
 

Tarihi Spor Kulübü 100. yılını kutladı!

Tarihi Spor Kulübü 100. yılını kutladı!
 

Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü, 100. yılını geniş katılımlı bir tören ile kutladı

Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü, 100. yılını geniş katılımlı bir tören ile kutladı. Çavuşbaşı Aşşrom’da gerçekleşen kutlamaya İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, CHP Milletvekilleri Akif Hamza Çebi ve Kadir Gökmen Öğüt, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz İlçe Emniyet eski Müdürü (Fatih İlçe Emniyet Müdürü) İrfan M. Bekaroğulları, Jandarma Yüzbaşı Kadir Kalaycı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Serkan Öçalmaz, Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, AK Parti Beykoz İlçe yönetimini temsilen Miktat Güner ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, CHP Beykoz İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, MHP Beykoz İlçe Başkanı Ali Emanet ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İstanbul İl Eğitim Sekreteri Füsun Sökmez, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (TASK) Genel Başkanı ve İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Birliği (İASKF Başkanı) Ali Düşmez, BİSK Başkanı Asım Özdemir ve Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul İl Genel Meclisi ile Beykoz Belediyesi Meclis üyeleri, Beykoz Belediye eski başkanları Şevket Arıkan ve Alaaddin Köseler, CHP İlçe eski Başkanları Metin Çanak ve Nagihan Akan, muhtarlar, STK Başkan ve yöneticileri, spor kulüp başkan ve yöneticileri, kulüp sporcuları ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldılar.

Sarı-yeşillilerin onurlu günü

Kendi deyimleriyle, “Anadoluhisarı’nın çiçeğinden sarısını, çimeninden ise yeşilini alan” sarı-yeşilli kulübün Rumeli TV’den de yayınlanan 100. Yıl kutlama programında, geçmişte Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nde spor yapan ve kulübe emeği geçen çınarlık isimler de hazır bulundu.

100. Yıl kutlamasında aynı masa etrafında toplanan ve misafirlerin ilgi odağı olan isimler arasında; İş Bankası eski Genel Müdürü M. Cahit Kocaömer (1923), avukat Ferda Kazancıbaşı (1932), Okan Karakaya (1937), Selahattin Kolçak (1926), Saha Ramazanoğlu (1929) ve Fuat Yılmaz vardı.

1913’ten günümüze şanlı bir tarih…

Sadece Beykoz’un değil, tüm Türkiye’nin tarihine şahitlik eden ve üstelik şahitlik etmek ile kalmayıp, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayi Milliye ruhu ile Anadolu’ya insan, silah, yiyecek ve giyecek sevkiyatı yapan onlarca gizli topluluktan da biri olan Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü, Osmanlı topraklarının bir bir kopmakta olduğu, Kurtuluş Savaşı’nın o zorlu yılları öncesinde,  19 Nisan 1913 tarihinde kurulur.

Neden “İdman Yurdu?”

Sözlükte “idman” kelimesinin karşılığı olarak yapılmış bulunan açıklamalardan biri, “vücudun gücünü arttırmak için yapılan alıştırma”, bir diğeri ise, “ herhangi bir duruma veya şeye alışkanlık kazanma” şeklindedir. Edindiğimiz bilgilere göre, Anadoluhisarı Spor Kulübü’ne “ İdman Yurdu” adının verilmesi de, ülkenin bu karanlık ortamında gençleri çevik ve dinç tutmanın yolunun spordan geçtiği bilinci nedeniyledir.

Kurucuları arasında daha sonra bir suikastte yaşamını yitirecek olan Mehmet Talat Paşa’nın “fahri reis” sıfatıyla yer aldığı spor kulübünde diğer kurucular mebus, öğretmen ve gazetecilerdir. Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü,  futbol, hokey, kürek, İsveç jimnastiği, disk, atletizm, mukavemet, nişan atıcılık, manialı sürat, eskrim gibi çeşitli dallarda gençler yetiştirerek, başarılara imza atar.

Müzelik tarihi fotoğraflar…

Kıyı Emniyeti’nin bugün sosyal tesis olarak kullanmakta olduğu binayı o günün zorlu şartlarında kulüp binası olan kullanmış olan, hatta İngiliz işgali ile birlikte bu binayı Emirgan’a nakletmek durumunda kalan Anadoluhisarı İdman Yurtluların, sayısı belki de bini bulan anı fotoğrafları arasında biri var ki, bahse değer:

Bu, Osmanlı Devleti’ni bir oldubitti ile 1. Dünya Savaşı’na girmek durumunda bırakan Ruslar’ın ünlü Goeben ve Breslav isimli savaş gemilerinin İstinye tersanelerinde bakımlarının yapıldığı sırada çekilen ve bu gemilerin mürettebatı ile Anadoluhisarı İdam Yurdu Spor Kulübü futbolcularının birlikte göründükleri bir karedir. Söz konusu fotoğraf, iki grup arasında yapılan futbol müsabakası sonrasında çekilmiştir.

Fenerbahçeli Gökhan

Küçüksu Çayırı üzerinde bulunan ve faaliyetlerini yıllarca sürdürdüğü binasının 2012 yılı içerisinde Marmara Üniversitesi yönetimi ile yaşanan bir anlaşmazlık neticesinde yıkılması sonrasında zor günler yaşayan Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü, Beykoz Belediyesi başta olmak üzere spor camiasından manevi destekler aldı.

Maddi destek sunanlar da oldu, tabii! Öyle ki, - kulübün yıkımı sırasında sporcu lisans ve formaları da dahil olmak üzere, birçok eşyası enkazın altında bırakılmak durumunda kalınınca- kulüp futbolcuları, maçlar sırasındaki oyuncu değişimleri sırasında oyuna giren arkadaşlarına üzerlerindeki formaları çıkartıp vererek, onların oyuna girmelerini sağladılar. Bu, durum birçok kişiyi, özellikle de Fenerbahçeli ünlü futbolcu Gökhan Gönül’ü o derece etkiledi ki, Gökhan kulübe başta forma olmak üzere çeşitli malzeme yardımında bulundu.

Yücel Çelikbilek: Duamız, daha nice yüzüncü yaşlar görsünler!

İşte, böylesi bir geçmişe uzanan tarihi spor kulübü, iyi ve kötü günler ile geçen dolu dolu bir yüzyılı anmak için Çavuşbaşı Aşşrom’da sevenleri ve dostlarıyla bir araya geldi.

Sunumu Ozan Derviş tarafından yapılan 100. Yıl Gecesi, başka bir programa katılma zorunluluğu olduğu için erken ayrılmak durumunda kalan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in konuşması ile başladı.

Belediye Başkanı Çelikbilek, burada yaptığı konuşmada, kulübün 100. Yaşını kutladığını ifade ederek, “ Bizim de duamız, daha nice yüzüncü yaşlar görsünler, temennimiz o” dedi.

Şu anda ikinci lig’de yarışan Anadoluhisarı Spor Kulübü’nün, “İstanbul’da futbola değer katan bir kulüp” olduğunu kaydeden Belediye Başkanı, “ Bugüne kadar böyle geldi, arzumuz bundan sonra da ivmesini arttırarak devam ettirmesidir” temennisinde bulundu.

Çelikbilek, şunları söyledi: “ Beykoz’da 20’nin üzerinde amatör spor kulübümüz var. Belediye olarak arkadaşlara gücümüz yettiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Daha fazlasını vermek isteriz ama elimizdeki imkânlar neyse, ancak o kadar verebiliyoruz. Biz, arkadaşlarımızı hiçbir zaman yolda bırakmamaya gayret etik, bundan sonra da bu gayreti devam ettireceğiz. Bu sözü de kendilerine vermiş olalım.”

Yücel Çelikbilek, konuşmasını misafirlere hitaben, “ 100. Yıl Kutlama Gecesi’nin güzel geçmesi” dileği ile sonlandırdı.

Zor günlerdeki desteğin anısına Çelikbilek’e plaket!

Belediye Başkanı Çelikbilek’in konuşmasının ardından ise, kendisine Kulüp Başkanı Adnan Güner tarafından, “ zor günlerinde kulüplerine vermiş olduğu destekten ötürü” plaket takdim edildi.

Adnan Güner: Yıkılmadık, dimdik ayaktayız!

Belediye Başkanı’nın ardından ise Anadolu Hisarı İdman Yurdu Spor Kulübü Başkanı Adnan Güner söz aldı.

Adnan Güner, konuşmasına misafirlerini selamlayarak başladı. Kurtuluş Savaşı sırasında kulüplerinin pek çok genç şehit verdiğini hatırlatan Kulüp Başkanı, zor günler geçirdiklerini ifade ederek, binalarının yıkılması olayına da atıfta bulundu. Güner, “ Yıkım da yedik ama görüyorsunuz, Anadoluhisarı yıkılmadı, dimdik ayakta. Sizlerin sayesinde. Verdiğiniz destek ile yüz yıl daha dayanacağız!” dedi.

Biz bunu başarırız

Bünyelerindeki 300’ün üzerindeki lisanslı sporcusuyla futbol, kürek ve basketbol alanında faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Güner, şu ifadelere yer verdi: “ Bir şeyler üretmenim peşindeyiz. Bunun yaparken de arkamızdaki enerjiyi gördüğümüz sürece de, mutlak ve mutlak daha da ileri gideceğimize inanıyorum. Hukuksal bir boyut yaşadık; olabilir. Ancak vahşice bir yıkım var. Ama Yönetim Kurulu olarak arkamızda böyle güçler varsa, böyle dostlar varsa biz bunu başarırız. (Diyarbakır’a) giden Kaymakamımız’a (Aydın Ergün) teşekkür ediyorum, Belediye Başkanımıza (Yücel Çelikbilek) teşekkür ediyorum, İlçe Emniyet eski Müdürümüz’e (İrfan Mazlum Bekaroğulları) teşekkür ediyorum.”

Sözlerinin devamında kendilerine destek vermiş bulunan tüm kuruluşlara ve dostlarına teşekkürlerini sunan Adnan Güner, kulübün tarihinin “ yakın tarihimizi görmek” anlamına geldiğini ifade ederek, Anadoluhisarı idman Yurdu Spor Kulübü’nün yüz yıllık tarihi içerisinde emeği geçmiş bulunan herkese de teşekkürlerini sundu.

Kulüp Başkanı Güner, konuşmasını“ Ülkemizdeki çocukları pırıl pırıl, Atatürk’ün gösterdiği yolda, çevik, akıllı yetiştirelim, daha güçlenelim” sözleriyle sonlandırdı.

Ali Düşmez: Bu büyük salonu doldurmak çok anlamlı

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı ve İASKF Başkanı Ali Düşmez ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “ Anadoluhisarı Spor Kulübü’nün çok köklü bir spor kulübü olduğunu burada spor yaptığım yıllardan beri biliyorum ama değerli Başkanım’ın böyle bir yıkıntıya uğradıktan sonra, böyle bir salonu doldurabilmesinin çok anlamlı olduğunu ben de ifade etmek istiyorum.

Federasyon olarak Anadoluhisarı’nın arkasındayız

Sözlerine “sporun çok birleştirici” olduğunu ifade ederek devam eden Düşmez, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:“ Hiçbir zaman geçmişi unutmamak lâzım. Biz ancak bizi buraya getirenlerin hizmetkârı olabiliriz. Bütün kulüplerin yanındayız ama Anadoluhisarı Kulübü’nün Federasyon olarak emrindeyiz. O gün de emrindeydik, bugün de emrindeyiz. İnşallah onların ayağa kalkmalarına biz de koltuk değneği olacağız. En kötü günümüz böyle olsun! Sporun bir mücadele, bir kavga olmadığını yalnızca toplumları barıştıran, birleştiren bir unsur olduğunu unutmayalım”

100. Yıl slayt sunumu

Ali Düşmez’in ardından ise sıray, Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü’nün 100 yıllık tarihini anlatan slayt sunumu aldı. İzleyenlerinin dikkatle izledikleri ve bol alkış alan slaytın sonundaki şu ifadeler dikkat çekti: “ Savaşların bile yıkamadığı çınarı bir saatte yıktılar” “ Yıkılmadık, dimdik ayaktayız; çünkü Anadoluhisarlıyız!”; “ Duvarlarımızı yıktınız ama ruhumuzu asla!”

Emektarlar unutulmadı

Kutlama programında kulüp onursal başkanları av. Ferda Kazancıbaşı ile Cavit Kocaömer’e plaketleri takdim edildi.

Ardından ise Harun Yavaş, Okan Karakaya Selahattin Kolçak, Saha Ramazanoğlu, Erol Gökbudak ve Fuat Yılmaz başta olmak üzere Kulübe hizmet vermiş bulunan emektarlara       “ Teşekkür Belgesi” sunuldu.

Kulübe destek için forma satıldı

Kutlama gecesinde, ayrıca Kulübe maddi destek sağlamak için sarı-yeşil formalar da misafirler arasında gezdirilerek, satış yapıldı.

Milletvekili Kadir gökmen Öğüt: Bu işin takipçisiyiz

Kutlamada söz alarak kürsüye çıkan CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise, Anadoluhisarı Spor Kulübü’nde yaşanan yıkım olayını T.B.M.M. gündemine getirdikleri hatırlatmasında bulunarak, “ Bu işin takipçisiyiz ama bazı şeyler çözüm bulma şansımız maalesef çok fazla yok. Sizin bu kulübe verdiğiniz değer her şeyden önemli” dedi.

Düşmez, Bekaroğulları ve Erdoğan’a “ kötü gün dostu” plaketleri!

Bu konuşmanın ardından ise bir diğer ödül törenine geçildi: TASK ve İASKF Başkanı Ali Düşmez, Anadolu Hisarı Spor Kulübü’ne verdiği destekten ötürü BİSK Başkanı Asım Özdemir’in elinden plaketini alırken, İlçe Emniyet eski Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları da zor günlerinde kulübe verdiği destek ve spora verdiği önem dolayısıyla plaketini Beykoz Güncel Haber Gazetesi editörü Arzu Başlantı’nın elinden aldı.

Beykoz Kaymakamlığı adına ise Süleyman Erdoğan’a teşekkür plaketi, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz tarafından takdim edildi.

Finali ünlü türkücü Songül karlı yaptı

Canlı müzik eşliğinde horon tepen misafirlere gecenin sürpriz sanatçısı ise Songül Karlı oldu.

Karlı’nın türküleri eşliğinde kurtlarını döken misafirlerin salondan ayrılırken tek bir temennileri vardı: “ Daha nice 100 yıllara!”

Yorum Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

fotogaleri için: www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..