Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Tarihi ters çeviren yazılar/İnsanlar kendilerini savunabilir; avukatlık mesleği gereksizdir.

Tarihi ters çeviren yazılar/İnsanlar kendilerini savunabilir; avukatlık mesleği gereksizdir.
 

Anlamakta güçlük çekiyorum; suçlu kimseler yargılama sırasında neden kendilerini savunmuyor da avukat denilen sözde meslek sahibi insanlar onları savunuyor? Savunmak suçsuzsa suçsuz olduğunu ortaya koymaktır. Kanunu bilmekle bunun ne ilgisi var? Suçlu denilen kimselerin ağzı dili yok mu? Kendilerini ve varsa karıştıkları olay, anlatmayı bilmiyorlar mı? Dünyanın en bilgisiz insanı bile başına gelen olayı anlatabilir. Hem zaten kanunlarımızda aslında kişinin kendini savunması esastır. Amma velâkin avukat tutmadan dava kazanamazsın diye yaygın bir görüş ve üstelik bunu doğrulayan yaşanmış örnekler var. 

Ülkemizde avukat tutmadan, kişinin kendini savunduğu ve kazandığı dava yok mu? O halde çoğu insanlarımızın bildiği, düşündüğü gibi bir davayı kazanabilmek için avukat tutmak şart değil. Ayrıca kanunlarımız da avukat tutmak zorundasın demiyor. Peki, açılan bütün davalarda suçun tarafları neden kendilerini avukat tutmak zorunda görüyorlar? Neden avukat tutmazlarsa davayı kazanamayacaklarına inanıyorlar? Ve neden avukat tutarlarsa kazanacaklarını düşünüyorlar? Gerçekten suçlusunuz. İyi bir avukat tuttunuz. Davayı kazanacaksınız öyle mi? 

Mahkemede suçlu denilen kimseler kendilerini savunabilirler. Aslında olması gereken de bu. Olayı avukat mı yaşadı? Avukat ne bilir kişinin içinde yaşadığı durumu? O, kendisine verilen bilgiler doğrultusunda kanunu da inceleyerek suçluyu savunmaya çalışır. Burada avukatın yaptığı şey müvekkilinin yaşadığı olaylarla ilgili olarak kanunun boşluklarını tespit edip bu boşluklara göre savunmasını yaparak kişiyi beraat ettirmektir. O halde sizin kanunlarınızda boşluklar var demek ki. Bahçe duvarı gibi yani. Bir tarafı delik, yıkık, diğer tarafı çukur… 

Benim anlamaya çalıştığım şey iyi bir savunmayla gerçekten suçlu olan kimselerin ceza yemekten kurtuldukları iddiası. Bazı avukatlar suçluları ipten alırmış. Haksız yere mahkûm olanlar için iyi bir şey ama arada uyanıklar gerçek suçluları da kurtarıyorlardır ki sanırım çoğunlukla böyle oluyor. Burada adaleti yaralayıcı bir durum yok mu? 

Yazdıklarım doğru değilse o zaman avukatların daha fazla para kazanmaları için insanlar sömürülüyor. İyi bir avukat tutulursa daha az ceza ile kurulacağını herkes biliyor. Para babaları davalar için milyonlarca lira verip avukat tutuyorlar. Avukatsız tuvalete bile gitmiyorlar. Niye böyle avukatlara avuç dolu para versinler ki? Bir kazançları var ki oluk oluk para akıtıyorlar. Bir yakınım kızgınlıkla birine ateş etti. Avukatı yoktu, 10 yıl hapis yedi. İyi bir avukat tutsaydın sadece silah için 3–5 ay yatardın demişler. Nasıl oluyor bu ya? Avukat tutmadı 10 yıl yattı; avukat tutsaydı hiç yatmayacaktı. Sizin adaletiniz satılık mı? Delirtmeyin Korkut’u ya! 

Suçlu anlatacak, hâkim dinleyecek. Hâkim zaten kanunları biliyor. Ona birinin kanunları anlatmasına gerek yok ki. Yeniçağda profesyonel ordu Destek birimi her suçla ilgili delilleri tespit edip zaten mahkemeye sunacak. Sağlam deliller olmadan kişi tutuklanamaz bile. Hâkim suçluyu dinleyecek; delilleri inceleyecek ve suçun Ahe kanunundaki kaç numaralı maddeye girdiğini tespit edecek. Avukat burada ne yapacak ki? 

Şimdi avukatların kanunlar çerçevesinde sanığı savunması halinde hâkimin önemi de azalıyor. Üstelik avukatın para hırsıyla hâkimi etki altına alıp davanın seyrini değiştirme ihtimalinden de söz edebiliriz. Yani suçlu avukatı da kandırabilir. Avukatına yalan söyler ve yalan üzerine kurulu bir savunma ortaya çıkabilir. Meydanda ciddi deliller de yoksa suç işlemiş kişi elini kolunu sallayarak çıkar gider. 

Halen avukatlık mesleğini yürütenler bu yazılarımız nedeniyle bize kızabilirler. Zenginlerin parası çok. Onlar istedikleri gibi avuç dolu para verip avukat tutabilirler. Avukatlar bunların davalarını görsünler. İpten adam alıyorlarmış. Korkut’u deli etmeyin! Ben sizin bugünkü göstermelik adalet kuklalarınıza benzemem. İpi hak eden birini benim düzenimde hâşâ Allah bile ipten alamaz! Adam suç işleyecek, siz kurtaracaksınız; paranın gücüyle dışarı çıkacak. Şunlara bak şunlara! 

Bu ülkenin adalet bakanı gerçekten suçlu birinin avukatlarca kurtarılamayacağını çıkıp açıklayacak. Türkiye böyle biliyor kardeşim. Suç işleyen doğru avukata koşuyor. Avukat savunduğu zaman kanunlardaki cezalar değişiyor her halde. Benim vatandaşım yanılıp düşüp bir suç işlediği zaman, yani gerçekten suçlu bile olsa, para verip iyi bir avukat tutunca kurtulacağını sanıyor. Demek ki örneklerini görmüş. Evini tarlasını satıyor avukata yatırıyor. Kurtuluyor ya da kurtulamıyor, bilemiyoruz. Bazı avukatlar villalarda yaşıyor. Halkın bilgilendirilmesi konusunda hoş memo kutusu TV’lerinizdeki tartışmaları görüyoruz. Böyle bir konu gündeme bile gelmiyor, gelemiyor. Avukatlar idamlığı ipten alıyorlar, TV’ler bunu konuşmuyor. Böyle bir şey olur mu ya! 

Yeni düzende avukatlık diye bir meslek yok. Mevcut avukatlar ve diğer adalet çalışanları Adalet ana birimine bağlı Yargı birimi ile Ceza birimi ve bunların türevleri Kanun birimi, Suç ve suçluyu takip birimi bünyesinde görev alacaklar. 

Gerçeğin ve haklının savunmaya ihtiyacı yoktur. Sen devletsin ve beni suçluyorsun. O halde delilleri ortaya koymak senin görevin. Bir davada önce deliller konuşur. Hatta sadece deliller konuşur. Ben suçumu söyler miyim hiç? Sen ispat edip ortaya koyacaksın. Suçlular, beni savunsun, kanunu bana açıklasın, bana yardımcı olsun diye değil, cezamı indirsin ya da beni kurtarsın diye avukat tutuyorlar. Adalet bakanı burayı iyi okusun. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..