Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '12

 
Kategori
Tarih
 

Tarihimiz ile yüzleşmek: Osmanlının acımasız gerçeği "ya iktidar ya ölüm"-2

Tarihimiz ile yüzleşmek: Osmanlının acımasız gerçeği "ya iktidar ya ölüm"-2
 

Ankara savaşının içyüzü:

Balkanlardaki başarılardan sonra Yıldırım Beyazıt hızla Anadolu’nun fethine girişir. Peki, Balkanların fethi için Anadolu’dan toplanan savaşçı gaziler kullanılırken Anadolu’nun fethi hangi güçlerle yapılacaktır? İşte bunun için Balkanlar’da bağlı duruma getirilen Sırp birlikleri ve devşirme yeniçeriler kullanılacaktır. Türklük ve İslamlık için manidar bir durum. Ancak Yıldırım Beyazıt bunun bedelini çok ağır öder.

Toprakları ele geçirilen Anadolu Beylerinin Timur’dan yardım istemesi ve Osmanlı’nın egemenlik alanını doğuya doğru genişletmesi üzerine Timur Beyazıt’tan geri çekilmesini ister. Beyazıt’ın reddetmesi üzerine Anadolu’ya yürüyen Timur Erzincan ve Sivas’ı ele geçirerek büyük bir vahşet yapar. Amacı Yıldırım’a gözdağı vermektir. Sonra Halep’e ilerler. Oradan Ankara’ya ilerlemeye başlar. Bunun üzerine harekete geçen Osmanlı ordusu ile Timur ordusu Ankara’nın Çubuk ovasında karşılaşır.

Osmanlı ordusu Kara Tatarlar, Sırplar, devşirme Yeniçeriler ve Anadolu askerlerinden kuruludur. Savaş Timur’un saldırısıyla başlar. Timur’la anlaşan Kara Tatarların saf değiştirmesi ile Osmanlı sol kanadı çöker. Sağ kanattaki Anadolu askerlerinin de Timur’un yanındaki beylerine katılması ile sağ kanatta çöker.

Bunun üzerine Çandarlı Ali Paşa geri çekilir Şehzade Süleyman’ı da geri çektirir. Onları Mehmet ve İsa şehzadeler takip eder. Padişaha sadık kalıp savaşa devam edenler ise Sırp Stefan Lazareviç, devşirme Yeniçeriler ve şehzade Musa çelebidir.

Durum son derece ilginçtir. Müslüman Türkler Osmanlı Ordusunu terk etmiştir. Bunun üzerine Sadrazam ve üç Şehzade Padişahı savaş alanında bırakıp geri çekilmiştir. Padişah’a sadık kalanlar ise Hıristiyan Sırp Stefan Lazareviç devşirme Yeniçeriler ve Şehzade Musa’dır.

 İşte Osmanlı Hanedanı’nın Ankara Savaşında düştüğü durum yıl 20 Temmuz 1402. Yıldırım Beyazıt’ın kahrından ölmesine şaşmamak gerekir.

Akşama doğu Yıldırım Beyazıt ve Şehzade Musa Timur'un ordusunca ele geçirilirken, Osmanlı Ordusunun dağılmasıyla babalarını savaç alanında yüz üstü bırakan şehzadeler, bir an önce tahtı kapabilmek için Bursa'ya doğru hızla yol almaktaydılar. Tabiiki her biri kendilerini destekleyen mahiyetleri ile birlikte.

Fetret Devri:

Savaştan sonra Beyazıt Timur’un çektirdiği azaba dayanamayarak ölür. Böylece dört kardeş arasında amansız bir taht kavgası başlar. Yani ya iktidar ya ölüm. Mehmet Çelebiyle yaptığı savaşı kaybeden İsa çelebi Karaman oğlu Mehmet Bey’e sığınır. Onunla gizlice anlaşan Mehmet Çelebi İsa Çelebi’yi Karamanoğlu Mehmet Bey’e boğdurtur.

Edirne’yi basan Musa Çelebi Süleyman Çelebi’yi öldürtür. Mehmet Çelebi Musa çelebi’yi uzun bir mücadeleden sonra Çamur Derbent Savaşında kesin olarak yener. Yaralı olarak kaçmaya çalışan Musa Çelebiyi yakalatarak boğdurtur. Böylece onbir yıllık Fetret Devri son bulur. Yıl 1413.

İktidar Çelebi Mehmet’in ölüm kardeşlerinin payına düşmüştür.

Çelebi Mehmet’ten sonra tahta geçen üç padişahın aniden öldüğü ilginç bir dönem başlar. 2. Murat, Fatih ve 2. Beyazıt. Yani iktidar olmakta hayatta kalmanın garantisi değildir. Üstelik bu üç padişahta hiçte masum değildir.

Üçüncü yazımda bu konuyu inceleyeceğim.

AHMET ELDEN.

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..