Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '11

 
Kategori
Tarih
 

Tarihimizde Yüzyıl Sendromu

Tarihimizde Yüzyıl Sendromu
 

Türk tarihi dikkatlice incelenirse görülür ki milat öncesinden bugüne kadar kurulmuş olan Türk devletlerinin hepsinde olmasa bile birçoğunda yüzyıl sendromu yaşanmıştır. Yani başlangıçta çok güçlü temeller üzerinde kurulan ve ard arda kazanılan zaferlerle kuvvetlenip imparatorluğa ulaşan Türk devletleri; ne yazıktır ki genellikle içsel nedenlerle daha yüz yılını bile doldurmadan ya bölünerek yıkılmış, ya da yıkılmanın eşiğinden dönmüştür.  

Nitekim bin yıl kadar geriye gidersek bütün Ön Asya ve Ortadoğuyu hakimiyeti altına alan Büyük Selçuklu Devleti bir yüzyılı geride bırakabilmiş ancak 117.yılında yıkılmaktan kurtulamamıştır.  

Keza Anadolu Selçuklu Devleti daha kırkıncı yıldönümünde Danişmendlilerin egemenliğine geçmiş, ancak çok sonraları Konya'da tekrar toparlanabilmiştir.  

Hazar Denizi'nin doğu yakasında çok güçlü bir devlet kuran Harezmşahlar Devleti 74.yılında yıkılıp giderken, Orta Asya'da Timur'un kurduğu dev imparatorluğun ömrü yüz yıla bile ulaşamamıştır.  

Son olarak 600 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu kuruluşunun 103.yılında Ankara Savaşı'nda aldığı ağır darbe sonucunda yıkılmanın eşiğine gelmiş, ancak beşinci padişah Mehmet Çelebi'nin insanüstü gayretleri sonucunda tekrar tarih sahnesine çıkabilmiştir.  

Çok şükür ki bugün tam yedi bağımsız Türk devleti var. Bu devletlerin en büyüğü ve en köklüsü olan Türkiye Cumhuriyeti 12 yıl sonra yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanıyor. Ancak ne hazindir ki tarih boyunca Türk devletlerine musallat olan yüz yıl sendromu Türkiyemizin de başında bir kara bulut gibi dolaşıyor.  

Başta iktidar partisi olmak üzere siyasilerimiz görkemli yüzüncü yıl planları yapadursunlar başka birileri de çok değişik planlar peşinde.  

Bir zamanlar başta Çarlık Rusyası olmak üzere Osmanlıyı tasfiye etme planları yapanlar Balkan halklarına önce " Özerklik " sonra da istiklal sağlayarak, koskoca Rumeli'yi lime lime etmiş ve Osmanlı devletinden koparmışlardı. Şimdi aynı oyun ülkemizin doğusunda sahneleniyor. Terör örgütünün orkestra şefliğinde özerklik şarkıları söyleyenlerin nihai amacının ne olduğunu bilmeyen yok.  

Aryı bayrak, ayrı meclis ve ayrı güvenlik güçlerini dillendirenler istediklerini elde edince salam politikası gereği başka bestelere başlayacaklar.  

Ne demişler : Tarih tekerrürden ibarettir. Tarih boyunca hiç ders almadığımız içindir ki tekerrür edip duruyor ve yüz yıl sendromları hep yaşanıyor.  

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..