Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tarihin cilvesi : Noel ve bayram aynı gün.

Tarihin cilvesi : Noel ve bayram aynı gün.
 

İki gün sonra bayram. İki gün sonra yıl sonu ve yıl başı.. Ne enteresan bir tarihi anı yaşayacağız hep birlikte.. Bu tür anlar, insan yaşamında sürekli denk gelmez. Çünkü, bayramların tarihleri, bir sonraki yıl on gün önceye denk gelir. Kabaca hesaplayacak olursak, bir dahaki sefere yılbaşı ile bayramın aynı güne denk gelmesi için en az 30-40 yıl arası bir zaman dilimi geçmesi lazım sanıyorum. Ben kırklı yaşlara henüz girmedim ama sanırım yetmişlerin başlarında böyle bir tarihi an yaşanmış. Bunu hatırlamıyorum. Bir de bu sene ikisi aynı anda yaşanacağı için, dolayısı ile yukarıdaki kabaca hesapladığım zaman dilimi gerçekmiş gibi gözüküyor. Yani yılbaşı ile bayram gününün aynı güne denk gelmesi. Bir seneyi bitirip, yeni bir seneye girdiğimiz saatlerde aslında bayram gününün ilk saatlerine girilmesi. Enteresan tabiki.

İşin bir de başka bir enteresan yanı şu ki, tarihe ayrıca not düşülmeli. Bilginiz dahilindedir kuşkusuz. Yılbaşı kutlamaları, Hıristiyanların yortu kutlamalarının günümüze kadar gelmiş bir tür dini kutlamalarıdır ama global bir hal almıştır. Bayramlar ise İslam alemi için çok önemli olan bir kutlamadır, tüm İslam alemi tarafından sevgiyle, coşkuyla ve duyguyla kutlanır. Bu geçmişten günümüze gelmiş en global bir gelenektir.

İki farklı dinin iki farklı kutlamasının aynı güne denk gelmesi, elbetteki tarihin bir cilvesi. Ama, şu açıdan bakıldığında da farklı bir yorum bindirilebilir üstüne. Şöyle bakın bir dünyaya yukarıdan ; dünyanın bir çok bölgesinde savaş var. Aynı dinden, aynı milletten insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Birçok yerde ise farklı dinden, farklı milletten olan insanlar Müslümanları katlediyor, her gün yüzlerce insan hayatını yollarda, tarlalarda, dağlarda, savaş meydanlarında bırakıyor. Sebebi ve gerekçesi ne olursa olsun birileri öldürüyor, birileri ölüyor. Daha taptazedir, burnumuzun dibindeki Irak’ta birleşik batı güçleri ve Amerikan askerlerinin nasıl bir katliam yaptıkları, insanlara ne gibi işkenceler uyguladıkları, Müslümanların kutsal yerlerini nasıl bombaladıkları, ibadethanelerine nasıl pervasız ve düşüncesizce, ellerinde silahları, ayaklarında çizmeleri ile girip ortalığı toz duman haline getirdikleri.. Tüm bu fotoğrafların aksine, böyle vahşetleri ve görüntüleri istemeyen, hep zeytin dalını ellerinde sallayan birçok insan da, bu vahşetlerin durmasını insanların birbirlerini öldürmemelerini haykırıp duruyor. Haklılarda… Böyle bir vahşet, savaş, silah, bomba, kan vs.nin nasıl bir masum açıklaması olabilir ki ?

Her bir din insanlara iyilik, güzellik ve doğruluğu öğretir, doğru yolu gösterir. Hiçbir din insanlara ve insanlığa ‘ gidin sizden olmayan insanları öldürün ‘ demez. Hep barıştan, dostluktan, kardeşlikten, birlikten, beraberlikten bahsetmez. Dindarlık ve din mensupluğu, spor kulübü taraftarlığı gibi değerlendirilmemeli, hangi dinin ne kadar inananı vardır gibi soruların cevabı basit anketlerde taranmamalı. Herkes dinini inancını özgür ortamlarda, bağımsız mekanlarda yapmalı.. İnsanları birleştiren ve ayrıştıran en önemli faktörlerin başında din gelir. Ülkeler, -dolayısı ile insanlar- bir şeyleri yok etmek, yeni düzenler kurmak için din faktörünü kullanmamalı.

Farklı kültürlerin inançlarının simgesi olan yortular ve bayramlar yeryüzünde en alkışlanması gereken kültürel geleneklerdir. Biz Müslümanlar, Hıristiyan geleneği olan ‘yılbaşı kutlamasını’ kendimize de mal edip, ayrı bir coşkuyla ve sevinçle kutluyoruz. Bu anı, dünyanın her tarafında ki insanlar kendi kültürü ile birleştirip kutluyor. Hıristiyanlar da bizim bayramlarımızı kutlasınlar demiyorum ama enazından saygı göstersinler.

İnsanların birlik içinde sevgi ve saygı çerçevesinde ve de hür iradesi ile yaşamaması için hiçbir sebep yok, olmamalı da. Tarihin bir cilvesi olan yılbaşı ve bayram belki bu dostluğun ve barışın simgesi olmalı. Kim bilir.

Yeni bir sene tüm dünya insanları için hayırlı olur inşallah. Savaşsız, kansız olur. Bayram günleri, kesilecek hayvanlar için pek hayırlı olmayacak ama tüm İslam alemi için hayırlara vesile olur, sağlık, afiyet ve de güzellikler getirir inşallah.

İyi bir sene, mutlu bir bayram geçirmeniz temennisi ile..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..