Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '06

 
Kategori
Tarih
 

Tarihine sahip çıkmayan geleceğine sahip çıkamaz.

Tarihine sahip çıkmayan geleceğine sahip çıkamaz.
 

Toplulukları ''Millet'' yapan unsur, sahip oldukları ortak tarihtir. Ortak tarih eğer yazılı ise millet olmak ve tarihe damga vurmak daha büyük bir önem ve anlam kazanır (Cavit Yalçın)

Bir toplumun ulus olabilmesi için geçmiş yazılı tarihinin olması gerekir. Özellikle yazılı tarihi olmayan toplumlar ulus olamazlar. Biz Türk’lerinde

tarihteki ilk yazılı kaynakları olan Moğolistan’daki Orhun anıtları , Bilge Kağan, Kültiğin ve Tonyukuk anıtlarıdır.Şimdilerde tarihimizin en önemli yazılı anıtları korumasız ve kendi haline terk edilmiş durumdadır.Bu gerçekten çok üzücü bir durum; atalarımızın bize bıraktığı bu zengin mirasın, gelecek nesillerimize aktarılması gerekmektedir. Daha önce Moğolistan’la yapılan karşılıklı anlaşmalarda Türklerinde bulunduğu bir ekip tarafından elden geçirilmesine rağmen, rastgele yapılan restarasyonlar, konunun uzmanı olmayan kişilerin yaptığı çalışmalar, anıtların zarar görmesi ve görmeye devam etmesi gerçekten üzücü. Hükümetin bu anıtları korumak için daha aktif girişimlerde bulunmalıdır.

Hürriyet Gazetesinden sayın Sefa Kaplan’ın Unesco nun Uluslararası Jeoloji Korelasyon Toplantısı için Mogolistan’a giden İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prf Dr Celal Şengör ve oğlu Asım Şengörle yaptığı röpörtajda ve çektiği resimlerde gördüğüm Türklerin ilk yazılı anıtlarının içler acısı hali beni derinden etkiledi.Hiç bir koruma tedbirinin olmadığı, normalde bir metre yakınına kadar en fazla yaklaşılmasına izin verilen anıtların ; isteyenin hatıra olarak taşlardan parça aldığı, anıtlarının yüzlerinin değiştirildiği,bazılarının yerlerinden alınıp bir odaya koyulduğu ve tarihimizin göz göre göre yok olmasına sebeb olmaktadır.

Biz bu anıtları çocuklarımıza ve gelecek nesillere aktarmamız gerekmektedir.Asım Şengör’ün de dediği gibi bu anıtların birebir örneklerini İstanbulda dikmeliyiz ki, orda yazılanların neler olduğunu herkes çok iyi bilsin, geleceğimize sahip çıkalım.Belki durum daha farklı olabilir.

Tarih yalanla dolanla yazılamaz, kendi tarihimizin belgelerini korumak için ise ulusca daha özverili davranmalıyız.

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..