Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

21 Mart '16

 
Kategori
Tarih
 

Tarihini bilmeyen Ulusların coğrafyalarını başkaları çizer

Tarihini bilmeyen Ulusların coğrafyalarını başkaları çizer
 

alıntıdır


Türkler dünyanın en eski milletlerindendir. Türklerin tarihini anlatan kitaplar kütüphaneler dolusudur. 
Ben bu yazımda çok kısa olarak Osmanlı tarihinden ve Cumhuriyet tarihinden söz edeceğim. Zira özellikle son dönemler cumhuriyete yapılan hakaretler zoruma gidiyor.
 
Osmanlı tarihinin son dönemlerini anımsayalım. Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa ordusuyla Kütahya’ya kadar gelmiş, İngilizlerin baskısıyla İstanbul’a yürümekten vazgeçmişti. Sonra Kırım Savaş yapıldı. Osmanlı'nın adı vardı ancak ordusu yoktu. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrası sonuç tam anlamıyla bir hüsran. Doğu Anadolu işgal edildi. Batıda ise Ruslar Ayestefanos’a (Yeşilköy) kadar geldiler. İngilizler sudan bahanelerle 1882’de Mısır’ı işgal ettiler. Bu arada Osmanlı yönetimdeki tüm Müslüman ülkeler sömürgeleştirildi. Sıra Duyun-u Umumiye ile Osmanlıyı teslim almaya gelmişti.
1915 yılında Çanakkale’deki yüzbinlerce şehit vererek gösterilen şanlı direniş ne yazık ki sonuçta ne İstanbul’un işgaline ne de Anadolu’nun işgaline engel olabilmişti. Sadece zaman kazanarak Çarlık Rusya’sına boğazdan gidecek yardımları geciktirdi ve Bolşevik Devriminin gerçekleşmesini sağladı.
 
Bugün Kurtuluş Savaşını örgütleyen Mustafa Kemal’in yaptıklarını görmezden gelenlere ve hatta onu karalamaya çalışanlara çok sık rastlar olduk.
Nörologların böyleleri için koydukları teşhis: "Tarih bilmeyenler geleceği de planlayamazlar. çünkü beyin zaman içindeki değişimleri, geride ya da ileride aynı şekilde algılayamaz."
Atatürkçülüğü de anlamayan ya da anladığı halde karşısında olan her kesimden bir sürü insan var.
 
Atatürkçülük denilen şey “ÇAĞDAŞ OLMAYA ÇAĞRI”dan başka bir şey değildir. Batıya yönelmek, batıya ortak olmak batıyı taklit etmek değildir. Atatürk sol ya da sağ ideolojiler dikte etmemiştir. Devletçilik de bir ideoloji değildir. 
Sevgili okurlarım, şimdi size soruyorum; 1919’da halkının yüzde doksanı okuma yazma bilmeyen, kadınlarının seçme seçilme hakkı olmayan, bir toplu iğneyi bile kendi üretemeyen, cehaletin kol gezdiği bir ülke mi enkaz yoksa tüm engellemelere, tüm yozlaşmalara karşın kadın yargıçlarımızın olduğu, kadın doktorlarımızın, kadın milletvekillerimizin olduğu (örnekleri çoğaltabiliriz) bir Türkiye mi enkaz?
 
Mustafa Kemal Cumhuriyeti gençliğe emanet ederken şu vasiyette bulunmuştu: “HİÇBİR KALIP VE KURAL BIRAKMIYORUM. BENİM MANEVİ MİRASIM BİLİM VE AKILDIR”
Aksini düşünenler Arap Dünyasını izlesin.
 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..