Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Tarihte bugün, Darağacında üç fidan !.

Tarihte bugün, Darağacında üç fidan !.
 

Üç Fidan ismi, Nihat Behram'ın 12 Mart darbesi sonrasında asılan üç genci anlatan kitabın adıdır..


Bugün 6 Mayıs .. Çok kişi için çok şey ifade etmeyebilir belki. Ama biraz hafızamızı zorlarsak 6 Mayıs tarihinin altında ne notlar olduğu açıkça görülecektir. Biraz araştırdım.. Bakın tarihte bugün ne olmuş ?

- Nazım Hikmet beş şiir kitabı nedeniyle yargılandı. 10 Mayıs günü beraat etti. (6.Mayıs.1931)
- Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı. 35 yolcunun öldüğü kazadan sonra, bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi. (06/05/1937)
- TBMM ölüm cezasını kaldırmayı reddetti. (06/05/1975)
- İzmir Aliağa'da termik santral yapımına karşı 50 bin kişi 24 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. (06/05/1990)
- İlk özel Televizyon kanalı olan Star 1 televizyonu programlı yayına başladı (06/05/1990)
- Anayol hükümeti Adalet Bakanı Mehmet Ağar, cezaevleri genelgesi yayımladı. "Mayıs Genelgesi" adıyla anılan düzenleme cezaevlerinde tepkiyle karşılandı. Siyasi tutuklu ve hükümlüler 20 Mayıs'ta açlık grevine başladı. 12 kişi öldü. 27 Temmuz'da anlaşmaya varıldı. (06/05/1996)
- Nergis Kasırgası'nın vurduğu Burma'da (Myanmar) 22 bin kişi öldü ve 30 bin kişi kayıp.46 yıldır cunta rejimiyle yönetilen ülkede yardım ekiplerine vize verilmiyor. (6/05/2008)

Bu örnekler artırılabilir. Buna gerek de yok. Bu yazıya konu olan da zaten bu önemli yada önemsiz olaylar değil. Bu maddelerin arasına giren öyle bir olay var ki, asıl odur bu yazının konusu. Şudur;

- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi. (06/05/1972)

Bugün bile hala, herkesin yüreğini burkan bir vakadır bu idam olayı. Başbakanlardan sonra, idam edilerek adından en çok söz ettiren insanlar. Türk demokrasi tarihine damga vuran isimler. Türkiye siyasi ve darbeler tarihinde bu idamların sayısı kaçtır bilmiyorum ama her bir idam, Türkiye için bir yüz karası olmuştur. İdam’ın bir çözüm yolu olduğunu düşünen zihniyet, hep idamların gerekliliğini sabundular ve asla pişman olmadılar. Birçok idam’ın kendi ekseninde değerlendirildiğinde haklı yanları ortaya çıkabilir. Ama tarihe “üç fidan” olarak damga vurmuş bu kişilerin günümüzdeki terör örgütü üyelerinin yaptıklarının yanında aslında hiçbir şey yapmadıklarını bugün daha iyi anlıyoruz.

Tek isteklerinin daha demokratik, daha bağımsız ve Amerika’nın boyunduruğundan kurtulan bir Türkiye hayali olan bu insanlar, belki fiziksel olarak Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) adında bir oluşumun içine girmiş olsalar bile bugünkü marjinal sol örgütlerin yaptığı eylemleri değerlendirdiğinizde, aslında ne kadar da masum oldukları ve bu marjinal örgüt üyelerinin sonu ölümlerle biten eylemlerinin sonucunda ele geçirilmesiyle, Deniz-Yusuf ve Hüseyin kadar bile az değersiz muamele görmediklerini gözlemleyebiliyorsunuz. Hatta öyle ki, belli bir süre tutuklu kalıp, cezasını seçtikten sonra, geçmişte Amerikan emperyalizmine karşı eylemler peşinde koşturup da, günümüzde liberal ekonominin basamaklarını bir bir çıkıp patronluk koltuğuna oturan az insan yok bu memlekette.

Evet, bugün hayatları bir darağacında son bulan o üç genç adamın ölümlerinin 37. yıl dönümü. Onları asanların eline ne geçti onlara sormak lazım ama her birinin ölümlerini birbirlerine izlettikten sonra Deniz Gezmiş’i asmaya sıra geldiğinde, onun ağırlığından dolayı urganın kaldırmayacağını düşünüp, iki kat ip hazırlayan idam mangası, onun boyunun uzunluğundan dolayı 25 dakikada can vermesini hesaba katmamışlardır herhalde.. Acaba, onun bu yarım saate varan can verme olayı, onu ve diğerlerini asanların kötü kabusu olmuştur, hayatları boyunca..

Bu üç genç idam edildikleri gün son söz olarak şöyle demişlerdi;

Deniz Gezmiş: " Yaşasın tam bağımsız Türkiye.Yaşasın Marksizm- Leninizm. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği. Yaşasın İşçiler, köylüler. Kahrolsun emperyalizm”, Yusuf Aslan: "Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika’nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm, ", Hüseyin İnan: "Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm" dediler.

Bugün gelinen noktada ne oldu ? Onlar, asıldılar, hayatta yoklar ama asla unutulmayacak “üç fidan” oldular.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..