Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '15

 
Kategori
Tarih
 

Tarihte bugün Kristof Kolomb

Tarihte bugün Kristof Kolomb
 

Google Görsel


Tarih bize bugün; Cenova doğumlu, Amerika’ yı keşfettiği kabul edilen, İtalyan, İspanyol ve Amerikalı’ lar arasında paylaşılamayan Kristof Kolomb’u hatırlatır.

Zamanında kendisine gemi vermesi için Sultan II. Beyazıt’ a gider Kolomb. Elindeki harita, kitap, takım taklavatlarıyla anlatırda anlatır. Lakin Beyazıt ‘’Osmanlı’ nın böyle bir şeye ihtiyacı yok,’’ diyerek gönderir.

Kolomb, pes etmeyip ülke ülke kendine sponsor arayarak seyahatlerini sürdürür. Tabi öyle turistik amaçlı geziler değildir bunlar. Önceki coğrafi bilgileri de öğrenerek, hesap kitap yaparak, bilim adına bir çok fikre sahip olur. En son Portekiz Kralı’ da kendisini reddettikten sonra, Allah sonunda bir kapı açar. İspanya Kraliçesi İsabella, Kralı’ nı da ikna ederek, seyahatini yapması için kendisine gerekli desteği vermeyi kabul ederler.

Kolomb, ‘’sürekli batıya gidilerek, doğuya ulaşılır,’’ inancı ile;

- ‘’Hele bir Çin’ e, Hindistan’a ulaşayım da, bir dakika ya, pek benzemiyo ama, Allaalla burası neresi ki,’’ derken Amerika’yı keşfeder. Haliyle bu kıtaya ulaşan ilk denizcidir. Tabi kestirmeden gideyim derken Pasifik Okyanus’ unu da gözden kaçırır. Neyse onu da birkaç yıl sonra Vasco Nunez de Balboa keşfeder…

Bir ara gündemimizde vardı ‘’Amerika’yı Müslümanlar keşfetti,’’ diye hani. Kitaplarda düzeltilmesi için YÖK’e ve MEB’e uyarılar gelmişti. Eğitim sisteminde herşey  doğruydu da bir bu yanlıştı. Zaten Nasreddin Hoca’ da Akşehir’i dünyanın merkezi görürdü; öyle bir inanış işte.

Tamam bitiriyorum; Kristof Kolomb, kolonileşme başlatıp, yerlileri sömürüp, Avrupa barbarlığını her yerde sergilediği için aslında sevilmez. Zaten ölümü de yalnızlığa terk edilmiş halde kendi başına gerçekleşir. Ne de olsa etme bulma dünyası işte!

 
Toplam blog
: 25
: 279
Kayıt tarihi
: 20.07.15
 
 

Hayat bir mikroskoptan bakmak gibi; küçüçük bir şeye yakınlaşmayı bilirsen onu gerçekten görebili..