Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Güliz Gülsever Özsaruhan

http://blog.milliyet.com.tr/listemiste

15 Mart '11

 
Kategori
Modacılar
 

Tarihte moda! (tarih tekerrürden ibarettir )

Tarihte moda! (tarih tekerrürden ibarettir )
 

Küçükken, anneannem hep kısacık ve küçük bluzlar giyerdi, ozamanlar biz uzun ve bol kazaklar giymeye alışıktık. Anneannemin nasıl böyle küçük ve kısacık kazaklar ve bluzlar giydiğine inanamazdım. O da bizim zamanımızda böyle giyiyorduk biz derdi. Sonra zaman geçti , ben büyüdüm , asla giymem dediğim kısa kazaklar moda oldu. Hemen alıştım onlara , eskiden giydiğimiz uzun ve bol kazaklar bir garip gelmeye başladı gözüme. Şimdi ise yine uzun ve bol kıyafetler var. Yine bir daha asla giymem dediğim şeyler yeniden moda oluyor. Moda nasıl birşey, eskiden moda olan şeyler yıllar içinde önümüze pişirilip, pişirilip getirilmiyor mu? 

10- Tayt Modası 

Şimdi bütün kadınlar, üzerlerine uzun bir gömlek, tshirt geçirdiler mi , taytı altlarına giyiveriyorlar. Ancak ilginç olan şey tarihte , taytın erkekler arasında da çok popüler olması. Soylu olması ya da olmaması , erkeklerin tayt giymesini etkilemiyormuş. Tek değişen şey soyluların taytlarının ipek-yünden yapılmış olması; soylu olmayanların da basit kumaşlar tercih etmeleriymiş. 17 .yy itibari ile taytlar yerini pantolon ve çoraplara bırakmış.  

Bu Modanın Kölesi: Gossip Girl’de oynayan (nerdeyse) bütün kızlar

 

9- Gençlerde Gri Saç Modası 

 

Evet bugünlerde de genç kadınlarda gri saç modasını görebiliyoruz ( Lady Gaga, Kelly Osbourne) . Ben doğallıkla oluşan gri saç rengi dışında , genç bir kadına gri saçı pek yakıştıramıyorum ancak 18.yy’da gri saç , genç kadınlar arasında oldukça popüler bir renk sayılıyormuş. Marie Antoinette (Fransa Kraliçesi) de genç yaşlarında saçlarını pudrayla gri renge boyayan genç bayanlardan . Bazen farklı pastel tonlar tercih edilse de en popüler renk yine de griymiş.  

Bu Modanın Kölesi: Bakınız resim: Marie Antoinette  

 

8- Takma Tırnak Modası 

Takma tırnağın eski mısırlılara ait bir moda olduğunu biliyor muydunuz? Eski Mısır’da kadınlar eğer varlıklılarsa ozaman takma tırnakları altından yapılıyormuş. Daha az varlıklı olanların takma tırnakları ya fildişinden ya da kemikten yapılıyormuş. Şimdiki zamanlarda takma tırnak bir varlık göstergesi olmasa da , eski zamanlarda takma tırnak kesinlikle bir statü meselesiymiş.  

Bu Modanın Kölesi: Rihanna, Katy Perry


7-Renkli Gelinlik Modası 

 

Genellikle , eğer çılgın biri değilseniz, gelinlikteki renk tercihiniz beyaz ya da kırık beyaz olacaktır. Ancak şimdilerde designerlar farklı olmak adına renkli gelinlikler de tasarlamaya başladılar( arz talep meselesi) . Başladılar demek burada yanlış olacak çünkü 1800'lü yılların ortalarında gelinliklerin çoğu renkli olarak giyiliyormuş. Özellikle Ortaçağ’da varlıklı gelinler, sadece gelinliklerini renkli yapmakla kalmıyor, hem de evlenecekleri yerleri renkli kumaşlarla kaplatıyorlarmış. 1840 yılında Kraliçe Victoria’nın beyaz gelinlik giymesiyle bundan sonra gelinler beyaz rengi tercih etmeye başlamışlar.
Bu Modanın Kölesi: Gwen Stefani, Dita Von Teese  

 

6- Sarı Saçlar 

 

Şuan televizyonda gördüğünüz sarışınları 16.yy’da Venedik’te gördüğünüzü bir hayal edin. Saçları ağartarak , sarılaştırma yöntemi tarihte dünya’da en çok Venedik ve sıcak bölgelerde uygulanıyormuş. Tabiki 400 yıl önce ağartıcı maddeler yokmuş , ozamanlarda kadınlar saçlarına bitkisel şeyler sürerek , güneşin karşısında saatlerce vakit geçirerek saçlarını sarartıyorlarmış.
 

Bu Modanın Kölesi: Paris Hilton  

 

5- Platform Topuklar 

 

Bazı insanlar platform topukların 1970'lerde çıktığını düşünüyor olabilir , ancak platform topukların geçmişi 600 yıl öncesine dayanıyor. Eskiden varlıklı kadınlar ayaklarını ve kıyafetlerini sokakların pisliğinden korusunlar diye platform topuklu ayakkabı giyerlermiş. Yani anlayacağınız n ekadar yüksek topuk, okadar zenginlik göstergesiymiş . Bir efsaneye göre bazı topuklar 50 cm yüksekliğinde bile olabiliyormuş. Özellikle de İspanya’da platform topuklar oldukça popülermiş. Küçük ayak parmağım bir platform topuk tarafından basılıp, kırıldıktan sonra şahsen, zaten hiç sevemediğim platform topuklara olan antipatim, daha da artmış durumdadır:)
 

Bu Modanın Kölesi: Kim Kardashian, Victoria Beckham


4-Eski Yunan Kıyafetleri 

 

Dünya’nın birçok yerinde düğünlerde ve mezuniyet balolarında kadınlar , eski yunan kıyafetlerini giymeyi tercih ediyorlar. Ama aslında bu moda 179o yılında ilk Fransa’da başlamış. Bu o dönemde yaşanan Fransız devriminin bir sonucuymuş aslında. Aristokratların gösterişli ve ağır kıyafetlerinin karşısında sanki sadece üstüne bir kumaş örtmüşcesine sade ve zarif kıyafetler çıkmış ortaya.
 

Bu Modanın Kölesi: Angelina Jolie, Selena Gomez
 

3- Göz Makyajı 

 

Sanki eyeliner ile yapılan ağır göz makyajı çok yeni bir trendmiş gibi geliyor insana. Oysa ki bu moda için yine eski Mısırlılara kadar gitmemiz gerekiyor. Eski Mısırlılar gözlerine , sürme kullanıyorlardı. Ozamanlarda da amaç yine güzel gözükmek olsa da , bu sürme gözlerini şiddetli çöl sıcağından da koruyordu. Bir başka inanışa göre de sürme onların “şeytan” dan korunma yöntemlerinden biriydi.  

Bu Modanın Kölesi: Taylor Momsen, Adam Lambert
 

2- Dar Kotlar- Pantolonlar 

 

2000li yılların en önemli moda keşiflerinden biri: Dar pantolonlar. Şimdi tekrar 1950li yıllara gidelim. O dönemin gençleri artık kendi anne-babaları gibi takım ve etekler giymek istemiyorlardı . Bunu fark eden tasarımcılar da boru paça ve vücuda tamamen oturan dar pantolon ve jeanleri yarattılar. Bu moda da işte böyle çıkmış oldu. Sonra tabiki arada ispanyol paça pantalonlar tekrar moda olmuş olsa da şimdi yine “skinny ” pantalonlar oldukça popüler.
 

Bu Modanın Kölesi:Elvis, Kate Moss  

 

1- Cildin Rengini Değiştirmek 

Bugünlerde herkes bronz bir cilde sahip olmak istiyor. Ama antik çağlardan 1900 lere kadar olan dönemde ise kadınlar pürüzsüz, porselen gibi ama bembeyaz bir cilde sahip olmak istiyorlarmış. O zamanlarda beyaz bir cilde sahip olmak varlık göstergesi olarak algılanıyormuş. Çünkü alt sınıf sürekli güneşte çalışıyor ve nu yüzden de bronz ciltlere sahip oluyorlardı. Ama dediğim gibi bu ozamanlarda iyi birşey olarak kabul görmüyordu. Antik çağlarda kadınlar daha beyaz , “daha da beyaz” gözükmek için kurşun bazlı bir pudra kullanıyorlardı ki bu cilde oldukça zararlıydı. Ama beyaz görünmek daha önemliydi. Çok da birşey değişmemiş aslında. Şimdi de kadınlar bronz gözükmek için saatlerce güneşte yatıp, solaryumlara giriyorlar. İkisi de tehlikeli. Değişen şey bronz olmanın şuan daha popüler oluyor olması sadece.  

Bu Modanın Kölesi: Elizabeth I, cast of Jersey Shore  

http://www.listemiste.com/tarihte-moda-tarih-tekerrurden-ibarettir.html http://www.listemiste.com/ 

 
Toplam blog
: 56
: 5176
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

1981 İzmir doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemlerinden mezun. Listemist..