Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '20

 
Kategori
Tarih
 

Selcen Hatun

Selcen Hatun'u Ertuğrul dizisinden Gündoğdu bey'in eşi olarak biliyoruz. Önceleri huysuz ve fitneci olarak obaya rahatsızlık veren Selcen Hatun, İbn-i Arabi'nin himmet ve dualarıyla kalbi selim sahibi doğru sözlü cengaver bir kadın olmuştur. Obanın en sağlam kadınlarından biri dir artık

Tarihte geçen başka Selcen Hanımlarda vardır. Tanıyalım;

1-DEDE KORKUT HİKAYELERİNDE SELCEN HATUN

Dede Korkut Hikayelerinde Kanlı Koca adındaki bir aşiret beyi, Kan Turalı adındaki oğluna eş ararken kimseyi beğenmez, uzun gezmelerden sonra Trabzon tekfurunun kızı Selcen Hatun'u beğenir. Selcen Hatun hem çok güzeldir hem de çok hünerli bir savaşçıdır.

Bu kızı koruyan üç hayvan vardır. Boğa, aslan ve deve hayvanlarını öldürene kız verilecektir. Kan Turalı adlı genç bunu kabul eder, üç hayvanı da öldürüp Selcen Hatun'u alır. Babası, kızı verdiği için pişman olup arkasından ordu gönderse de Selcen Hatun ve Kan Turalı koca orduyu yener ve ülkelerine dönerler.

2-SULTAN ALPARSLAN'IN EŞİ SELCEN HATUN

Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslanın hanımının adıdır. Sultan Melikşah'ın da annesi olmaktadır. Sultan Alparslan genç yasta vefat edince oğlu Melikşah'ın emri üzerine Alparslan'ın kardeşi olan Kavurt Bey ile evlenmiştir. Kavurt Bey daha önce Alparslan'a ve Melikşah'a asi olmuşsa da sonraları affedilmiştir.

Selcen Hatun davasına bağlı, dirayetli bir kadındır. Öz babası ölünce, sefer hazırlığından vazgeçmek üzere olan Kocası Alparslan'a "babamızı gömdük ama davamızı gömmedik tuğları kaldır orduyu yürüt," diyerek moral ve destek vermiştir

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..