Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '19

 
Kategori
Tarih
 

Tarihten Bir Yaprak (1)

 “VE SAKARYA’ DA ÖLDÜK “  (1)

Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası kabul edilen bir savaştır. Milli Mücadele bağlamında Türk Ordusunun eksiklerinin bir kısmı büyük ölçüde tamamlanmış ve ordu savaşa hazırlanmaya çalışılmıştır. 23 Ağustos'ta 1921 Yunanlılar taarruza başlamışlardır. Mustafa Kemal Paşa  bir sözünde : “Hattı Müdafaa yoktur, Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” diyerek orduyu coşturmuş ve 22 gün süren savaş sonunda 13 Eylül 1921'de Türk ordusu büyük bir zaferle Yunan Ordusunu gerisin geri kaçmak zorunda bırakmıştır.

Geçenlerde evdeki kitaplığımda ki kitapları gözden geçirince (zaten kitaplarımın 1500 adedini Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 100 Yıl Mehmetçik Kütüphanesine, (2013), 1050 tanesini de Söke İşletme Fakültesine armağan ettim - 2017 ) armağan ettim.  Kalan kitaplarımı bir daha gözden geçirince önüme “ Ve Sakarya’ da Öldük”   kitabı pat diye düştü.

Kitap eski kaymakamlarımızdan Erzurumlu şair Süreyya Hami Şehidoğlu’na aittir. Bu kitap Cumhuriyetimizin 50. Yılı  hazırlanmış olup, Milli Mücadelemizin adsız kahramanlarından ve Sakarya’nın hazırlığını yapan “ Erzurum Kongresi” şahsiyetlerinden Erzurumlu Dr. Salim Cimilli’nin aziz hatırasına  armağan edilmiştir. Kitap 15 X 22 ebadında olup 46 sayfadan ibarettir. 

Süreyya Hami Şehitoğlu 1925 doğumlu olup Kars / Sarıkamış’ta doğdu. İlköğrenimini Tortum’da, liseyi Erzurum’da bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Bölümü’nden mezun oldu.(1949). . Yurdun çeşitli yerlerinde kaymakamlık yaptı. Eylül 1957 de kaymakamlıktan istifa ederek, Ankara Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı. İdarecilik hayatı dışında sanatımıza, edebiyatımla ve özellikle halk edebiyatı ile ( Folklor) ilgilenmiştir. “İspir Müdafaası”, “Erzurum Manileri”, “Erzurum’dan Çizgiler”, “Einste’nin eserlerinden”  Manevi İlimlerine dair çevirileri yaptı, “Hürriyete dair” şiirlerini ve “Bir İdarecinin Anadolu İzlenimleri”  gibi eserleri vardır. Bunlardan başka “Milli Mücadelenin Maddi Dayanakları”, “Bakü Kurultayı ve Milli Mücadele “ gibi kitapları da basılmıştır. 

Sayın Süreyya Hami Şehitoğlu çeşitli sanat,  kültür dergilerinde birçok makale ve edebi yazıları yer almıştır.  Yukarıda adını verdiğim   “ VE SAKARYA’DA ÖLDÜK “    adlı eseri 10 Ekim 1973 yılında bana imzalı olarak “ Sayın şair dost Abdülkadir Güler’e sevgilerimle “ diyerek armağan etmişlerdir. Aradan bir hayli zaman geçti,  Sayın S. H. Şehitoğlu şu anda 94 yaşındadır. Çoktandır kendilerinden bir haber alamıyorum. Yaşıyorsa ona sağlıklı günler ve vefat etmişse Allah’tan rahmet diliyorum.  

 

Yazımız devam edecektir….

-------------------------------------------------------------------------------------------

NOT:  Söke’nin Atatürk Mahallesi Muhtarı ünlü Resim - Fotoğraf sanatçısı Zeki ACET’in hasta olduğunu  öğrendim.  Geçen gün ziyaretine gitti. ( 26.08.2019)   Onu biraz iyi görünce sevindim… Tekrar geçmiş ol olsun diyor, sağlıklı günler diliyorum.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..