Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '21

 
Kategori
Tarih
 

TARİHTEN İBRET MÜZELERİ

ÖNSÖZ

Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar 

Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi

                              Mehmet Akif

 

Tekerrür; anlamı "Tekrarlanma, yinelenme" olan Arapça uyruklu bir kelime. Tarihin benim oğlum bina okur, döner döner yine okur gibi tekrarlanması, ibret alınmamasından.kaynaklanıyor.  İbret; kötü ve yanlış davranışlardan sakınmaya yönlendiren kazanımdır. Özetle ibret; öğrenilen derstir. Elimizi ateşe tutar, can havliyle çeker, ateşin elimizi yaktığını öğreniriz. 

İbret ezberle -söylentiyle- değil, yaşayarak deneyle alınır.  Ne var ki, herşeyi birebir denememiz gerekmez, empati yaparak başkalarının deneyimlerinden de yararlanabiliriz. Akif yerden göğe kadar haklıdır; tarihin acı sayfalarına empati yapılmadığı, ibret alınmadığı için tekrarlanmasına fırsat verilmektedir.

TARİHTEN NASIL İBRET ALINIR?

Tarih; farklı dilli, farklı dinli -ideolojili- insan topluluklarının ; sosyoekonomik yaşamlarının tutanağıdır.  Her milletin tarihsel yaşantısı içinde iyi kötü günleri vardır. Tarihten ibret almak;  yaşanmış iyi günleri yineleyebilmek, kötü günlerin tekrarını önlemeye yönelik bilgiyi canlı tutmaktır.  Tarihten ibret almak, tarihi gündemde tutmakla mümkündür.  Tarihin iyi ve kötü günleri olay olarak unutulmamalı;  geçmiş kuşakların suçu suçun şahsiliği ilkesi gereğince, bu günkü kuşaklara fatura edilmemelidir.

Güreşçiler  güreş, askerler savaş, diplomatlar diplomasi kurallkarına  göre; güreşirler, savaşırlar, tartışırlar. Türk tarihinde Türk diplomatlarına savaş açılarak silahla saldırılması olayı geçiştirilemez. Bütün insanlığa, bütün diplomatlara ibret olacak nitelikte gündemde tutulmalı; kin ve intikama neden olmamalıdır ki, bir daha tekerrürü önlenebilsin.

ŞEHİT DİPLOMATLAR MÜZESİ

1973 yılında Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmetr Baydar ile konsolos Bahadır Demir'in Ermeni asıllı bir Amerikalı tarafından ABD'de şehit edilmesi;  Türk diplomatlara karşı örgütlü biçimde yürütülen terörist saldırıların başlangıcıdır. ASALA ve JCAG gibi Ermeni terör örgütleri tarafından yapılan saldırılarda , 31'i diplomat ve aileleri olmak üzere 58  Türk  vatandaşı şehit edilmiş, toplamda 77 can kaybının yaşandığı çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Şehit edilen diplomatların yapay zeka teknolojisiyle yüksek çözünürlüklü hale getirilen fotoğraflarıyla birlikte hikayelerinin yer aldığı sergiler; 24- 26 Nisan 2021'de Los Angeles'ta, 24 Nisan-30 Mayıs 2021'de Sirkeci Garında sergilense de yeterli olmaz.

Yabancı Büyükelçiliklerin bulunduğu başkentimiz Ankara'da, Anıtkabir'e koşut, sürekli  "Şehit Diplomatlar Müzesi" oluşturulmalı ve her yıl 24 Nisan'da yurt içi ve yurt dışı sergiler açılmalıdır. İbret alınıp bir daha tekerrür etmemesi için, çeşitli dillerde görsel işitsel yayınlar yapılmalıdır.

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..