Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Tarihten portreler- Nigar hanım

Tarihten portreler- Nigar hanım
 

Nigar hanim


1856'da istanbulda dogdu, Macar osman pasa'nin kizidir,
Kadikoy Fransiz mektebin'deki ogreniminden sonra ozel hocalardan edebiyat, arapca, Farsca ve musiki dersleri aldi.

Cok iyi piyano caldigi ve sekiz lisanda konustugu biliniyor, Abdulhak Hamit, Recaizade mahmut ekrem etkisinde siir ve duz yazilar yazdi, ceviriler yapti, Siirlerinin bir bolumu " Uryan kalp" takma adiyla servet-i funun dergisinde yayinlandi, bu siirler umutsuzluk, keder ve aci dolu oluslariyla dikkat ceker..
Yasadigi donemde ilk ornekleri verilen Milli edebiyat akimina katilmadi.
Hece olcusune ve dilde sadelesme tartismalari heyecan yaratti, batili turk edebiyatinin kadin kaleminden cikan ilk siir kitabi "EFSUS"u yazdi, ve "Elem Terenaleri" diye adlandirdigi siirleri kendi doneminde kadinlara yazma ve yayimlama cesareti verdi.

Erkek yazarlar uzerinde de onemli etki yapti, Tanzimat ve servet-i funun arasina bir "ara-nesil" sair sayilir.Evindeki edebiyat sohbetlerinde kadin-erkek ve batili-dogulu konuklari agirlayan bir entellektuel yapiya sahipti.
Kendi doneminde kadinin toplum hayti icindeki rolunun ve oneminin degismesi icin gorusler beyan etti, Giyimi-kusami tavirlari ve sohbetleriyle cevresinin dikkatini ve saygisini kazandi, hatta sutan 2. ci Abdulhamid han tarafindan SEVKAT NISANI ile odullendirildi.

Parlak yasantisi ilerleyen yillarda derin bir yalnizliga donusunce umutsuzlugu ve kederi artti. Hayatini, elemlerini, umitlerini anlattigi gunlukleri maalesef yayinlanmadan yillarca ASIYAN muzesi'nde bekledi. 1918' de Istanbulda vefat etti, yazildigi donemde oynanan ( 1912 ) fakat hic basilmayan "Girive" isimli bir oyunu vardir, .
Eserleri:

Siir de - Efsus 1( 1886 ) Efsus 2 (1890 ) Niran ( 1896 ) Aksi-sada ( 1900 ) Safahat-i Kalp ( 1901 ) Elhan-i Vatan ( 1916 )

Oyun = Tesir- Ask ( olumunden sonra 1978 de oynandi )

Ani = hayatimin hikayesi ( 1959 da yayinladi )

-
Gunumuzde yazar nazan bekiroglu tarafindan onu anlatan bir kitap mevcuttur
" Sair Nigar Nigar Hanim" nazan bekiroglu
 
Toplam blog
: 28
: 1999
Kayıt tarihi
: 07.06.08
 
 

1958 Bursa doğumlu olup, çok uzun yıllardır ABD'de yaşıyorum. Öğretmen olan bir oğlum var,Tarih araş..