Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarım ve hayvancılıkla ilgili proje önerileri

Tarım ve hayvancılıkla ilgili proje önerileri
 

modern tarım ve hayvancılık


Değerli blog okuyucularım;

Bundan bir önceki blog yazımda, sizlere 1 kg domatesin çiftçiye maliyeti ve çiftçinin kazancı konusunda basit bir hesaplama örneği yayınlamıştım.

Bu kez de yine aynı konuyla ilgili ve konunun devamı niteliğinde tarım ve hayvancııkla ilgili kendime ait olan sade ve basit projelerden bahsedeceğim.

Evet,domateste olduğu gibi diğer tarım ürünlerinde de durum aynı,yani üreten değil,aracılık eden,ticaretini yapan çiftçiden daha çok kazanıyor. En basit bir örnekle; 1 kg. domatesi çiftçi 18 kuruşa satarken, bizler pazardan ya da alışveriş merkezlerinden 1 tl. civarında alıp soframıza getiriyoruz.

Bakın tarım ve hayvancılık neden önemli? Bence tarım ve hayvancılık stratejik öneme sahiptir, ve önümüzdeki yıllarda daha da öneme sahip olacaktır.

Eğer tarıma gerekli önem verilmezse, yakın zamanda gıda krizi  kaçınılmaz olacaktır.

Sizlere kendimden bir örnek vereyim. Bende bir köylüyüm ama şuan bir fabrika da işçi olarak çalışıyorum. Babam ve kardeşim halen tarımla uğraşmakta. Ben bu yazıları bilerek ve işin içinde olan biri olarak yazıyorum.

Bakınız;yaşadığım köy daha önce 150 haneli idi. Fakat şuan 80 haneye kadar düştü. Peki niye? Tabi ki tarım ve hayvancılığın düştüğü durum yüzünden. Köylerden umudu kesenler şehirlere göç ediyor. Bu göçün durdurulması,ve en önemlisi ülke ekonomisine tarım ve hayvancılığın katkıda bulunması için önemli projelere ihtiyaç vardır.

Öncelikle türk tarımının yarası durumunda olan ithal tohumculuk.Maalesef yetiştirdiğimiz ürünlerin %95' i dış ülkelerden özellikle İsrail gibi(Toprakları Konya ilinden küçük bir ülke) den gelmektedir.

Öncelikle kendi milli tohumumuzu üretecek, tohum bankası bir an önce faaliyete geçmelidir. Hayvancılıkta aynı durum geçerlidir.Ülke olarak milli tohum bankamız olmalıdır.

En az Milli Eğitime ayrılan bütçe kadar, Türk tarım ve hayvancılığı içinde yararlı projeler hayata geçirimelidir.

1.Türkiye, tarım ve hayvancılık bakımından bölgelere ayrılmalıdır: Yani çok kapsamlı ve ayrıntılı bir araştırma yapılıp, hangi bölge hangi ürüne müsait ve verimi daha çok olur? Buna göre yapılacak araştırmalar sonucunda, uygun bölgeye, uygun ürün felsefesiyle hareket edilmelidir. Bu tabi ki kısa zamanda olacak bir iş değildir, fakat iyi çalışılırsa 1-2 yıl içinde etüt çalışmaları tamamlanabilir.

Bakınız bu belirttiğim proje çok detaylıdır ve hepsini buraya yazmak mümkün değildir.

2. Çiftçinin tamamı damla sulama sistemine geçirilmelidir.

3.Toprak analizine ağırlık verilmelidir.

4. Köylerin ve tarım arazilerinin durumuna göre, mutlaka gerekli ziraat mühendisleri görevlendirilmeli, görevlendirilecek mühendisler bizzat ve arazide gerekli kontrolleri yapmalı, çiftçiye danışman olmalıdır.

5.Maliyetleri düşürmek ve daha kaliteli ürün yetiştirmek için devlet destekli projeler yapılmalıdır.

Evet belirttiğim sadece 5 maddedir,fakat bu 5 madde birer cümlelik çözüm önerileri değildir, her bir maddeyle ilgili projelerimi anlatmak buraya sığdırmak zordur.

Sonuç olarak eğer bazı projeler hayata geçirilmezse, her şeyin bol olduğu bu ülkemiz, yakın zamanda varlık içinde yokluk çekecekir. Sadace sanayimizin gelişmesi yeterli değildir. Tarım asla son plana bırakılacak bir konu değildir. Zaten aklı selim insanlarımz benim ne demek istediğimi anlamıştır.

Beni muhattap alıp, ciddiyetle dinleyeceklerini bilsem bu konuyla ilgili tüm projelerimi yönetim kademelerinde bulunanlara anlatırdım.Sizce bu mümkün mü?

NOT: Blog yazılarım kesinlikle herhangi yerden alıntı ya da kopya değildir. Tamamen kendi şahsıma aittir.

 
Toplam blog
: 8
: 18848
Kayıt tarihi
: 07.10.12
 
 

1978 Bursa- Mustafakemalpaşa doğumluyum. Lise mezunuyum.    ..