Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '16

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarım ve İnnovasyon

Tarım ve İnnovasyon
 

Bir taraftan tarıma açılacak alanların daralması, çevre sorunları ve iklim değişiklikleri nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan sorunlar, diğer taraftan artan dünya nüfusu ve gelecekteki muhtemel gıda krizi başta uluslararası örgütleri olmak üzere tüm ülkeleri düşündürmektedir. Dünyanın gıda güvenliği ve güvenirliliği tehlike altındadır ve global sorun haline gelen bu konu dünyanın öncelikli gündemidir.

Başlangıçta çevrecilere ve bilim dünyasının bu konudaki uyarılarına kulak asmayan hükümetler ve bazı kesimler bugün tarım ve gıda üretiminin karşı karşıya kaldığı global sorunlara ilgi göstermeye başlamışlar. Hatta bir adım öne çıkarak çevre sorunlarının azaltılması ve tarım üretimdeki riskleri en aza indirmek için inovasyonu destekleyen politikalar üretmeye ve yenilikleri teşvik etmeye başlamışlardır.

Dünyada küresel ısınma karşısında tarımsal üretimde toprak su kaynakları konusunda geliştirilen yeni yöntemlerle ve teknolojik uygulamalarla yaşanan ve yaşanacak sorunların aşılmasına çalışılmaktadır. Çünkü günümüzde dünyadaki tarımsal kaynakların akılcı ve verimli kullanılması gerekmektedir. Daha az kaynakla çevreye zarar vermeden fazla ve sağlıklı ürün elde edilmesi gerekmektedir. Bir zamanlar sadece bir işletmeyi dikkate alan teknolojik uygulamalar, dijital çağın verdiği fırsatlarla şimdi daha da geniş ölçülere ulaşmıştır. Bir köyü bir bölgeyi kapsayacak şekilde bilişim ağı içinde üretimi ve pazarlamayı her aşamada izleme ve yönlendirme imkânı ortaya çıkmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Euronews’de dikkat çeken bir haber vardı. İtalya’nın Blogna şehrinde uygulanan bir araştırma projesini anlatıyordu. FAO’nun 2030 yılında dünyadaki su tüketiminin yaklaşık yüzde 80’i sulama projelerinde kullanılması nedeniyle dünyada yaşanacak su kıtlığını karşısında tarımda su kullanımının azaltılmasının önemine deniliyordu. Araştırmada çiftçilerin geliştirilen teknikler ve araçlarla yeterli ve dengeli miktarda su kullanımı ile çiftçilere nasıl yüksek verim alacakları bir yöntem uyguladıklarını açıklıyordu.

Böylece üreticilerin suyu israf etmeden, toprağa yerleştirilen elektronik araçlar ile bir tablet bilgisayar kontrolünde kurulan bir sistem aracılığıyla ile bitki su ihtiyacına göre daha uygun miktarlarda kullanabildiklerine değiniyordu.  Bu sistem ile her türlü ihtiyaca göre ister gıda isterse biyokütle olarak ürün üretilmesinin mümkün olduğu açıklanıyordu. Bu yolla gelecek yüzyıllarda insanlığın ihtiyaç duyduğu gıdaların üretiminin sağlanacağı, insanlığın üretilen kimyasallarla petrokimya bağımlılığından da kurtulabileceği ifade ediliyordu.  

Son yapılan Milano Expo2015 ‘de tarımda gelişmiş ülkeler bitkisel ve hayvansal üretime yönelik ürettikleri bilgisayar destekli üretim ve işleme teknolojileri ile üretimi her aşamada izleyen, değerlendiren ve girdileri en verimli şekilde kullandıkları sistemleri tanıtıyorlardı. Bir yönü ile en az maliyetli ve en kaliteli ürünler ile üreticinin kazanacağı, pazarın korunacağı ve tüketiciye de en iyi hizmetin verileceği sürdürülebilir bir modeli yaygınlaştırmasının hesabını yapıyorlardı. Üretimden tüketime kadar kurulan dijital bir üretim ve pazarlama sistemi içinde dünyayı gelecekteki gıda krizine karşı hazırlıyorlardı.  

Ülkemizde de dünyadaki gelişmeleri dikkate alan çalışmalar yapılmaktadır. Tarım alet makinaları üretimleri yanında, ulaşılan haberleşme teknolojisinin desteği ile tarımın her alanında bilgi teknolojilerinin kullanıldığı çalışmalar yürütülmektedir.  Bitkisel ve hayvansal üretimin her aşamasında uygulanabilecek çözümler yaratılmakta ve uygulama konulmaktadır.  Sulamada, Toprak işlemede, Hava durumu takibi ve erken uyarıda, ekim alanlarının takibi ve yönetiminde, hayvancılıkta aydınlatmada, yemlemede, barınak takibi ve yönetiminde daha birçok alanda dijital ortamda çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle haberleşme firmaları oluşturdukları paketler ile çiftçilere bu yönde hizmet vermeye başlamışlardır. İçinde bulunduğumuz bilişim çağında akıllı teknolojiler tarımın her aşamasında yerini alamaya başlamışlardır.

Dünya her geçen gün etkisini hissettiren küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında çözüm sağlamak üzere tarımda bilgisayar sistemlerinin yer aldığı akıllı üretime yatırım yapmaya başlamıştır. Bugüne kadar müsrifçe harcadığımız ve zarar verdiğimiz doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi içinde baskının azaltılması için böyle bir gelişime ihtiyaç vardır. Tarımda innovasyon günümüz için bir zorunluluk haline gelmiştir.  Devlet ve özel sektör yanında sektörün temsilcisi ve ekonomik gücü olan çiftçi örgütleride innovasyon çalışmalarına önem vermelidir. Başta kooperatifler olmak üzere çiftçi örgütleri tarımda akıllı uygulamaları desteklemeleri yanında, işletme seviyesinde, köy bazında hatta ülke ölçeğindeki uygulamalar için profesyonel kadrolar kurarak öncülük etmelidir.

  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..