Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Tarım Yalanları ve Eti Budu Saklanan Gerçekler II : Saç mı Saman

Tarım Yalanları ve Eti Budu Saklanan Gerçekler II : Saç mı Saman
 

Tarım Yalanları ve Eti Budu Saklanan Gerçekler II : Saman

Saman dediğimiz şey, buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin tüketilen dane yani tohumları alındıktan sonra geriye kalan kısımlarıdır. Yani bitkinin sap ve yapraklarından oluşan üründür. Dolayısıyla besin değeri düşüktür, kaba yem olarak tarif edilir. Hayvanlar yoğun besleyici yemle birlikte yedikleri için hayvanın karnının doymasını sağlar. Aslında insanların tükettiği ekmek gibidir. Hani derler ya “ekmek yemeden doymuyorum”. İşte saman da öyle bir şeydir. Saman yemeden hayvanları doyurmak için silaj, küspe, taze ve soldurulmuş ot vermek, çayırda çimende otlatmak gerekir.

Tarımda “saman ithali” son noktadır. Ondan öteye köy yoktur. Saman ithal edilen ülkenin tarımı ve yetkilileri sabahtan akşama kadar tarımımız gelişiyor şeklinde bilgi verseler çok bir önemi yoktur.

Aslında son yıllarda silajlık mısırın üretimindeki artış ile hayvanlar için önemli bir beslenme hammaddesi sağlanmış oldu. Silaj mısır bitkilerinin tarlada yeşil aşamada iken ince ince kıyılması ve depolanması ile elde edilen ve hayvanlar için bir nevi turşu diyebileceğimiz bir üründür. Hayvanlar için son derece besleyici ve sağlıklıdır. Çünkü ülkemizde hayvanlarımızı yeterince besleyebileceğimiz yem bulmak zordur. Bizde hayvancılık yapılabilecek yerlerde yem yetiştirmek oldukça zordur. Az miktarda fiğ, her geçen gün artan yonca ve silajlık mısır ile besleme sağlanmaktadır. 2017 yılında ise dane verimi yüksek, saman verimi düşük buğdayın üretilmesi, çiftçiyi 2 yönden olumsuz etkilemiştir. Üretim miktarı artış, buğday alım fiyatı düşmüştür. Saman verimi düşük çeşit kullanıldığı için saman üretimi az olmuş, mevcut samanları da her üründe olduğu gibi birileri üretip yüksek fiyatla halka peşkeş çekmiş ve yine ve yeniden saman ithali kapıya dayanmıştır. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..