Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarımda Methyl İodide kullanımına ABD’den yasaklama

Tarımda Methyl İodide kullanımına ABD’den yasaklama
 

ABD'de Çilekseverler Mutlu


Domates, biber, çilek ve benzeri meyve ve sebze fide yapımlarında fide toprağını ve ekim yapılacak tarlayı, toprağı dezenfekte de kullanılan pesticide (böcek zehiri) methyl iodide’ye  Amerika Birleşik Devletlerinde yasak getirildi. Ve bu ürünler ülke çapında piyasadan geri çekiliyor.

Midas marka ürünün sahibi Arysta LifeScience firması kanser sebebiyet veren Methyl İodide  ürününü ABD piyasasından  çekmeye başladı. Toprak üzerinde çok büyük toksik etkisi olduğu bilim adamlarınca açıklanması üzerine Salı (20.03.2012) akşamında  bu ürünün kullanımı son buldu.

Arysta firması altı yıldır bilim adamlarının muhalefetine aldırış etmedi. Pesticide endüstrisinin hükümet üzerindeki etkisinden daha çok halkın endişesi galip geldi.. Bunda sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarına halktan yoğun destek geldi. Halkın demokratik bir şekilde konuyu sorgulaması, yasaklama getirilmesinde etkili oldu.

 Methyl İodide kullanımının yasaklanması çiftçilerin alternatif yenilik içeren ürün kullanımına yol açacağı bekleniyor. Californiya valiliği’nin yenilikçi ürün araştırma projesi için yarım milyon dolar ayırmış durumda. Dr. Susan Kegley; buharlaşan methyl iodide’nin  chloropicrin’den daha çok toprak kirliliği yaptığını, kanserojen etkisinin olduğunu açıklayarak, bu iki fumigant’ın (methyl iodide- chloropicrin) birlikte kullanımının kanserojen kuvvetini toparladığını belirtti.

Bilindiği gibi ülkemizde de toprak dezenfektasyonunda  %98 methyl iodide ve %2 chloropicrin karışımı kullanılmaktadır.

ABD’de Methyl İodide’ in yasaklanması, çiftlik çalışanlarına, annelere, resmi okul öğrencilerine ve onlara önderlik edenleri, herkesi, birçok insanı mutlu ettiği bildiriliyor.

Bu gelişmeler ABD’de çilekseverleri de mutlu etti..

Methyl İodide  Kullanımı çilek sahalarını tahrip etmesinin yanı sıra içme sularını da tehdit etmekteydi.

Halk ve çevre sağlığına zararları ABD’ de kanıtlanan tarımda Methyl İodide kullanımı ile ilgili ülkemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, Çevre Bakanlıklarımızın kaç yıl sonra  bu kanserojen maddeyi yasaklayacağı da merakla beklenmektedir.

Ülkemizde Avrupa menşeli methyl iodide ve chloropicrin kullanılmaktadır. Gıda Tarım ve  Hayvancılık, Sağlık, Çevre Bakanlıklarımız ABD’ deki yasaklamaları değil Avrupa’daki yasaklamaları takip etmektedir.

Bu konuya FSD’ de dikkatimizi çeken Sayın Gürsel Tamur’a teşekkürlerimizi sunarız.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..