Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi=Targel

Adından da anlaşılacağı gibi tarımsal yayımı geliştirme projesi olan bu danışmanlık sistemi ilk olarak bin köye bin danışman olarak başladı ve targel olarak tamamladı. Tamamlandı diyorum çünkü ilk başladığında yapılan 10.000 personel alıp projyi sonlandırmaktı. Ama şu an ne olacağı muama bir şekilde ortada durmaktadır.

Bir önceki yazımda da belirtiğim gibi sistem kağıt üzerinde çok mantıklı idi yanlız bizim her zaman yaptığımız gibi kervan yolda düzülür mantığıyla işe başladık ama işler istediğimiz gibi gitmedi. Önce köylere mühendis veteriner almak mantıklı idi ama Avrupa birliği uyum yasaları kapsamında köydeki nüfusu % 30 lara kadar düşürdüğümüz aklımıza gelmedi. Çünkü köylere atanan teknik personeller köyde köylü bulamadılar. Sonra hiçbir alt yapı hazırlanmadığı için bu personeller burada nerede kalacaklar, teknik malzemeler nasıl sağlanacak, ulaşım sorunları gibi birçok alt yapı hazır değildi. Ayrıca alım yapılırken bir köy üzerinde yerleştirme yapılırken göreve başlarken sözleşmelere dört köy daha eklendi. Tabi bu köyler arası mesafeler bazı yerlerde 40-50 km bulunca personel nasıl gideceği üzere yanlız kaldı.

Belki bunlar giderilebilir sorunlar diye düşünebilirsiniz ki bakanlık aynı okullardan mezun olunmasına rağmen bunlar köylerde çalışçak diyince taşrada merkezde çalışanlar bu personelleri dairelere almayanından tutun sen targelcisin, sözleşmelisin gibi psikolojik baskı altına aldılar ve personellerin motivasyon denen birşey kalmadı. Fakat buna rağmen yıllardır eleman eksikliği çeken ilçe teşkilatları personelleri istedikleri gibi kullandılar iş zamanı çağırıp iş olmayınca hadi köyünüze dediler.

Ve hala bu sorunlar ile 2006 yılından bu yana böyle devam etmekte ve projenin birkaç kıyı şeridindeki iller haricinde başarısız oldu. Çünkü çoğu ilçede tarımsal potansiyel olmadığı gibi vatandaşın beklentisi de tarımsal eğitim ve yenilikler değil desteklemeler üzerine yoğunlaşmış durumda. Zaten tüm eğitimleri versen altı ayda biter ama olmadığı hala anlaşılamadı. Personele demonstrasyon yap üretici senden görsün uygulansın düşüncesi de fos çıktı. Çünkü demonstrasyon giderlerini karşılacak bir bütçe kalemi bile yok. Hatta personelin aldığı maaştan kendisinin ödemesi bile gündeme geldi.

Ve ve bu şekilde birçok sorunla devam etmekte, sorunlar katlanıp büyümekte ve çözüm bulunamadı. Projenin ne olacağı bu kapsamda alınan personeller tarafından merakla beklenmekte biz de bekliyoruz... 

 
Toplam blog
: 10
: 595
Kayıt tarihi
: 12.03.13
 
 

Merhabalar, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Ziraat Mühendisi olarak mezun o..