Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

Tartışma cahil insanların anlaşma biçimidir

Tartışma cahil insanların anlaşma biçimidir
 

Buna rağmen magazinsel anlamda şov amaçlı tartışma programları yapılabilir.

Tartışma bir fikri bir düşünceyi açıklama yöntemi olamaz. Peki, ne yapacağız? Düşünce sahibi düşüncesini aktarmak istediği kişi ya da guruplara bir şekilde aktaracak. Okur, anlatır, basın açıklaması yapar, ilan verir, köşe yazısı, kitap vs. En doğrusu düşüncenin yazılı olarak ilgililerin dikkatine sunulmasıdır. Okuyan kişi bir baskı olmadan, yazıdaki düşüncelerle baş başa olarak değerlendirme yapacak.

Tartışmada tartışanların amacı bir fikri bir projeyi ele alarak somut sonuçlara ulaşmak değil işin gerçeği kendini göstermektir. Çünkü herkes kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanır. Tartışmada kimin sesi daha çok çıkarsa o haklıdır. Tartışmada vurgular yaparak değişik ton ve üslupta itiraz edilemeyecek gibi görülen ifadeler kullanıp insanları itiraz edemez hale sokabilirsiniz. Susturur, konuşmasına imkân vermezseniz düşüncesini aktaramaz ve siz yine önde olursunuz.

Belagat yeteneği yüksek kişiler yalanı bile size kabul ettirip yalan söyleyerek haklı duruma geçebilirler. Sesinizin tonu sayesinde bile haklı olursunuz. Bilinen kariyer ya da konumunuz dahi haklılığınıza katkıda bulunur. İlgisiz olsa bile bilimsel ayrıntılar aktararak daha fazla bilen olursunuz ve de toplumumuz daha fazla bileni yanlış konuşsa da haklı ilan eder. Tartışma o kadar lanet bir şeydir ki iyi savunulursa savaş doğru barış yanlış olarak kabul edilebilinir.

Tartışmada çıkacak sonuç tartışmayı izleyenlerin bilgi ve kültür seviyesine göre belirlenir. Yüzde yüz haklı dahi olsanız sizin düşünce yapınızda olmayanlara karşı şansınız yoktur. Adam karasabanı savunur haklı çıkar da siz traktörle nal toplarsınız.

Bilimsel toplantılarda tartışma var mı, varsa nasıl, bilmiyorum; ama bir akademik toplantıda sanırım sadece konuşulur. Tartışmada “ben haklıyım” vardır. Tartışmacılar tartıştıkları kimsenin görüşüne nadiren katılırlar ki katıldıkları nokta da genellikle kendi fikirlerini destekleyen yönlerdir. Fikre, fikir adamına bağırmak, çağırmak, tartışmak yakışmaz; fikir adamına konuşmak yakışır.

Belli bir konuda uzmanlığı olmayan, işte oradan buradan okuduğu/duyduğu birkaç şeyi satmaya çalışanlar için tartışmak çok iyidir. Çünkü bunlar buralarda kendilerini dinleyen saf insanlar bulurlar. Tartışmada profesör ile Nihat Doğan çıksın, Nihat Doğan daha fazla takdir ve alkış alır. Profesör Nihat Doğan’ın saçlarındaki tel kadar kitap okumuştur ama diplomasıyla madara olur. Çünkü tartışma bilimsel bir ortam değildir.

Tartışmadan kavga çıkar sonuç çıkmaz. Herkes kafasına göre konuşur. Kimse kimseye söz hakkı vermez. Hep ben konuşayım der. Tartışma açık bir arenadır, her şeyi de söyleyemezsiniz. Yani pek fazla özgürlük de yoktur. Günümüzde tartışmalar TV’lerin şu şunu dedi bu bunu dedi şeklinde magazin programıdır. Zaten bilimin tartışması yapılmaz. Düşünce adamları düşüncelerini makalelere dökerl

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..