Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '18

 
Kategori
Siyaset
 

Tartışmaların Düğümlendiği Nokta: Rejim Tehdidi

Cumhuriyet Halk Partili 15 milletvekilinin partilerinden istifa ederek, İYİ Partiye geçmeleri, 24 Haziranda yapılacak seçimlerin dengesini değiştirdi.

Normal şartlar altında yüz bin imza toplayarak Cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Meral Akşener, yeni gelen milletvekillerinin katılımıyla 20’ye çıkan partisinin milletvekili sayısıyla rahatlıkla aday gösterilebilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek İYİ Partiye geçen milletvekillerinin bu davranışları, kamuoyunca da şaşkınlıkla karşılandı. İktidar partisinin eleştirisini burada anlamak mümkün değil. Yapılan şık bir hareket değilmiş. O zaman AK Parti ile MHP arasındaki ittifak çok mu şık?

***

Sonuçta bir seçim tecrübesi ifa edeceğiz. Ama, şimdiden seçime daha 2 ay varken tansiyonu yükseltmek, toplumu olmayacak şekilde yine kamplara bölmek, ülkenin gergin ortamını tahkim etmekten başka ne işe yarar?

Pekâlâ, 24 Haziran seçimleri sonrasında çok farklı bir ülkede güne merhaba diyeceğiz. En azından parlamenter demokratik rejimden, fiilen uygulamaya geçecek başkanlık/Cumhurbaşkanlığı Hükümet modeli, ülkemizdeki pek çok siyasal alışkanlıklarımızı da değiştirecek. Son tahlilde artık ne başbakan olacak, ne de bizim alışık olduğumuz bakanlar görev icra edecekler.

Aslında, seçime kadar olacak süreçle seçimden sonraki süreçte, kamuoyunun en çok kilitleneceği husus, “Rejim” meselesi olacaktır. Gerçekten de 24 Haziran seçimlerini, “Cumhur” ittifakı kazanırsa, ülkemiz hızla Batı medeniyeti değerlerinden uzaklaşarak “İslamî Değerleri” baskın olan bir toplum düzenine mi geçecektir?

***

Dediğim gibi asıl mesele bu konular üzerinden sürdürülüp gidecek. Atatürk Devrimleri sanırım toplum belleğinden iyiden iyiye kazılarak, Ilımlı İslam toplum düzeninin değerleri topluma empoze edilecek.

Esasında, Türkiye’nin muhatap olacağı bu tehdit göz ardı edilebilecek bir husus değil. Çünkü, AK Parti iktidarının geçmişteki söylem ve bazı dönemlerde yerel yönetimlerde icraata koyduğu “yenilikler”, bunların argümanı olarak gösterilebilinir.

Bakalım, ilerleyen günlerde ne gibi sürprizlerle karşılaşacağız!

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..