Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Taş devri diyeti

Taş devri diyeti
 

Kendi geliştirdiği Taş Devri diyetinde etin serbest olduğunu vurgulayan ve "Kırmızı et düşmanlığını bitirelim" diyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, proteini yani eti nasıl yememiz gerektiğini anlattı:

Klasik diyetlerin kurallarını rafa kaldıran Taş Devri diyetinde kırmızı et düşmanlığı bitiyor! Her yaşta sucuk, kavurma hatta pastırma bile serbest! Tek bir şartla; yediğinizin özgürce otlayan hayvanların eti olduğuna dikkat edeceksiniz.

Kırmızı ete, yağlı olabileceği ve içinde kolesterol bulunabileceği gerekçesiyle karşı çıkılıyor. Halbuki, günümüzde bir çok araştırma göstermiştir ki; kalp hastalığı bir kolesterol depo hastalığı değildir. İddia edilenin aksine; kırmızı et yemek, koroner kalp hastalığına neden olmaz. Kroner kalp hastalığına karşı korunmak için unlu, şekerli gıdaları keseceksiniz. Bir asır önce rafine edilmiş hiçbir yağ kullanılmıyordu ve bu hastalıklar da yoktu. Ayrıca, etin az yenmesi; B12 vitamini, karnitin, koenzim Q10 ve bazı esansiyel amino asit eksikliklerine yol açabilir. Bu eksiklikler de başka organlarınız gibi kalbinize de zarar verir.

Diyetin önemli bir özelliği de, mümkün olduğu kadar yiyeceklerin çiğ olarak tüketilmesi. Balık tuzlaması, pastırma ve sucuk bu yüzden ideal. Sucuk ve pastırmada, klasik usulde yapılanını tercih edin, katkı maddeli olanını seçmeyin. Bir sucuğun fiyatı, etin fiyatından daha düşükse; yerken iki kere düşünün...


Ayçiçek yağı, pamuk yağı, mısır özü yağı ve soya; omega-6' dan zengin çoklu doymamış yağ asitleridir. Omega-6/omega-3 dengesini, omega- 6 lehine bozuyor. Sıcak presten çıkan bu yağların, dokuları yıpratıcı (dejeneratif trans yağ asitleri içerirler) özellikleri de var. Kullanılmamalı ya da çok az kullanılmalı.

Mükemmel bir yağdır. Halis sızma olanlar tercih edilmeli. Soğukta donar. Salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılmalı. Bütün yemekleri zeytinyağıyla yapmak doğru değil. Riviera ikinci seçenektir. Fındık yağı da zeytinyağına çok benzer özelliklere sahiptir ve o da tekli doymamış yağ asitlerinden zengin, ancak baskın bir yağdır; ikinci seçenek olarak kullanılabilir.

Hayvansal yağlar yasaklı mı?

Hayır, tereyağı mükemmeldir! Mümkünse özgür otlayan hayvanların yağı kullanılmalı. Tereyağının piyasada sahtesi çok. Ancak margarin üzerine giydirilmiş olanlara dikkat; sahtesi dışarıda bırakıldığında geç erir ve bıçakta fazla leke bırakır. Urfa yağı, kuyruk ve içyağı da tereyağı gibi yararlı. Bu yağlar, iyi A vitamini ve iyot kaynağıdır. Diş çürükleri ve osteoporoz riskini azaltır. Lesitinden zengindir. Yüksek oranda antioksidan içerir.

Ekmek, bulgur, mısır, çavdar, makarna ve pirinç gibi tahıllar ve bunlarla yapılan yemekler ile hamur işleri yenmemeli ya da iyice azaltılmalı. Diyete adapte olmada güçlük çekenler çok az miktarda tam buğday ekmeği (köy ekmeği), kepek ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve bulgur yiyebilirler.

Turşu yenilebiliyor mu?

Oldukça yararlı, probiyotik sayılır. Ancak tuzunu azaltın; turşu kurarken tuz yerine limon tuzu, askorbik asit ya da sirke (halis üzüm sirkesi ve biraz pahalı olan balsamik sirke) kullanın. Ayrıca nar ekşisi, şalgam suyu ve meyan kökü suyu da çok yararlıdır.

Yemekler, kendi suyunda ağır ağır pişirilmeli; geleneksel yöntemler, buğulama, buharda pişirme veya turbo fırınlar kullanılabilir. Böylece besin öğeleri fazla zarar görmez. Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen olabilirler. Dondurulmuş yiyecekleri fazla tüketmeyin. Konserve yiyecekleri ise mümkünse hiç yemeyin (ev konserveleri hariç). Pişirme kapları için daha çok toprak güveç, cam ya da bakır kapları tercih edin. Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir. Teflon ve alüminyum kesinlikle kullanılmamalı.

Dedelerimizin ninelerimizin daha sağlıklı olduğunu düşünürsek,şahsen bana da bu öneriler doğru geldi.Sevgimle...


 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..