Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '07

 
Kategori
Kitap
 

Taş günceler

Taş günceler
 

" Bir yaşamın öyküsü nedir? Gerçeklerin bir tutanağı mı, yoksa beceriyle işlenmiş izlenimler mi? Yoksa korktuğu şeyleri bir araya getirmek mi? Yoksa gelişigüzel bir biçimde anlatılan, minik, oraya buraya dağılmış bilgilerin bir toplamı mı? "

Carol Shields’in Taş Günceler (The Stone Diaries) adlı kitabından bir alıntı bu paragraf. Tesadüf eseri elime geçen bu kitap sayesinde Carol Shields’le geç de olsa tanışma fırsatı buldum. 1994’te yayınladığı bu kitapla yazar aldığı 2 ayrı ödül dışında, 1995’te Amerika’nın en büyük edebiyat ödülü sayılan Pulitzer’e de layık görülmüş.

Türkçe’de yayınlanan ilk kitabı olan Taş Günceler’de Carol Shields, sıradan bir Amerikan kadını olan Daisy Stone Goodwill’in öyküsünü anlatmakta. Kendi yaşamındaki yerini anlamaya çalışan bir kadının doğumu, ölümü ve bu iki olay arasındaki yaşam serüvenini kendi tanıklığında keşfetme çabası…

Ben okudum ve sevdim. Özellikle de Daisy’nin kendi yaşam hikayesini başta kendi ailesi olmak üzere çevresindekilerden dinleyerek, kendi gözlemlerine dayanarak ve yeri geldiğinde dışarıdan biriymiş gibi ama kendi ağzından anlatarak yansıtmasını çok beğendim. Bir kitap editörü değilim tabiki, ne haddime, ama güzel bir kitap, önermek istedim. Okunan her bir kitap, tüm gizemi ve sırlarıyla keşfedilmeye çalışılan yeni bir yaşam değil mi ne de olsa? Ve her yaşamında mutlaka kendi öyküsü vardır. Aynı Carol Shields’in dediği gibi:

“En sıradan yaşamların bile içine asla girilmeyen, asla söz edilmeyen, yine de eski bir kitabın arasındaki yaprak örnekleri gibi bilince yapışmış duran anı odacıkları vardır.”

“Yaşamın bazı bölümleri vardır ki okunmazlar özellikle de yüksek sesle…”




*** Anadolu'da bir kızım var, öğretmen olacak projesi için;
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45243

 
Toplam blog
: 246
: 980
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

30’ lu yaşların ağırlığında geçiyor artık yaşam ama teğet geçerek, ama kurcalayıp didikleyerek...İst..