Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Tasarı ne anlama geliyor?

Tasarı ne anlama geliyor?
 

ABD’de sözde ermeni soykırımı ile ilgili tasarının kabul edilişi çok ta şaşırtmamalı bizleri diye düşünüyorum. Yıllardan beri gerçekleştirilen titiz çalışmaların bir ürünü bu. Her yıl çeşitli ülkelerin meclisleri tarafından tamamıyla siyasi bir tavırla desteklenmiş.Son yıllarda ise hız kazanarak, pek çok ülke tarafından da tanınmaya başlanmış.

Bunca zaman içinde açıkçası, biz en başından beri demek istiyorum, gerekli özeni göstermemiş ve kendi içimiz de dahi konuşmamışız. Tıpkı yumurta kapıya dayanınca dersini çalışan öğrenci misali son dakika da çabalar bulmuşuz kendimizi.

Dünyaya, 1915 yılında yaşananların bir soykırım değil ama büyük bir savaşın ve ihanetin sonuçları olduğunu hiç anlatamamışız ...(Anlatsak ne olur, anlatmasak ne olur demeyin sakın...birey olarak düşünün işlemediğiniz bir suç ile suçlansanız...Kabul mu edersiniz?...Yoksa sonuna kadar mücadele mi edersiniz?).


Yurt dışında yaşamaya başlayınca, aslında bizden başka herkesin ne çok bildiğini gördükçe şaşırıyorsunuz. Tek taraflı olarak öğrenilmiş olayları dinleyerek büyümüş bir nesli görunce farkediyorsunuz ki...devlet büyüklerimizin, bilim adamlarımızın bunca sene (son 50-55 yıl diyelim) boyunca dünyayı ve bizleri hiç te iyi bilgilendirmediğini ve büyük bir umursamazlık içinde olduğunu görerek çok üzülüyorsunuz. Haklı bir davayı bile kaybedecek duruma getiren boş vermişlik...şimdi şu son 7-8 yılda gösterdiğimiz duyarlı çabayı eritiyor adeta.

Bugün bazı senatörlerin yorumlarını dinledim, sizlerle de paylaşmak isterim.

Özetle yaptıkları yorumlar.

- Soy kırımı yapmak suç ama sessiz kalmak ise çok daha büyük bir suçtur...

- Hitler bile 1915’te yapılanları kim sorguluyor ki demiş ve cesaret almıştır...

- Tarihte bu acıları çekmiş insanları unutmamak gerekir...

Buna benzer yorumlar devam ediyor ve kararın ne kadar da haklı olduğunu savunan açıklamalar yapılıyor. Çoğu klişe laflar.

Ama bir senatör var ki o tamamıyla farklıydı “önce kendi yaptıklarımıza bakmalıyız...burada pek çok yerli insan da yok edilmiştir” gibi bir özeleştiri yapmış olsa da diğer senatörler tarafından bu fikrin çok ta önemsenmediğini hissettim.

Sanırım en önemli ayrıntı ise aman bunu onaylamayalım diyenlerin dedikleridir. Türkiye en önemli yardımcımız...Irağa yapılan lojistik desteğin yüzde 75’i buradan gitmek te...hiç sırası değil şimdi...denmektedir. Tamamıyla bugünkü çıkar ilişkisi nedeniyle kararın çıkmamasını istemektedirler. Bu da, karar bugün çıkmasa yarın ya da gelecekte uygun bir zamanda elbette çıkacaktır demektir.

O yüzden aklımızı başımıza toplayıp, rasyonel bir şekilde davranarak çözümler üretmeliyiz. Asabi davranışlar yerine son derece haklı olduğumuz ve tarihçilerin belgelerle ispat edeceği bir olayı...sistemli bir şekilde çalışarak çözmeliyiz. Yoksa bir iki gün yine öfkeli konuşmalar yapıp...olanları unuturuz. Tıpkı 1999 depreminde olduğu gibi ilk 6 ay bir şeyler yapar gibi görünmüş...sonra da tamamıyla unutmuşuzdur yapılması gerekilenleri ta ki bir sonraki büyük deprem oluncaya kadar.

 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..